Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do yamaha pianocraft mcr-n670

Sławomir_71040

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Po przemeblowaniu mieszkania wymiar 4x4,5m pojawiło mi się miejsce na kolumny.

Od jakiegoś czasu czytam forum oraz znalazłem kilka tematów w których jest wspominane ze mcr-n670 poradzi sobie z pylon pearl 25 - czy ktoś z forum próbował takiego połączenia?

Jak dla mnie oryginalne kolumny grają, znośnie, czysto, ale ostatnio u znajomego miałem okazję słuchać kolumn własnej roboty oparte na głośnikach STX (modelu sam nie pamięta) i miałem wrażenie że dźwięk mnie otaczał, sporo basu ale jednocześnie bez problemu słychać było wyraźnie wszystkie instrumenty i wokal - po prostu słychać było że jakościowo jest zdecydowanie lepiej, dynamiczniej - nie jestem audiofilem mój opis może być trochę niejasny.

Tu pojawia się pytanie do znawców tematu, chodzą mi po głowie nowe pylon pearl 25 lub używane JBL270 (mógłbym je kupić lokalnie - cena ta sama co nowe pylony) - ale czy te kolumny nie są za ciężkie do wysterowania przez MCR-n670 (pylon impedancja 4ohm, jbl270 8hm - te są bardziej przyjazne dla wzmacniacza, znamionowa impedancja mcr-n670 6ohm). Czy wymiana na powyższe kolumny poprawi jakość odsłuchu, czy nie uszkodzę wzmacniacza??

Muzyki słucham z poziomem głośności max 40 (pojedyncze strzały) zazwyczaj ~15-24.

https://www.audiostereo.pl/topic/139420-kolumny-do-yamaha-pianocraft-mcr-n670/

Jbl Studio 270 to nie jest dobra opcja do Twojej Yamahy. To zestaw, który wymaga bardziej wydajnego wzmacniacza. Pylon Audio Pearl 25 to moim zdaniem bardzo dobra opcja do Twojego systemu. Yamaha bez problemu wysteruje kolumny, to częste połączenie. Ewentualnie jako alternatywa spójrz proszę na STX Electrino 150 oraz dwie minimalnie droższe propozycje - Magnat Shadow 207 oraz Indiana Line Nota 550X. Magnat to szybki, mocny i dynamiczny dźwięk, Indiana Line bardziej stawia na ciepły, spokojniejszy, dobrze dociążony przekaz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Weź również pod uwagę Pearl 20 - grają podobnie, a jest to 8 Ohm; budżetu nie wspomnę,

a polecam białe, również dlatego, że się tak nie kurzą ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

JBL Studio 270 będzie zbyt wymagające dla Yamahy 670. Pearl 25 będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Zaproponowałbym jeszcze nowe kolumny szkockiego Fyne Audio - model F302. W Polsce to jeszcze nowość, ale w swojej cenie spisują się naprawdę wybornie, a z dobrym rabatem cena podobna.

Magnat Shadow 207 oraz Indiana Line Nota 550X to też głośniki 4ohm (specyfikacja mówi 4-8).

Q21 piszesz że często łączą pearl25 (czyli 4ohm) z n670 - nie miałeś przypadków że potem ktoś żalił się na spaloną końcówkę mocy?

Poczytam o powyższych kolumnach, najgorsze jest to że wszędzie mam daleko w związku z czym mam problem z odsłuchem.

A czemu nie bierzesz pod uwagę B&W 685s2? Dystrybutor ma to w dobrej cenie za komplet a po za tym to nie złe monitory.

Miałem taki zestaw. Najpierw z 686 S2 /raczej do sypialni, mało basu/, potem zmieniłem właśnie na 685 S2. Faktycznie taki zestaw potrafi zaskoczyć. U niezbyt zorientowanego melomana wywołuje od razu uśmiech na twarzy. Tyle, że należy pamiętać, że można złożyć ciekawszy zestaw oparty np. o Yamahą 602, tylko że bez CD. Zaletą MCR 670 z 685 S2 jest wchestronnośc, otrzymujemy od razu CD, funkcje sieciowe, radio itp.

