Jump to content
IGNORED

RODO . Ochrona danych osobowych . Mam wątpliwości.


Guest

Recommended Posts

Guest

(Konto usunięte)

Coraz częściej w Polsce zaczyna się mówić o RODO które ma obowiązywać od 25 maja tego roku. Mam co do tego poważne wątpliwości , czy przypadkiem po 25 maja nie zacznie się handel naszymi danymi osobowymi na szeroką skalę . Dostałem już do wypełnienia parę różnych formularzy dotyczących RODO od różnych firm , miedzy innymi od wspólnoty mieszkaniowej w której zamieszkuję . Każda z tej firmy która przysłała do mnie formularze do wypełnienia chce być administratorem moich danych osobowych . Jedną z nich był nawet bank . Właściwie to nie powinno mnie to w ogóle interesować i żadne pisemka w tej sprawie nie powinny do mnie trafiać. To jest zmartwienie firmy jak ona będzie chroniła moich danych osobowych . Zacznie pewnie dochodzić do absurdów i nawet sklep zacznie żądać ode mnie wypełnienia formularzy związanych z RODO i że on też będzie adminem moich danych osobowych czyli mojej tożsamości . Co z firmami pożyczkowymi udzielającymi kredytów tzw krótkoterminowych takich jak Vivus ? Będą zarządzać moimi danymi osobowymi ?

Link to comment
Share on other sites

bo wszyscy nagle dostali kota tym bardziej ze tak do konca nikt nie wie ło co chodzi.Oni sie moga w dupe pocalowac bo co wiedza to im starczy a ty im tego juz nie zabierzesz..Ty masz pilnowac tego co ty wiesz i nie udostepniac.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Guest

(Konto usunięte)

Tymi, które są w ich posiadaniu.

W przypadku firm udzielających kredytów krótko terminowych istnieje ryzyko że będę słupem ze wszystkimi konsekwencjami.

Link to comment
Share on other sites

Guest

(Konto usunięte)

Kupując on-line bilet do teatru na okaziciela podawałeś im swoje dane też, tak samo jak kupując usługi w UPC itd itp. Twoje dane znajduja się już setkach różnych facebooków i każda z nich mogła stać się takim słupem.

 

Na mój prawidłowy adres emailowy przyszło coś takiego:

 

"Drogi przyjacielu,

Wysłałem Ci list w zeszłym tygodniu, ale nie otrzymałem od ciebie żadnej odpowiedzi. Czy otrzymałeś mój list?

Zastanawiam się, czy moje listy błędnie wpadają do twojego folderu ze spamem?

Proszę traktować tę wiadomość poważnie, mimo że jej nie oczekiwałeś.

Z całym szacunkiem, szczerze przepraszam, że wkraczam w twoją prywatność, szczególnie kontaktując się z tobą w ten sposób w transakcję biznesową tej wielkości, ale z powodu jej powagi i pilności, dlatego stało się konieczne, żebym szukał twojej pomocy.

Uprzejmie proszę o kontakt za pośrednictwem mojego adresu e-mail, aby uzyskać więcej informacji na temat przelewu 8 milionów dolarów amerykańskich pozostawionych przez mojego zmarłego klienta, obywatelstwo twojego kraju.

Chcę przedstawić ciebie jako najbliższą krewną mojego zmarłego klienta, ponieważ nosisz to samo nazwisko u mojego zmarłego klienta, dam ci niezbędne szczegóły tej transakcji, gdy tylko usłyszę od ciebie.

 

Z poważaniem,

Prawnik Raphael Armand"

 

Korciło mnie, żeby wysłać odpowiedź z żądaniem minimum 80 milionów, ale dałem spokój. Pytanie - skąd znali mój adres?

 

Z @eBilecik, @sprzedam ramy, @facebook @UPC ???

Pewnie go od kogoś kto je posiadał odkupili . Na przykład od admina bazy PESEL . Do mnie dzwonią w sobotę i niedzielę jakieś dziwne firmy proponujące kredyty lub sprzedaż w stylu Telezakupy Mango . Też ciekawe skąd mają te dane . Po prostu odkładam słuchawkę gdyż mam telefon stacjonarny.

