Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk przestrzenny w małym gabinecie

Chattab

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

zastanawiam się nad zamianą zestawu stereo (TEAC NP-H750 + TEAC CD-H750 + B&W 685 S2) na system wielokanałowy. Z tym, że miałby on służyć nie do oglądania filmów BD/DVD na dużym ekranie w salonie, tylko do odsłuchu płyt Blu-ray Audio/SACD/SHM-CD/XRCD (i inne "dziwne" japońskie formaty), a także do oglądania płyt DVD dołączanych do limitowanych wersji płyt CD (np. koncerty lub teledyski) na ekranie monitora komputerowego (27", rozdzielczość WQHD 2560×1440). Czyli bardziej zależy mi na dźwięku (zarówno stereo, jak i dźwięk przestrzenny 5.0/5.1), niż na obrazie. Problemem jest ograniczona przestrzeń (gabinet 8 metrów kwadratowych), dlatego pomyślałem o takich trzech zestawach.

1. Denon AVR-X2400H + Denon DBT-3313 UD

2. Marantz SR5012 + Marantz UD7007

3. Yamaha RX-A670 + Yamaha BD-A1060

i do tego (w przypadku wszystkich trzech opcji) zestaw kolumn:

Focal Sib Evo 5.1 lub Focal Sib Evo 5.1.2 Dolby Atmos

Pytania:

1. Czy to w ogóle ma sens? Czy na takim małym metrażu da się wygenerować dźwięk przestrzenny (który się nie "udusi")?

2. Czy wspomniane wyżej zestawy dobrze się ze sobą "dogadają"? A może w podobnym budżecie można dostać lepsze kompaktowe zestawy głośników 5.1?

3. Denon, Marantz czy Yamaha?

4. Czy w przypadku zwykłej ścieżki stereo lub dźwięku przestrzennego 5.1 te dodatkowe głośniki Atmos (skierowane ku górze) coś dadzą? Czy ma to sens tylko w przypadku filmów z dźwiękiem w systemie Dolby Atmos?

Z góry bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości.

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego bloga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który jest prowadzony dla wszystkich osób zainteresowanych szeroko rozumianym zagadnieniem audio-video. Nasz blog opisuje różne aspekty instalacji audiowizualnych, multimedialnych, kina domowego etc. Pokazujemy jak zrobić to zgodnie z zasadami panującymi w świecie audio-video, a zarazem ciekawie i niejednokrotnie efektownie bo jak wszyscy wiemy, design obecnie ma duże znaczenie w realizowanych projektach.

Serdecznie zapraszamy na blog

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1.Ma sens

2.Dogadają choć brałbym jak najprostszy amplituner do napędzenia takich maluszków

3.Kwestia przede wszystkim funkcjonalności

4. Na takiej powierzchni odpuść głośniki Atmos

Myślę ,że wystarczy Tobie podstawowy model amplitunera (z Yamahy RX-V483 maksymalnie RX-V683)

Alternatywa dla Focala np: https://www.tophifi.pl/wiosenna-promocja/soundbary-i-kino-domowe/yamaha-rx-v483-elac-cinema-5.html

Zestaw już z amplitunerem ,który zupełności wystarczy do 8m2.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1.Ma sens

2.Dogadają choć brałbym jak najprostszy amplituner do napędzenia takich maluszków

3.Kwestia przede wszystkim funkcjonalności

4. Na takiej powierzchni odpuść głośniki Atmos

Myślę ,że wystarczy Tobie podstawowy model amplitunera (z Yamahy RX-V483 maksymalnie RX-V683)

Alternatywa dla Focala np:

Ukryta Zawartość

Zestaw już z amplitunerem ,który zupełności wystarczy do 8m2.

Dziękuję. Pytanie tylko, czy takie głośniczki zagrają w ogóle w stereo (a nie tylko w kinie domowym)? Nie chodzi mi nawet o moc, tylko raczej o detaliczność i scenę - jak puszczę przez nie np. wielokanałowe "Amused to Death" Watersa albo SACD Nory Jones. Boję się mimo wszystko, że jestem jednak skazany na tradycyjne kolumny podstawkowe w drewnianych obudowach.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem ,zapytałem poważnie. Co za gabinet można otworzyć w 8m2 a przejeżdziłem trochę autobusami i niektóre toalety dworcowe były takiej gdzieś wielkość i,przytulnie,ciepło muzyczka gra itp. Może i ni3 chciał bym tak pracować ale to nie znaczy że takich ludzi nie ma .

Sory ni3 toaleta była taki3j wielkość i tylko pomieszczenie gdzie siedziała miła pani czy Pan a dalej były toalety.

Schowek na buty? Napisz jak możesz co to j3st ? W budownictwie europejskim takie pomieszczenia ni3 istnieją do "mieszkania " itp.

Nie wiem ,zapytałem poważnie. Co za gabinet można otworzyć w 8m2 a przejeżdziłem trochę autobusami i niektóre toalety dworcowe były takiej gdzieś wielkość i,przytulnie,ciepło muzyczka gra itp. Może i ni3 chciał bym tak pracować ale to nie znaczy że takich ludzi nie ma .

Sory ni3 toaleta była taki3j wielkość i tylko pomieszczenie gdzie siedziała miła pani czy Pan a dalej były toalety.

Schowek na buty? Napisz jak możesz co to j3st ? W budownictwie europejskim takie pomieszczenia ni3 istnieją do "mieszkania " itp.

W dalszym ciągu nie widzę związku z moim pytaniem. Albo masz do powiedzenia coś merytorycznego na temat, poza złośliwym czepianiem się metrażu, albo morda w kubeł.

Gość

(Konto usunięte)

Charakter nagłośnienia toalety a innego pomieszczenia nie mogą być takie same. Powiedz nam w jakim charakterze używasz tych 8m bo pomoże to w dalszym planowaniu. I na koniec odzywki tego typu nie przechodzą na forum czy masz rację czy nie. Chyba że kolekcjonujesz punkty. Pisz na pw jeżeli chcesz się odnieść do mnie czy coś mi przekazać. Nie każdy musi widzieć że się stresujesz .

Dziękuję. Pytanie tylko, czy takie głośniczki zagrają w ogóle w stereo (a nie tylko w kinie domowym)? Nie chodzi mi nawet o moc, tylko raczej o detaliczność i scenę - jak puszczę przez nie np. wielokanałowe "Amused to Death" Watersa albo SACD Nory Jones. Boję się mimo wszystko, że jestem jednak skazany na tradycyjne kolumny podstawkowe w drewnianych obudowach.

Zdolność odwzorowania sceny przy małym rozstawie głośników jest zadziwiająco precyzyjna .

Oczywiście szerokość czy głębia jest proporcjonalna do rozmiaru ( fizycznych odległości ) ale rozmiar pomieszczenia w tym aspekcie nie musi być czynnikiem skazującym je na porażkę . Natomiast klasa przetworników jest tak samo ważna bez względu na wielkość przestrzeni odsłuchowej .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.