Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V861 vs Yamaha AS-700 + Tonsil Maestro ll Moje wrażenia

raalffi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym podzielić się moimi odczuciami ze słuchania na tym sprzęcie. O tuż kilka ładnych lat temu zakupiłem amplituner nowy za 1200zł z zamiarem użytkowania jako kino domowe i stereo. Kino domowe szybko odpuściłem gdyż okazało się że żaden ze mnie kinoman i filmy oglądam bardzo rzadko. Za to muzyki słucham bardzo dużo. Jako źródła używam Maliny z zainstalowanym Volumio2 oraz kartą Allo Boss dac. Naczytałem się wiele opinii że do muzyki to tylko wzmacniacz stereo i od tej pory ciągle męczyła mnie myśl że mogło by być lepiej. Jednak szkoda mi było sprzedawać mojego amplitunera ponieważ w sumie słucha się przyjemnie i w sumie trudno mi się oderwać jak już słucham sobie w zaciszu swojego pokoju. Postanowiłem zaryzykować i upolowałem używany wzmacniacz Yamaha AS-700 zapłaciłem za niego 1200zł ale był nie zniszczony, praktycznie jak nowy. Więc z entuzjazmem podłączyłem. I cóż

gra równo poprawnie ale strasznie zimno, Wysokimi tonami a właściwie wyższą średnicą wręcz wypędza z pokoju. Bas twardy, no to nie brzmi dla mnie jak muzyka. Ogólnie miałem go trzy miesiące i podłączałem tylko kilka razy i za każdym razem po maks 10min odłączałem. Po powrocie do RX-V861 odczuwałem wielką ulgę i słyszałem oraz czułem muzykę. Soprany dyskretnie sobie falują po pokoju a bas delikatnie porusza powietrze no jest taka harmonia w dźwięku że można słuchać godzinami. Jeśli chodzi o moc to AS700 przy dużych wysterowaniach chce rozwalić kolumny, takie wrażenie się ma. Natomiast RX-V861 „porusza” meble i szybę w oknie. Energia tak jak by z łatwością opuszcza kolumnę. To są moje odczucia i wiem że te sprzęty nie są najwyższych lotów. Yamahę AS sprzedałem z lekką stratą ale po co ma stać i się kurzyć a nowy nabywca jest z niej zadowolony. Możliwe że inne głośniki wszystko zmieniają ale ja jednak już nie planuję inwestować w sprzęt audio. Pozdrawiam.

Miałem maestro 2 i też podłączyłem z yamahą tylko że z ax 700 .Odczucia te same.Jak dla mnie nie sparowany zestaw.Dobre jest to że aktualny zestaw sprawia Ci frajdę z odsłuchów bo tak na prawdę o to w tym naszym hobby chodzi.Nie wrzucaj jednak wszystkich wzmacniaczy do jednego worka bo torujesz sobie drogę do osiągnięcia innych być może lepszych rozwiązań.

1` Amp kina domowego ogólnie rzecz biorąc to gorsze rozwiązanie do muzyki niż normalny wzmacniacz albo amp stereo. Mówimy rzecz jasna mniej więcej o tych samych przedziałach cenowych. Wynika to po prostu z konieczności "upchania" w amp KD więcej elementów niż w odpowiedniku stereo.

2` dopasuj amp stereo / wznacniacz do Twoich kolumn. Sądzę, ze tu był problem.

Ja zupełnie nie rozumiem ludzi kupujących amp KD i podłączających do nich /chyba ze tymczasowo.../ pare kolumn stereo. Strata pieniędzy. Rozumiem z czego to u Ciebie wynikło, ale nie możesz wyprowadzać ogólnego wniosku, że tani amp KD ogólnie rzecz biorąc lepiej zagra niż normalny wzmacniacz. Tak jak piszą koledzy, raczej źle dobrałeś. pozdr

1` Amp kina domowego ogólnie rzecz biorąc to gorsze rozwiązanie do muzyki niż normalny wzmacniacz albo amp stereo.

Wszelkie nowoczesne technologie odtwarzana dźwięku trafiają do sprzętu KD. Standardowe stereo jest konserwatywne, żeby nie powiedzieć archaiczne.

Mówimy rzecz jasna mniej więcej o tych samych przedziałach cenowych. Wynika to po prostu z konieczności "upchania" w amp KD więcej elementów niż w odpowiedniku stereo.

Ceny kształtuje marketing, a ten działa zupełnie inaczej. Klientela rynku stereo ocenia jakość sprzętu głównie po cenie, więc te są zawyżone. Rynek KD jest chyba większy i bardziej konkurencyjny, więc ceny są lepsze. Prosty przykład: stereofoniczny Onkyo TX-8270 jest droższy niż analogiczny 7-kanałowy Onkyo TX-NR676. A w środku sprzętu stereo jest płytka wzmacniacza 7-kanałowego z pustymi miejscami na elementy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yamaha - wzmacniacze i amplitunery to zupełnie różne granie, kinowa Yamaha gra miękko, przestrzennie, jasno ale nie ostro, wzmacniacze Yamahy z kolei grają twardszym, szybkim, precyzyjnym dźwiękiem. Zależy dużo od kolumn - co pasuje do kinowej Yamahy nie będzie aż tak pasowało do wzmacniacza i vice versa. Natomiast co do samej AS700 - to jeden z najgorszych wzmacniaczy jakie w życiu słyszałem, być może wymaga sparowania z bardzo wąską grupą, jakichś specyficznie grających kolumn, dlatego nie będę wydawał na nią ostatecznego wyroku. Ale odradzam jakikolwiek zakup w ciemno tego wzmacniacza. Wszystko było jak dla mnie na słabym poziomie i do tego grało to tak jak kolega wspominał - nieprzyjemną barwą.

Jest jedna firma mowa akurat o amplitunerze kina domowego która jest bezpiecznym wyborem nawet za 300zl.Do tego ma noweczesny wygląd tuner i wbudowanego daca..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.