Link to comment
Share on other sites

Dostałem już do wypełnienia parę różnych formularzy dotyczących RODO od różnych firm , miedzy innymi od wspólnoty mieszkaniowej w której zamieszkuję . Każda z tej firmy która przysłała do mnie formularze do wypełnienia chce być administratorem moich danych osobowych .

I co takiego chcieli abyś wpisał w tych formularzach? Jako administrator nie powinni niczego od Ciebie potrzebować, jedynie powiadomić jak je przetwarzają i w jakim celu.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

@pietrzak to co cytujesz to tzw. przekręt nigeryjski. Chyba nie myślisz, ze przestępcy będą się przejmować jakimś RODO?

Mnie bardziej by interesowało jak się ma kościół i przetwarzanie przez nich danych do nowego prawa.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Kościół, jak zwykle u nas, ma to w pompie.

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Adresy elektro poczty (a być może wraz z lokalizacją) użytkownika-targetu trafiają do nadawców musowego przykazu.

Zwyczajnie - kasa rządzi.

 

@piwo 1.szy post:

Nie da się tego wykluczyć mogą kusić ale IMO firmy chwilówkowe to oszuści.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Link to comment
Share on other sites

Guest

(Konto usunięte)

I co takiego chcieli abyś wpisał w tych formularzach? Jako administrator nie powinni niczego od Ciebie potrzebować, jedynie powiadomić jak je przetwarzają i w jakim celu.

Nawet ich nie czytałem , była to informacja że są administratorami moich danych osobowych . Cały problem w tym że ja nie powinienem nic im wypełniać . Mało mnie to obchodzi i nie ja tylko oni powinni zająć się biurokracją związaną z RODO. Co tu mówić o RODO jak cała Polska nie potrafi sobie poradzić z ochroną tożsamości obywateli , a RODO jest bardzo mocno z tym powiązane.

 

Kościół, jak zwykle u nas, ma to w pompie.

 

http://wyborcza.pl/7,155287,23213238,rodo-idzie-do-kosciola.html

No i oczywiście na pewno dostanę kościelne formularze do wypełnienia . Kolejny admin mojej tożsamości.

Link to comment
Share on other sites

Tak

 

Wysłane z mojego G3311 przy użyciu Tapatalka

Jest w każdym emailu który wysyłasz. Raczej nietrudny do uzyskania. Sam w sobie nie jest daną osobową.

 

Cały problem w tym że ja nie powinienem nic im wypełniać .

Nie bardzo wiadomo na czym polega Twój problem. Wysłali Ci powiadomienia o tym że przetwarzają Twoje dane bo ich do tego obliguje prawo.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Guest

(Konto usunięte)

A jak tam RODO na audiostereo?

Dobre pytanie .

 

Jest w każdym emailu który wysyłasz. Raczej nietrudny do uzyskania. Sam w sobie nie jest daną osobową.

 

 

Nie bardzo wiadomo na czym polega Twój problem. Wysłali Ci powiadomienia o tym że przetwarzają Twoje dane bo ich do tego obliguje prawo.

Do handlowania nimi też mają prawo . Do mnie na przykład dzwonią różne "firmy" oferując swoje usługi , ciekaw jestem skąd mają mój numer telefonu , nigdy im nie podawałem . Pewnie go kupili od admina . W drugą stronę , jak próbuję się dowiedzieć w informacji jaki telefon jest do mojego kuzyna słyszę odpowiedź , nie jesteśmy upoważnieni do jego podawania . Koniec kropka .

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 

Do handlowania nimi też mają prawo . Do mnie na przykład dzwonią różne "firmy" oferując swoje usługi , ciekaw jestem skąd mają mój numer telefonu , nigdy im nie podawałem .

Te firmy dzwonią na ślepo pod wylosowane numery. Nie wiedzą do kogo dzwonią.

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Te firmy dzwonią na ślepo pod wylosowane numery. Nie wiedzą do kogo dzwonią.

