Skocz do zawartości
IGNORED

Pseudo-stereo co to takiego ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Pseudo stereo , przestrzenne mono , poszerzenie bazy odsłuchu sygnału monofonicznego za pomocą cyfrowego procesora efektu przy opóźnieniu kanału lewego względem prawego o 10 do 20 ms oraz poszerzenie bazy stereo w ten sam sposób .

Czy ktoś się kiedyś z czymś takim spotkał ?

https://www.audiostereo.pl/topic/139180-pseudo-stereo-co-to-takiego/

Pseudo stereo , przestrzenne mono , poszerzenie bazy odsłuchu sygnału monofonicznego za pomocą cyfrowego procesora efektu przy opóźnieniu kanału lewego względem prawego o 10 do 20 ms oraz poszerzenie bazy stereo w ten sam sposób .

Czy ktoś się kiedyś z czymś takim spotkał ?

Poszerzenie bazy robi się łatwiej, nie potrzebne są opóźnienia, wystarczy, że jest stereo. Opóźnianie jednego kanału to stary patent nagraniowy, ale z zastosowaniem tego w odsłuchu domowym chyba się nie spotkałem.

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

Poszerzenie bazy robi się łatwiej, nie potrzebne są opóźnienia, wystarczy, że jest stereo. Opóźnianie jednego kanału to stary patent nagraniowy, ale z zastosowaniem tego w odsłuchu domowym chyba się nie spotkałem.

Potrzebny jest mikser i prosty stereofoniczny procek efektów . Ten numer stosowałem , ale tylko dla siebie przy "ustereofonizowywaniu" płyt monofonicznych "za pomocą wielośladu który miał na swoim pokładzie opóźnienia" , dlatego słowo ustereofonizowywanie napisałem w cudzysłowie bo to nie jest defakto ustereofonizowywanie , ale efekt poszerzonej bazy świetny . Można zwiększyć to opóźnienie ale robić zaczyna się potem echo . U mnie się spotkałeś . Bo to mam w swoim systemie audio . W zestawach stereo z lat 70 tych z górnej półki były stosowane pogłosy sprężynowe .

Było to kiedyś realizowane także dużo prostszą metodą, a efekt był również interesujący- sygnał mono przechodził przez 2 korektory o różnych charakterystykach: w jednym kanale był kontur, w drugim jego przeciwieństwo. Podkreślało to instrumenty o różnych zakresach częstotliwości i głosy- efekt końcowy był trochę nienaturalny, ale jakaś panorama się tworzyła i dźwięk nie dobiegał z jednego punktu.

Patent z korektorem jest oczywisty, są zresztą presety w korektorach wtyczkowych oraz specjalizowane wtyczki do tego celu. Brzmi to niestety paskudnie. Poniżej preset z pierwszej chyba wtyczki ever ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

w jednym kanale był kontur, w drugim jego przeciwieństwo. Podkreślało to instrumenty o różnych zakresach częstotliwości i głosy

Był też patent wzorowany na usadzeniu instrumentów smyczkowych w orkiestrze symfonicznej: po lewej stronie (patrząc z widowni) skrzypce i altówki, po prawej - wiolonczele i kontrabasy. Na lewy głośnik szły głównie wyższe rejestry, na prawy - niższe. Efekt dawało to raczej taki sobie, ale rzeczywiście źródło dźwięku nie było punktowe, lecz rozciągnięte.

Gość

(Konto usunięte)

Był też patent wzorowany na usadzeniu instrumentów smyczkowych w orkiestrze symfonicznej: po lewej stronie (patrząc z widowni) skrzypce i altówki, po prawej - wiolonczele i kontrabasy. Na lewy głośnik szły głównie wyższe rejestry, na prawy - niższe. Efekt dawało to raczej taki sobie, ale rzeczywiście źródło dźwięku nie było punktowe, lecz rozciągnięte.

Mam u siebie cztery kompakty Czerwonych Gitar z ścieżką dźwiękową z lat 60 tych i początku 70 tych . Były to nagrania monofoniczne które były ustereofonizowane w taki sam sposób jak napisałeś . Zrobione to było fatalnie , co gorsza w kanale w którym było słychać gitarę basową poziom głośności był dużo wyższy niż w tym drugim w którym był wokal i inne instrumenty . Spotkałem się też z winylem Muzy , też ta sama kapela , ścieżka ustereofonizowana za pomocą opóźnienia , ale niestety słychać było odbicia spowodowane prawdopodobnie zbyt dużym opóźnieniem między lewym a prawym kanałem .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.