Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer w stereo raz jeszcze

piotrek7

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie temat poruszany co jakiś czas w różnych konfiguracjach. To co mi chodzi po głowie - zestawienie głośnika niskotonowego z KLASYCZNYMI głośnikami, które są obecnia produkowane. Co mam na myśli klasyczne? W zasadzie 2 firmy i 2 modele Klipsch Heresy III i JBL 4312SE. Co miałoby dać takie zestawienie? Swobodę grania i ten "oddech", którą ma tylko klasyczna celuloza o dużej średnicy z zejściem na basie poniżej 25-30 Hz. Jak dla mnie wizja dźwięku kompletnego. Zapewne znajdą się na rynku głośniki, które zapewnią to wszystko w "jednej paczce". Mają jednak pewną wadę - cenę. Zapewne pomysł, który chodzi mi po głowie nie jest pozbawiony wad. Dużo kombinowania związanego z doborem odpowiedniego zestawu i zszycia dźwięku poszczególnych elementów. Tak więc, czy to może się udać?

https://www.audiostereo.pl/topic/139190-subwoofer-w-stereo-raz-jeszcze/

Co ma się nie udać?

No właśnie.

Coś się zyska. Niski bas. A coś można przy tym stracić. Klimat tych dwóch głośników i to coś w ich dźwięku? Wiadomo, nie przekonam się jeśli sam nie przetestuję. Ciekawi mnie, czy ktoś z was przerabiał tą drogę. Tak sobie posłuchać koncertu ZZ Top lub The Doors w takim wydaniu. Może być całkiem sympatycznie :)

Prawdziwe kolumny to moduł basowy i reszta. Zresztą "całkiem sympatyczne"...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Są zasady zintegrowania subwoofera z kolumnami głównymi oraz optymalnego umiejscowienia w pomieszczeniu.

Co ma się nie udać?

W zakładce Kino Domowe w wątku "Subwoofery i wszystko na ich temat" poruszyłem kwestię trudności właśnie takiego zintegrowania w sytuacji braku możliwości regulowania częstotliwości odcięcia sygnału kierowanego na subwoofer w zestawie stereo. Albowiem amplitunery stereo (a co dopiero wzmacniacze) nie są wyposażone w zawiadujące tymi sprawami układy Bass Management.

>> @piotrek7

Tędy, tylko utnij w 1/3, bo pewnie nie masz ponad 100 m^2.

A gdyby wyszło, że po odjęciu 2/3 z tych rozmiarów też wystarczy, to już zamiast się okaleczać weź na kredyt lub namierz kogoś z DIY albo zaufaj manufakturze, które sobie z tematem poradzą i są nawet na tym forum polecane. Przynajmniej paru odważnych użytkowników wypowiadało się o pomyślnych rezultatach.

Jeśli założyłeś temat, by usłyszeć, że się nie da - to mam złe wiadomości.

braku możliwości regulowania częstotliwości odcięcia sygnału

Subwoofer ma własną regulację w tym zakresie - jeśli kupujesz niezależny. Wystarczy taki wybrać.

Jeśli założyłeś temat, by usłyszeć, że się nie da - to mam złe wiadomości.

Wręcz przeciwnie. To co mnie nurtuje. Czy te głośniki, które wymieniłem (dla przypomnienia Herezje i 4312) grają tak kapitalnym dźwiękiem bo koncentrują uwagę słuchacza na określonym paśmie dźwięku (bardzo ograniczonym u dołu). Czy dodanie im osobnego, oddzielnego niskotonowca nie zburzy tej przemyślanej "struktury" dźwięku. Co do zasady. Nie mam wątpliwości, że odpowiedni efekt w stereo można uzyskać. Przykłady? Sveda Audio, głośniki studyjne Adam z dedykowanymi niskotonowcami,, nowa linia subów Dynaudio z zaprogramowanymi ustawieniami do poszczególnych modeli monitorów i podłogówek

Dlaczego polepszenie sytuacji ma ją pogorszyć?

A bo widzisz. To tak jak ze sztucznymi cyckami u kobiet. Niby większe, niby ładniejsze ale jednak coś tu jest nie tak. Ale jak napisałem - przez cały czas i do znudzenia to podkreślam. Moje wątpliwości koncentrują się wokół 2 modeli głośników. Co do innych nie mam zastrzeżeń i wątpliwości

Subwoofer ma własną regulację w tym zakresie - jeśli kupujesz niezależny. Wystarczy taki wybrać.

Przeczytaj może najpierw dyskusję na ten temat we wskazanym przeze mnie wątku. Ma własną regulację, która działa tylko wtedy gdy sygnał wchodzi do subwoofera przez Line Input. Czyli wychodzi z amplitunera z Line Out, które jest wyjściem o stałym poziomie. Wszystko więc jedno czy chcesz posłuchać cicho czy głośno - subwoofer gra z taką samą mocą, chyba że wsadzisz rękę na jego tył i zmieniasz Volume.

Aby uniknąć tej (przyznasz chyba) wyjątkowej niedogodności wchodzi się na subwoofer przez LFE In czyli wychodzi z amplitunera z podporządkowanego pod wzmocnienie wyjścia Subwoofer Out. Tyle że tu nie masz możliwości regulowania częstotliwości odcięcia. W amplitunerze układu Bass Management nie ma, a stosowna regulacja w samym subwooferze przy podaniu sygnału przez to wejście nie działa.

O takim myślę

Ukryta Zawartość

W połączeniu z Herezjami lub JBL

Ukryta Zawartość

LFE to standard, więc użytkownik nie ma ingerować. Cięcie jest jak nożycami i to wynika ze specyfikacji nagranego materiału.

W takiej sytuacji subwoofer ustawiamy na najwyższą dostępną częstotliwość odcięcia, by nie dublować filtracji w krytycznym zakresie.

Nie znam się na kinie domowym, więc zweryfikuj to, ale też nie zakładam pomyłki w mojej analizie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.