Zestaw jednak gra skrajami pasma, należy o tym pamiętać i po kilku miesiącach może to w końcu dotrzeć do słuchacza, że dłuższe sesje bywają męczące. Jeśli już 685 S2 to z prostym nawet NAD - 316 v2 i do tego jakiś CD z DAc. Sam obecnie mam taki zestaw w gabinecie i znikają w sporym zakresie problemy 685...

Gdyby więc Autor wątku się na to zdecydował to nowy Bee /względnie używany/ + 685S2 z drugiej ręki /jest ich sporo na rynku wtórnym/ i np. używka CDNT 670 może wyjść taniej, a zestaw wyraźnie lepszy niż ten budowany na MCR...

Nie ma żadnego problemu ze współpraca Yamaha PianoCraft z Pylon Audio i Indiana Line. Obydwie kolumny mają rzeczywiście minimalną impedancję 4 omy, ale są stosunkowo łatwe do wysterowania. Komplety takie grają bez problemu.

Jeśli masz problem z odsłuchami, zapraszam serdecznie do wypożyczenia od nas kolumn i testu w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Spokojnie Pianocraft sobie uradzi z Indiana Line zarówno Nota jak i Tesi. Wspomniane wyżej połączenie z monitorami B&W zagra klasę lepiej jeśli chodzi o detaliczność i scenę ale będzie odczuwalnie mniej basu niż z podłogówkami.

Mamy Pianocrafta w każdym naszym salonie. Wpadnij na odsłuch zobaczysz jak zachowuje się z różnymi konstrukcjami.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 1 rok później...

Dzień dobry,

chciałem dołączyć do tematu i spytać czy ww. Yamaha Pianocraft mcr-n670d "pociągnie" jakiś dobrej jakości zestaw 3-drożny (Pearl 27 lub droższy)? Trzeba w takim przypadku spojrzeć wyłącznie na impedancję (rzędu 4 Ohmów) czy są może jeszcze jakieś parametry, na które należy zwrócić uwagę?

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi :)

Pozdrawiam,

Kacper

11 godzin temu, pastel napisał:

chciałem dołączyć do tematu i spytać czy ww. Yamaha Pianocraft mcr-n670d "pociągnie" jakiś dobrej jakości zestaw 3-drożny (Pearl 27 lub droższy)? Trzeba w takim przypadku spojrzeć wyłącznie na impedancję (rzędu 4 Ohmów) czy są może jeszcze jakieś parametry, na które należy zwrócić uwagę?

jakoś pewnie zagra, ale cudów się nie spodziewaj. Miałem jakis czas temu porównanie (bo klient uparł się na podłogowe do tego modelu) B&W 684 S2 i podstawkowe B&W 606. Z podstawkowymi nawet na basie było lepiej. Słychać było lepszą kontrolę i zejście na basie. Ta mini Yamaha to nie jest demon mocy, ale wpaść z Pylonami na odsłuch zawsze można. Sam posłuchasz ? Tutaj bardzo będzie słychać te kilka watów więcej w modelu 870D. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 26.06.2018 o 00:15, Sławomir_71040 napisał:

Witam wszystkich.

Po przemeblowaniu mieszkania wymiar 4x4,5m pojawiło mi się miejsce na kolumny.

Od jakiegoś czasu czytam forum oraz znalazłem kilka tematów w których jest wspominane ze mcr-n670 poradzi sobie z pylon pearl 25 - czy ktoś z forum próbował takiego połączenia?