 

Nie prawda. Tylko mówią, że na ślepo i dziwnym trafem za każdym razem podają moje imię.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Schemat adresu skrzynki pocztowej często z wygody lub naiwności użytkownika wygląda tak, że :

Na początku 1sza litera lub całe imię potem numerek lub nazwisko i następnie tzw. małpa.

Tacy użytkownicy IMO są lekkomyślni.

 

@ pietrzak

To od Ciebie jakiś tam advocatus Raphael domagał się szczegółów , sam ich nie znał.

 

Tak to logicznie inyerpretuję.

Obyś był przezorny i nie podawał ich nawet w obliczu tak urokliwie kuszącej, osobliwie niezwykłej szansy.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Link to comment
Share on other sites

Adres mailowy jeśli choć raz został gdzieś na forach w internecie podany to roboty spamowe go znajdą. Do tego wszystkiego wiele spamu trafia na losowo generowane adresy lub robot próbuje zakładać skrzynki mailowe i w razie zajętego adresu jest jasne info, ze ktoś taką skrzynkę użytkuje. Tak przestępcy docierają do przypadkowych osób, piszą np, że znają nazwisko ale go nie podają bo tak naprawdę nie znają, do czasu gdy ktoś sam się nie wypucuje, jeden na milion zawsze sie taki znajdzie, i o to im chodzi.

 

W Polsce dla odmiany kwitnie handel bazami danych, raz wyrażona zgoda na usługi marketingowe nie da się cofnąć w czasie. No i działalność gospodarcza, jest wpis, jest telefon, gamonie w callcenterach zacierają rączki. Ja jak przejdę na emeryturę telefon komórkowy wywalam na śmietnik.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Guest

(Konto usunięte)

W Polsce dla odmiany kwitnie handel bazami danych, raz wyrażona zgoda na usługi marketingowe nie da się cofnąć w czasie. No i działalność gospodarcza, jest wpis, jest telefon, gamonie w callcenterach zacierają rączki. Ja jak przejdę na emeryturę telefon komórkowy wywalam na śmietnik.

To się nazywa handel tożsamością . Tak że nie zdziw się jak któregoś pięknego dnia zapukają do ciebie wierzyciele , gdyż wzięto właśnie pożyczkę na twój PESEL .

Link to comment
Share on other sites

Zapomnieliście o jeszcze większym zagrożeniu. I to takim z którym w żadnym Sądzie nie wygracie :-)

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

To się nazywa handel tożsamością . Tak że nie zdziw się jak któregoś pięknego dnia zapukają do ciebie wierzyciele , gdyż wzięto właśnie pożyczkę na twój PESEL .

Pesel i nr dowodu osobistego to świętość, nigdzie tego razem nie podaję, dowód osobisty pozwoliłem zeskanować jedynie w placówce PKOBP, tez niechętnie ale musiałem, sam pesel niestety czasami trzeba podać bo np nie zawrzesz umowy na telefon, telewizję, itp ale takie biznesy jak dentysta, warsztat samochodowy itp gonię, jakiś czas temu na jednym z warszawskich słoikowych osiedli przy wjeździe ochroniarz zażądał pokazania dowodu osobistego bo musi wpisać kto do kogo przyjechał, taką uchwałę podjęto i mam jako gość się podporządkować, kosmos.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Guest

(Konto usunięte)

Zapomnieliście o jeszcze większym zagrożeniu. I to takim z którym w żadnym Sądzie nie wygracie :-)

 

http://racjonalista.tv/naczelny-sad-administracyjny-nie-mozemy-sie-wypisac-z-kosciola-na-panstwowych-warunkach/

KK w Polsce to oddzielny temat . Oni kradną naszą tożsamość w chwili naszego chrztu nie pytając się nas o zdanie , gdyż w zasadzie jesteśmy niemowlętami przeczy to 7 przykazaniu "Nie kradnij" Więcej "szczęścia" mają nieochrzczeni pełnoletni . Trafiają się tacy . To oni decydują się i decydują czy chcą przynależeć do KK.

