Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze zestawu audio

krzeski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od pół roku czytam wszystkie możliwe fora internetowe i wiem, że takich wątków jest masa ale w końcu zebrałem się na odwagę i postanowiłem napisać na forum bo wiem, że są tutaj ludzie, którzy na prawdę się na tym znają.

Zamierzam kupić zestaw audio składający się z amplitunera typu All in One oraz kolumn podstawkowych. Nie mogę wydać więcej niż 5000 PLN.

Na początku byłem zdecydowany na zestaw Yamaha Piano Craft MCR-N670D + kolumny Bowers & Wilkins 685 S2 ale jakoś nie pasowały mi po odsłuchu.

Jeżeli chodzi o muzykę jaką będę słuchał na zestawie jest to mocna szybka muzyka elektroniczna z głębokim basem, jazz oraz pink floydów.

Zależy mi na łączności bluetooth, radio internetowym, chcę mieć podłączony tv i gramofony, fajną opcją był by multiroom że bym mógł z czasem dokupić głośnik bluetooth do sypialni i łazienki.

Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad amplitunerem Onkyo TX-8270 ale nie wiem jakie głośniczki do tego skompletować.

Salon ma 28m2, jest prostokątny, głośniki będą na wysokości 1m, blisko ściany czyli lepiej by było jakby miały wyrzut z przodu.

Niestety w grę wchodzą tylko głośniki podstawkowe.

Bardzo ładnie proszę Was o pomoc, obiecuję wysłać dobre Lubelskie piwko kraftowe za pomoc:)

Onkyo to amp stereo jest ale to na pewno już wiesz skoro już wertowałeś fora :)

Popatrz na Dali Zensor3/Opticon2, Monitor Audio Silver S2, Focal Aria 906, Kef LS50, Klipsch RP-160.

Te modele praktycznie w każdym salonie audio znajdziesz. Podejrzewam jeśli komplet byś kupił to 5K starczy na wszytko, amp stereo + kolumny i może gratis kable :)

28m2 pokój i nie masz miejsca na podłogowe kolumny?

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Cześć,

zacznę od elektroniki - spójrz na dwa amplitunery sieciowe - Onkyo TX-8270 oraz Yamaha R-N803D. Onkyo dodatkowo wyposażone jest w złącza HDMI, pozwalające na łatwe podlaczenie wszystkich urządzeń audio-video i połączenie amplitunera z telewizorem jednym kablem HDMI. Yamaha natomiast jest zbudowana na bazie bardzo dobrego wzmacniacza A-S701, dodatkowo posiada system kalibracji akustyki pomieszczenia. Onkyo jest troszeczkę spokojniejsze, bardziej dokładne, analityczne. Yamaha natomiast wyraźniej podkreśla skraje pasma.

Jeśli masz tak duże pomieszczenie odsłuchowe i musimy zastosować kolumny podstawkowe, moim zdaniem zdecydowanie najlepiej sprawdzą się Focal Chorus 706. Warto także posłuchać Polk Audio RTi A3, ewentualnie najnowsze Definitive Technology Denand D9 (to droższa konstrukcja, ale są ciekawe pakiety z elektroniką).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do tego Onkyo dobierz coś z oferty BMN;

dobre głośniki, paleta wykończeń i "wyrzut" ;-))) z przodu w różnych cenach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wiem, że tanio nie jest.

Ciężko o przedni basrefleks w nowych gratach i budżecie do 2 tys np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale do 28 m uważam że niewiele z nich da radę ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam.

Na pewno warto rozważyć oba amplitunery - bardziej stonowane Onkyo 8270 czy też energiczną, grającą bardziej po skrajach Yamahe 803. Focal Chorus 706 to świetne monitorki, ale na pewno nie delikatne, więc pytanie czy w połączeniu z Yamaha nie będzie ciut za ostro, szczególnie w górnych zakresach. Weź też pod uwagę Quadral Chromium Style 2 - grają równiej od Chorusa, z bardziej punktowym basem, jednak nadal są całkiem energiczne.

Yamaha może być, ale jeśli nie bardzo pasowały Ci B&W 685 to Focale mogą być

równie problematyczne, chyba, że szukasz takiego brzmienia.

Co do podpięcia TV to zupełnie wystarczy optyk i już.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

28m2 z podstawek cudów nie oczekuj, zgadzam sie z Allmr,

krzeski posłuchaj mnie ;)

moja propozycja to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piwo wyślij kurierem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy mi na łączności bluetooth, radio internetowym, chcę mieć podłączony tv i gramofony, fajną opcją był by multiroom

A jakieś DVD czy Bluray?

IMHO najlepiej wyjdziesz kupując amplituner KD, np. Yamaha RX-V683, RX-V781, Denon AVR-X3400H. Do tego B&W, MA czy Focal, wszystkie te firmy robią dobre głośniki, ale powinieneś sam posłuchać. Amplituner KD dobrze integruje subwoofer do muzyki, w przyszłości będziesz mógł dokupić, jeżeli monitory przestaną Cię zadowalać.

Przy okazji, Onkyo 8270 to jest okrojony sprzęt KD, ma płytkę na 7 kanałów bez wlutowanych elementów :)

Lepszy i tańszy byłby kompletny TX-NR676.

Jestem po odsłuchu i w sumie mam o czym myśleć przez łikend bo w poniedziałek chcę już ostatecznie podjąć decyzję.

Słuchałem tych samych utworów (muzyka z pendrajwa, format wav.) na jednych i drugich głośnikach.

Przekrój muzyczny różny, przykładowe utwory:

Pink Floyd - Any Colour You Like

Desper - Gazelatest

Miles Davis - Freedie Freeloader

Outer Heaven - Untitled Jungle

Queen - Bohemian Rhapsody

Focale przy muzyce instrumentalnej na pewno grały bardziej selektywnie, spójnie nie wiem nawet jak to dokładnie opisać natomiast MA przy muzyce elektronicznej moim zdaniem spisały się lepiej, bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie dolne pasma. Mam o czym myśleć przez łikend:) Pana Allmr i Q21 proszę o adres na priv na który mam wysłać piwko:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.