Skocz do zawartości
IGNORED

Polon Sapphire 31 vs Audio Physic Avanti I mk2

ss-siwy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad wyborem kolumn jak w temacie. Polony są nowe a Avanti urzywki, obie w podobnych pieniądzach.

Pomieszczenie to salon na poddaszy około 30 m2.

Źródło to przedewszystkim Adam z Goldring 2100 + cd philips cd460 na tda1541 po moich zmianach. Wzmacniacz na razie yamaha ca810 z zrobionym przeze mnie direct in. Zestaw rozwojowy i przywiązany jestem tylko do yamahy ale nie mówię nie w przyszłości.

Muzyka raczej rock, a nawet cięższe gatunki. W sumie to wszystko oprócz pop, rap, dance itd. Muzyka poważna i opery raczej też u mnie nie goszczą

No i tu się pojawia dylemat jakich milion, co wybrać.

Nie mam zbytnio jak tych kolumn u siebie przesłuchać. Muszę wybrać w ciemno i bardziej postawić na uniwersalność kolumn.

A możesz powiedzieć dlaczego wybrałeś te dwa modele? Jest pomiędzy nimi dość duża różnica w cenie co może pokazywać też dość istotne różnice w jakości. Oczywiście bierzemy poprawkę na to, że to okazja, a jak wiadomo z nimi bywa bardzo różnie... Jednak, gdybym wybierał, nie zastanawiałbym się zbyt długo i bardziej interesowałbym się Audio Physic. Wieczorem napiszę więcej i spróbuję uzasadnić.

Jeśli masz wybierać tylko z tych dwóch

To jeżeli z tymi AP wszystko OK to raczej nie ma się nad czym zastanawiać

Jeśli nawet kiedys będziesz chciał coś zmienić to AP sprzedasz w podobnej cenie , a na Pylonach sporo stracisz

Co prawda nie słuchałem tych Pylonów wiec nie wypowiem się o brzmieniu, ale te Avanti to już granie na wysokim poziomie ( super przestrzeń ) z tym ze lubią dobre towarzystwo i za jakiś czas ta Yamaszke tez pasowałoby zmienić na coś lepszego

Ilu ludzi tyle opinii

Akurat te dwie bo chciałem zakupić nowe pylony ale trafiły się w tej samej cenie starsze Avanti. I z tego co piszecie potwierdza się to co myślałem ze lepiej mieć już jedna cześć zestawu docelowa i dobierać resztę zestawu.

Kwestia ewentualnej sprzedaży w przyszłości bezdyskusyjna. AP będzie znacznie łatwiej zbyć niż zestawy marki Pylon. Konstrukcyjnie AP vs. P. też pokazuje nieco inną klasę. Zależy oczywiście jak je sam ocenisz, ale rozumiem, że nie ma możliwości postawienia ich obok siebie i dokonania wyboru tego, który bardziej ci się podoba. Nie pisaliśmy jeszcze o tym jak one wyglądają - dla mnie AP mają więcej gracji, podczas gdy P. to po prostu duża i solidna kolumna. AP uchodzą za grające jaśniejszym dźwiękiem, akcentują detal i górną część pasma. Sam ocenisz ile w tym graniu jest czego, co można nazwać precyzją. Nie wszyscy to lubią - nie wiem jak twoje preferencje i nie wiem jak bardzo muzyka, której słuchasz, tej precyzji potrzebuje. Precyzja jest doskonałą cechą, jeśli mamy "sportowe" podejście do materiału, zwolenników powolnego i snującego się jazzu może odstraszać. Do tego dochodzi Twój pokój i reszta toru... dużo zmiennych, ale i tak na korzyść AP. W sieci jest kilka testów - generalnie sygnatura tych kolumn jest podobna - pochodzi od jednego "ojca" :)

• 2 tygodnie później...

Witam

Długo się nie odzywałem ale miałem o czym myśleć. Dzięki wielkie za odpowiedz. Dała mi do myślenia i nie dałem się złapać na szybkie okazje i podszedłem do tematu na spokojnie. Z AP nic nie wyszło bo nagle urwał się kontakt ze sprzedającym bo bym kupił, trudno i żyje się dalej. Powiększyłem troszkę budrzet i trafiłem na Pylon Diamond 28 i to jest to. Może trochę góra za ostra ale reszta mi naprawdę pasuje. Potwierdza się ze są to kolumny które dają naprawdę dużą przyjemność ze słuchania. Niestety Yamaha będzie chyba myślała odejść . Dam jej jeszcze szanse i pomęczę się z kondensatorami ale szanse nie wielkie. Zanim je kupiłem słuchałem ich z dużo droższym wzmacniaczem, niestety nie pamietam jakim, i teraz wiem co te kolumny potrafią. Jeszcze raz dzięki i myśle ze będę jeszcze pisał jak trochę pomęczę kolumny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.