Skocz do zawartości
IGNORED

coaxial in - zmiana brzmienia poprzez wtyczkę RCA

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Zjawisko zakrawa na audio voo doo ale postanowiłem się podzielić spostrzeżeniem.

Otóż wetknięcie wtyczki (samej wtyczki bez kabla) RCA do wejścia cyfrowego coaxial in powoduje dość sporą zmianę w odtwarzanym po optyku dźwięku.

Sprawa wygląda następująco.

Do posiadanego DACa podpinamy źródło dźwięku po optyku - tylko!!

Tylko jedno źródło i tylko po optyku.

DAC podpięty do wzmacniacza. Do wzmacniacza nic innego prócz DACa nie jest podpięte.

Słuchamy naszej ulubionej płyty.

Następnie nie odpinając optyka wciskamy do wejścia coax in wtyczkę RCA. Zwykły normalny czincz na kilka zł. Sama wtyczka bez kabla. Słuchamy płyty tak samo jak uprzednio po optyku z tą różnicą, że teraz do wejścia coax in wetknięty jest wtyk RCA

Sprawdziłem na wszystkich przetwornikach jakie posiadam. Zawsze wpięcie wtyczki RCA w wejście coax in powoduje zmianę w dźwięku. Jest to dość łatwa do wychwycenia zmiana. Z wtyczką dźwięk nabiera powietrza, więcej góry, mniej średnicy i mniej basu. Basu jest mniej ale jest bardziej kontrolowany.

Tak samo wygląda sprawa we wzmacniaczach i amplitunerach wyposażonych w wejścia coax i optical. Ta sama procedura jak wyżej. Do wzmacniacza/amplitunera podpinamy źródło po optyku. Nic innego nie jest podpięte. Wszystkie inne gniazda analogowe i cyfrowe są wolne. Słuchamy płyty. Następnie nic nie zmieniając wciskamy wtyczkę RCA w gniazdo coax in. Dźwięk się zmienia jak powyżej.

I teraz by było ciekawiej. Zamiast wtyczki RCA wkładałem także przejściówkę RCA->Fka oraz niepodłączony do niczego przewód RCA a także obcięty w połowie przewód RCA.

Za każdym razem podpięcie czegokolwiek pod wejście coax in powodowało zmianę w słuchanym po optyku dźwięku.

Aby sprawa była jasna. Do coax in wkładamy tylko wtyczkę. Samą wtyczkę bez kabla, przykładowo taką jak na obrazkach poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1956-0-50759700-1526589374_thumb.jpg

Jak nie mamy samej wtyczki to możemy włożyć przewód RCA ale ma to być luźny przewód - czyli niepodpięty do niczego.

Uprzedzam, że nie jest to kolejny wątek o kablach czy kolejny wątek o wyższości połączenia coax nad optykiem bądź odwrotnie.

Opisane powyżej zjawisko odkryłem dość dawno temu lecz zupełnie o nim zapomniałem, jako że od zawsze wszystko ze wszystkim mam w domu podpięte po optyku. Ale ostatnio robiąc to i owo wpiąłem wtyk RCA->Fka do wejścia coax in w DACu i od razu dało się odczuć zmianę w brzmieniu.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na wyjaśnienie zjawiska to chętnie poczytam.

Domyślam się, że wpięcie czegokolwiek pod coax in wpływa na pracę układów w sekcji analogowej przetwornika. Ale dlaczego tak się dzieje nie mam pojęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Domyślam się, że wpięcie czegokolwiek pod coax in wpływa na pracę układów w sekcji analogowej przetwornika. Ale dlaczego tak się dzieje nie mam pojęcia.

Przecież wtyczka chinch bez zarobionego kabla nie tworzy żadnego połączenia w żadnym urządzeniu.

Wystający bolec czyli pin sygnałowy jest odseparowany od zewnętrznego pierścienia czyli masy.

Równie dobrze można tak testować gwoździe.

Jedyne wyjaśnienie tego zjawiska to uszkodzenie/przebicie na wtyczce chinch, które powoduje np. zwarcie masy do obudowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.