Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ma sens zamiana Focal Chorus 836v na Focal Aria 936?

Marcin Wielgus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam chorusy jak powyżej. Gram z musical Fidelity M6i głównie pliki FLAC. Jestem happy ale może Aria dałaby więcej miłości ? Jak sądzicie ? Czy to będzie zauważalny postęp ? Bo kasa nie mała.

Dzięki za opinie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość

(Konto usunięte)

Zależy jaki Ci podchodzi dźwięk. Chorusy generalnie grają nieco ostro na górze, Arie są dużo kulturalniejsze w tym aspekcie.

Pytanie jak się to układa w całość MF. Nie znam tego pieca. Jedno jest pewne, ponieważ znam i jedne i drugie kolumny, Aria jest bardziej neutralna. Ja mam co prawda 948, ale góra pasma jest taka sama jak w 936, za to tąpnięcie basem w 948 niesamowite.

Odsłuch, pozostaje tylko odsłuch, bo jak Ci się podoba aktualne połączenie, to z Arią może Ci czegoś brakować.

Kupując Arie brałem też pod uwagę Chorusy, ale jednak wybór padł na Arie, właśnie ze względu na większą neutralność tych zestawów, tym samym wg mojej oceny wyższość Arii nad Chorusami.

A odpowiadając na Twoje pytanie, to nie jest to krok w przód, w sensie jakościowym, to raczej krok w bok, ponieważ to nieco inne granie. Poziom klasowy tych zestawów jest bardzo zbliżony.

Jakbyś przeskoczył na Electrę Be, to tak, to byłby krok w przód, choć w zakresie niskich tonów to trochę dyskusyjne, w szczególności w przypadku Arii 948.

Tylko kolego odsłuch, bo są tylko dwie drogi wyboru - albo różnice mogą być w brzmieniu na tyle znikome (przynajmniej dla Ciebie), że nie będzie to miało sensu albo może się zdarzyć tak, że brzmienie zdecydowanie bardziej podejdzie Ci z 936 i będziesz za wszelką cenę chciał przesiadki.

Wszystko też będzie rozbijało się o to z czym zagrają, jaki repertuar i kubatura pomieszczenia wraz z jego akustyką. Czynników sporo ale kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.

Dzięki za opinie. Electry BE to już duży budżet a jak napisałem obene Chorusy dają mi sporo radości. Będę musiał gdzieś posłuchać Arii i Electry

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.