Link to comment
Share on other sites

ochroniarz zażądał pokazania dowodu osobistego bo musi wpisać kto do kogo przyjechał, taką uchwałę podjęto i mam jako gość się podporządkować, kosmos.

 

Zdjęcie, wygląd, wizerunek jest daną osobową, więc ile razy podajesz swoje imię i nazwisko pozwalając komuś cię obserwować - w rozumieniu RODO uprawiasz "kosmos". Ktoś zrobi sobie maskę, napadnie np. tak zakonspirowany na bank i... masz problem.

Nie wychodź z domu lub noś czapkę z długim daszkiem, by nikt na twarz nie patrzył.

Do dentysty siadaj tyłem, niech se radzi, bo przecież chronisz tożsamość :-)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

takie biznesy jak dentysta, warsztat samochodowy itp gonię, jakiś czas temu na jednym z warszawskich słoikowych osiedli przy wjeździe ochroniarz zażądał pokazania dowodu osobistego bo musi wpisać kto do kogo przyjechał, taką uchwałę podjęto i mam jako gość się podporządkować, kosmos.

rodo nie jest prawem nadrzednym

jesli ktos chce sie leczyc , musi byc załozona dokumentacja medyczna oparta o dane weryfikowalne typu pesel, jesli jakis dentysta godzi sie na leczenie bez umieszczania takich danych w dokumentacji to jest totalnym ryzykantem w przypadku ewentualnych roszczeń a chorni go ustawa która jest nadrzedna nad rodo o prowadzeniu dokumentacji medycznej

totalna nieznajomosc o czym stanowi rodo

tak samo jest z weryfikacja wjazdu na teren strzezony , nie chcesz sie ujawnic nie wjedziesz koniec i kropka

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Link to comment
Share on other sites

Co do ochroniarza i podobnych przypadków - należy grzecznie ale stanowczo odpytać co się z tymi danymi stanie. Ale tak, żeby facet zrozumiał, np. czy wpisuje do jakiegoś zeszytu, czy do komputera i komu tak naprawdę te dane przykazujemy (czy jest to np. firma ochroniarska czy jakaś samozwańcza inicjatywa).

Odnoszę wrażenie, że tym spisywaczom na osiedlu w przypadku odrobiny chęci i wolnego czasu można by nieźle koło dupy narobić. Bo te dane muszą po pierwsze zabezpieczyć w udokumentowany sposób a po drugie niszczyć po 30 dniach O takich oczywistościach jak ustanowienie osoby odpowiedzialnej i przeszkoleniu pracowników nie wspomnę.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem Europejczykiem.

 

Link to comment
Share on other sites

tak musza to zrobic ze znajmoscią tematu inaczej banalny donos do rodo uruchomi spirale kłopotów

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Link to comment
Share on other sites

tak musza to zrobic ze znajmoscią tematu inaczej banalny donos do rodo uruchomi spirale kłopotów

Donos do rodo? Chcesz wysłać pismo do rozporządzenia? I co będzie w tym donosie?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Donos do rodo? Chcesz wysłać pismo do rozporządzenia? I co będzie w tym donosie?

 

Przypuszczalnie skrót myślowy.

Jeśli zdobędziesz dowód, że:

- Twoje dane osobowe przetwarzane są przez podmiot lub osobę nieupoważnioną,

- Twoje dane osobowe nie są właściwie archiwizowane i/lub chronione,

- Twoje dane osobowe zostały bezprawnie udostępnione i/lub wykorzystane komercyjnie bez Twojej zgody

możesz zgłosić to do Biura GIODO, (Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych) , a także wszcząć inne kroki prawne jeśli uznałeś, że bezprawne wykorzystanie Twoich danych spowodowało wymierną (dla Ciebie) szkodę.

 

Między innymi po to wprowadzono RODO, by uszczelnić obrót danymi i uporządkować procedury.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

    This topic is now archived and is closed to further replies.

    • Recently Browsing   0 members

      • No registered users viewing this page.
    ×
    ×
    • Create New...

    Important Information

    We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                      wykrzyknik.png

    AdBlock blocking software detected!


    Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

    Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

     

    Registered users can disable this message.