Skocz do zawartości
IGNORED

Polska prasa o audio 2018

rooster85

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że to dobry wątek na tego typu temat. Otóż... Chętnie bym coś poczytał! Stąd pytanie: które polskie czasopismo traktujące o sprzęcie audio polecacie? Które najbardziej profesjonalnie podchodzi do recenzji sprzętu? Jestem początkujący w temacie hi-fi, dlatego sam raczej nie będę w stanie ocenić, które jest najlepsze.

I jeszcze dorzucę jedno pytanko tym razem o historii: z tego co wygooglałem wynika, że najdłużej na rynku utrzymują się magazyny: Audio", "Audio Video" i "HiFi i muzyka". Czy któreś z tych czasopism zdobyło kiedykolwiek jakąś znaczną przewagę jakościową nad innymi? Czy któreś można określić jako najbardziej "legendarne" na polskim rynku?

https://www.audiostereo.pl/topic/139361-polska-prasa-o-audio-2018/

Legendarny - cokolwiek to znaczy - to był "Magazyn hi-fi" wydawany jakiś czas w Gdyni. Pierwsze polskie pismo branżowe, na wysokim poziomie merytorycznym i kiepskim edytorskim.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Ten ostatni publikowany jest w necie jako hifi.pl

Niedawno doszedł też hifichoice.pl

Pismo Audio ma najbardziej rozbudowane testy włącznie z wykresami z laboratorium.

( najczęściej do pomiarów wzmacniaczy , zestawów głośnikowych )

Sprawdzają, czy producent podaje wiarygodne dane w specyfikacji.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Dla mnie też AUDIO, ale ostatnio AudioVideo też podchodziło profesjonalnie - z pomiarami.

Jakbyś władał, to polecam też Stereophile.com tu przykład:

https://www.stereophile.com/content/harbeth-monitor-302-40th-anniversary-edition-loudspeaker

a na dole strony jest wybór czego ew. szukasz...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mi najbardziej podchodzi Audio Video-głównie dlatego, że testy mają bezpośrednio porównanie do innych sprzętów i opisy odsłuchów nie są zawieszone w powietrzu,opisujące mydło powidło.

Minusem jest zbyt duża ilość recenzji słuchawek i hype na mobilne audio.

W Audio przyjemnie czyta się testy kolumn napisane przez naczelnego-ma mega wiedze na temat głośników, zwrotnic, itd.

<p>Audio Video - najwieksi sciemniacze, liczy sie tylko kasa od dystrybutorow. Audio - nie przepisuja tego co podesle dystrybutor ( patrz AV) ale o slabych stronach klamotow nie napisza, wskaza tylko mocne strony, no ale lepsze to niz pierdy z AV.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dosadnie ale rzetelnie to ująłeś.

Najbardziej to mnie rozczulił test którejś kolumny p. Andrejczuka kilka lat temu.

AUDIO (wieki temu "Od radio do audio") trzeba u m i e ć czytać między wierszami.

Sam nie zawsze wyłapię to o czym n i e napisali.

@ jam lasica umiesz czytać więc darujmy sobie takie pytania a gdybyś chciał konkretów to wystarczy, że np. udasz się do Empik-u i nabędziesz ten fantastyczny z punktu widzenia dystrybutorów kawałek makulatury. No i zawsze możesz się nie zgadzać z moim zdaniem i dla Ciebie Audio Video może być niedoścignionym wzorem uczciwości. Pozdrawiam serdecznie.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

@ jam lasica umiesz czytać więc darujmy sobie takie pytania a gdybyś chciał konkretów to wystarczy, że np. udasz się do Empik-u i nabędziesz ten fantastyczny z punktu widzenia dystrybutorów kawałek makulatury

No cóż. Można i tak. Zero konkretów - tylko rzut kałem do celu. Dzięki!

Panowie każdy test należy czytać z przymrużaniem oka i zwracać uwagę na to co jest napisane między wierszami. Oczywiste jest, że niektórzy producenci/dystrybutorzy mają więcej "znaczków" i trzeba z tym umieć żyć:D

Mi osobiście na 4 recenzowane produkty 3 całkiem nieźle odpowiadały temu co było u mnie w domu, więc statystycznie całkiem nieźle.

Audio. Między wierszami- tak, ale lab daje dużo więcej, jak tylko wykresiki i cyferki. Umiesz wyciągnąć wnioski z pomiarów- zweryfikujesz beletrystykę w opisie. Z tego, co pamiętam, HFiM miało zestawy marek cacy i fuj, i nie ważne było, że są klocki lepsze i gorsze w ramach każdej z nich. AV kiedyś było dobre w objaśnieniu problemów technicznych, ale ostatnio rzeczywiście komercha. Osobiście sądzę, że im mniej laboratorium, tym nizsza wiarygodność pisma.

A czy gdziekolwiek tworzone są i publikowane (włącznie z komentarzem) wykresy wodospadowe dla pasma akustycznego ?

A czy gdziekolwiek tworzone są i publikowane (włącznie z komentarzem) wykresy wodospadowe dla pasma akustycznego ?

Były. W latach 2014 - 2016 Audio Video zamieszczało takowe wraz z komentarzem. Od stycznia 2017 jest tylko jeden wykres (przebieg impedancji oraz kąt fazy), podobnie zresztą jak w miesięczniku Audio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.