Jak dla mnie oryginalne kolumny grają, znośnie, czysto, ale ostatnio u znajomego miałem okazję słuchać kolumn własnej roboty oparte na głośnikach STX (modelu sam nie pamięta) i miałem wrażenie że dźwięk mnie otaczał, sporo basu ale jednocześnie bez problemu słychać było wyraźnie wszystkie instrumenty i wokal - po prostu słychać było że jakościowo jest zdecydowanie lepiej, dynamiczniej - nie jestem audiofilem mój opis może być trochę niejasny.

Tu pojawia się pytanie do znawców tematu, chodzą mi po głowie nowe pylon pearl 25 lub używane JBL270 (mógłbym je kupić lokalnie - cena ta sama co nowe pylony) - ale czy te kolumny nie są za ciężkie do wysterowania przez MCR-n670 (pylon impedancja 4ohm, jbl270 8hm - te są bardziej przyjazne dla wzmacniacza, znamionowa impedancja mcr-n670 6ohm). Czy wymiana na powyższe kolumny poprawi jakość odsłuchu, czy nie uszkodzę wzmacniacza??

Muzyki słucham z poziomem głośności max 40 (pojedyncze strzały) zazwyczaj ~15-24.

Jeżeli nie słuchasz muzyki głośno, to bez problemu podłączysz kolumny 4 Ohm, przy głośnym i dłuższym słuchaniu dźwięk zacznie być zniekształcany i nie do słuchania, włączenie się zabezpieczenia albo spalenie końcówki, to kwestia przypadku i nikt nie powie Ci czy, kiedy i co się stanie pierwsze. Jeśli szukasz nowych kolumn podłogowych w okolicy 2k choć nie wiem czy jest sens do tej Yamahy, to obecnie w dobrej cenie są

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli szukasz taniej, to tak jak audioburak napisał albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję bardzo za cenne porady! Zawsze byłem przeciwnikiem przerostu formy nad treścią i nie chcę na siłę inwestować w sprzęt, który może ulec uszkodzeniu lub po prostu nie rozwinąć swoich możliwości z moją Yamahą. W związku z tym pozwólcie, że inaczej sformułuję pytanie - jaki zestaw głośników do max. 3000zł polecacie? Użytek głównie do kina domowego oraz słuchania rocka, progressive rocka (w sumie fajnie jakby sprzęt był możliwie uniwersalny, ale z dobrymi niskimi tonami, muzykalnością i stereofonią). Głośniki mogą być podłogowe lub mniejsze - nie ma to dla mnie wizualnego znaczenia ?

Tak się składa ze posiadałem Yamahe ( nawet 2 razy , taki zestaw zastępczy )i to bardzo fajne urządzenie , a jego ograniczeniem są kolumny ( nie dla wszystkich ) Gdy zmieniałem główny sprzęt ( wzmacniacz ) to podpinałem Yamahe i grała z Heco Celan Gt 302 , Kef R 300 , Dali Zensor 3 , Hario Hiper 2000 mk2 i  każde z nich to było inne granie.Przy cichym słuchaniu było oki natomiast po podkręceniu gałki już nie było tak kolorowo i wiadomo czym to skutkowało ? brak kontroli, nie wspominając o reszcie  

Pamiętam jak kiedyś przyjechał Pan po CA CXN i bardzo chciał posłuchać tej Yamahy właśnie z Kef R300 i był w szoku jak to gra ?  Myślę ze ile osób tyle preferencji brzmieniowych i najlepszym wyjściem będzie wybranie się do salonu i posłuchania z innymi kolumnami . To co spodoba się mi  , nie musi Tobie 

Dziś właśnie sprzedałem swój wzmacniacz i znów trzeba kupić zestaw zastępczy ( po raz trzeci zagości )  ? Przy obecnej cenie tej Yamaha w okolicach 2 tys zł za nowy to bardzo dobra cena 

Do Pianocrafta to masz wiele możliwości. Najczęściej oprócz fabrycznych kombinacji polecane są głośniki Bowers Wilkins lub czasem spotykane Monitor Audio. Przejdź się do salonów ze sprzętem, porównasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.