Skocz do zawartości
IGNORED

Laser kss-213 nie uności soczewki

gruchol

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem z Niemiec odtwarzacz Cambirdge D500SE i niestety paczka przyszła w takim sobie stanie. Jeden plastikowy element z napędu CD pękł, ale go skleiłem i myślałem, że będzie reszta ok. Okazuje się, że nie unosi się po zamknięciu tacki soczewka (laser świeci). Pomyślałem, że laser też się uszkodził i wymieniłem na drugi, ale po wymianie problem dalej pozostał. Jak docisnę płytę to czasem załapie: zacznie kręcić silnikiem, soczewka się unosi góra/dół i wtedy gra. Przejrzałem kable, krańcówki i wszystko wygląda dobrze. Zauważyłem, że po zamknięciu tacki to soczewka przyciąga się, ale w dół i trzyma aż wyskoczy info o braku płycie. Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyna, albo jak to naprawić?

CD na 99% był przed wysyłką sprawny, bo sprzedający chciał odbiór osobisty, tylko ja go przekonałem na wysyłkę...

Do wymiany pasek napędowy sprzęgający silnik z kółkiem podnoszącym głowicę, zdaje się, że to ten sam, który odpowiada też za wciąganie szuflady.

Duży wybór jest w Impelshop.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Głowica podnosi się do samej góry, ale po tym jak się podniesie głowica to sama soczewka lasera powinna się jeszcze zacząć unosić, a mi z jej środkowej pozycji przyciąga ją w dół, jak by był zamieniony + z -

Przesyłam kilka filmów, tam gdzie jest sam laser to przykład z starego lasera, bo normalnie na filmie tego nie było widać o co mi chodzi, nowy zachowuje się identycznie. Mam inne też odtwarzacze CD i zawsze po zamknięciu tacki soczewka chodziła kilka razy góra/dół, a tu tylko w dół. Różnica między starym, a nowym laserem jest tak, że na nowym przy przyciśnięciu wystartuje, a na starym nie udaje się tego zrobić.

Nie szturchaj tak płyty śrubokrętem, płyta od strony napisów jest bardziej wrażliwa niż od spodu.

Tak oglądam te filmiki i się zastanawiam, że to może taśma lasera. Próbowałeś podstawić?

Podobne objawy może dawać zbyt nisko lub zbyt wysoko znajdujący się talerzyk na silniku napędowym płyty.

Najprościej było by podmienić cały mechanizm i zobaczyć czy to wina elektroniki czy mechanizmu, lasera.

A zwora antystatyczna z cyny zdjęta?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak zwora zdjęta. Pomimo, że stara taśma niby ok zamówiłem nową i czekam na paczkę. Próbowałem obniżyć i podnieś talerzyk od płyty, ale nic to nie dało, jak dałem niżej to nawet nie chciał startować.

Bumpalump ja chętnie bym zdiagnozował, ale potrzebowałbym więcej info jak się do tego zabrać? :)

Witaj

Z mojego doświadczenia Cambridge Audio z płytkami serwo SONY (MK I) oraz Mediart+Toshiba TC9462F (MK II) wymaga zastosowania egzemplarza KSS-213C którego soczewka jest w "położeniu równowagi" i "nie opadła" - jak w egzemplarzu który posiadasz.

Jeśli obejrzysz kilka egzemplarzy głowic laserowych SONY KSS (np KSS-210, 212, 240 itp) z podobnym rozwiązaniem "mechaniki" ogniskowania to soczewki w "starych oryginałach" można delikatnie "wcisnąć". Większość nowych pseudo oryginalnych KSS-213C nie uda Ci się próbnie "wcisnąć". Układ serwo w tym przypadku "zakłada" ,że "wciśnięta" pozycja soczewki to jest położenie równowagi.

Zdarza się ,że po zakupie nowego (nie org Sony) KSS-a jest ok ale po kilku miesiącach soczewka "opada"...jakość materiałów ...

Generalnie problemem jest brak możliwości ustawienia/regulacja tzw F.O. (focus offset) jaki był możliwy w serwo starszych odtwarzaczy CD. Jeśli zajrzysz do "serwisówek" starszych CD Sony, Denon, Teac itp wyposazonych często w układ scalony CXA1081 to wyprowadzenie nr 18 (FE BIAS) umożliwia doprowadzenie napięcia stałego korygującego położenie soczewki ...

Pozdrawiam

preatorius

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.