Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie laika: jak podłączyć KD?

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

O ile rozumiem są dwie opcje:

1. Player - hdmi - KD - hdmi - TV

2. Player - hdmi - TV - optyk - KD

Co lepsze i dlaczego?

Ps. Sprzęt z najniższej półki.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

1) To standardowe stosowane połączenie (zalecane) Przesyłany sygnał po przez HDMI może być nawet 7.1 czy 5.2.4 czy 11.2 jeśli takowe kodeki audio posiada avr

2) Jeśli avr lub TV nie posiada (ARC) to tak też można połączyć. Max jaki sygnał można uzyskać na optyku to (5.1)

Można nawet łączyć te ustawienia czyli np.konsola, dekoder sat, odtwarzacz bl, komputer po hdmi do amp av, a z amp av po hdmi do TV, a gdy chcemy używać dźwięku z TV a on nie posiada (ARC) to wtedy używamy przewodu optycznego.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

To jest takie bardzo podstawowe KD5.1 (Sony sa-wis100). Ze względów funkcjonalnych bardzie pasuje mi opcja player-hdmi-TV-optyk-KD. Czy ciś w ten sposób stracę?

Nic nie tracisz jeśli masz set 5.1

Bez problemu możesz zrobić tak.

Czy ciś w ten sposób stracę?

Zależy jakie formaty dźwięku obsługuje to "kino", bo przez optyka nie poleci dźwięk HD, tak samo jak przez HDMI ARC; w przypadku takiego dźwięku zostaje tylko bezpośrednie wpięcie w amplituner lub passthrough.

Bl4ck, to chyba zależy od telewizora, w Panasonicu mam wybór czy dźwięk ma iść na TV czy na kino domowe, w Philipsie rzeczywiście było tak jak piszesz.

Ze względów funkcjonalnych bardzie pasuje mi opcja player-hdmi-TV-optyk-KD. Czy ciś w ten sposób stracę?

Na Onkyo RZ900 widzę dużą różnicę - głośniejszy dźwięk puszczony przez ARC lub przez optyka z telewizora jest brzydki, a gdy włączę to samo bezpośrednio do amplitunera, mogę ustawić dużo głośniej i nadal jest w miarę przyzwoicie (na miarę takiego amplitunera). Ale nie wiem, czy tę samą prawidłowość da się zauważyć u Ciebie. W dodatku - przez ARC/optyk właśnie nie wszystkie formaty mi działają, np na Netflixie tylko bardzo nieliczne filmy udaje mi się uruchomić w 5.1, opcja player->KD->TV jest pod tym względem pewniejsza.

No różnie z tym jest czasem arc \ cec nie są kompatybilne i wychodzą różne dziwne klopsy.

Panasonic i włącza ci sam automatycznie amplitunera czasem za każdym razem jeśli masz włączone cec na tv i ampli?

CEC faktycznie działa jak się producentowi zachciało zrobić implementację... Ale co do ARC to po prostu ten standard ma swoje ograniczenia i tyle, dopiero pojawia się eARC który ma większe możliwości.

Niestety czasem przełącza się w tryb odtwarzania dźwięku przez TV (chyba dzieje się tak wyłącznie po wyłączeniu listwy, i to tylko czasem) i muszę wejść do menu żeby powrócić do wypuszczania dźwięku na KD (od razu włącza się wtedy amplituner). I tak - gdy tylko ta opcja sama się nie przełączy, to uruchomienie TV również włącza mi jednocześnie amplituner. A włączenie odtwarzacza Blu-ray włącza mi jednocześnie TV i amplituner.

Spoko u mnie odpala za każdym razem też panasonic ale stary plazma 50G30, w cec jest taki myk opiszę na przykładzie tunera sat który jest podłączony do amplitunera .

Włączam tuner włącza się tv potem ampli można teraz ręcznie wyłączyć amplituner i po wyłączeniu wszystkiego i ponownym włączeniu tunera sat amplituner już się nie uruchomi.

<br />No różnie z tym jest czasem arc \ cec nie są kompatybilne i wychodzą różne dziwne klopsy.<br />

Mało powiedziane - niekiedy (czytaj często) wychodzi totalne wariactwo i na początku nie bardzo już wiadomo co steruje czym i za pomocą którego pilota.

Czy jest możliwe, że choć z PS4 przez HDMI do TV sygnał idzie 5.1, to TV do KD po optyku tylko 2.0 potafi wysłać?

tak jest to możliwe. W TV opcjach trzeba ustawić dźwięk bezstratny wtedy będziemy mieli 5.1

Obawiam się jeśli mowa o tym starym typie TV to może też nie mieć takiej funkcji.

Ten aż tak stary nie jest, ale takiej funkcji nie widzę. Czyli jako winowajcę obstawiasz TV? Bo ps4 i kd to raczej nie?

Jaki format dźwięku jest wybrany w konsoli? Są trzy do wyboru dolby digital, DTS i pcm. Spróbuj tam pozmieniać. Czasem DTS może nie pójść w 5.1 a dolby digital może pójść.

No więc tak:

Przy połączeniu ps4-hdmi-kd-hdmi-tv jest ok i na wyświetlaczu pokazuje się 7.1. Natoniast przy połączeniu ps4-hdmi-tv-optyk-kd jest tylko 2.0. Klikanie we wszelkie opcje, które znalazłem nie pomaga. Wygląda na to, że któreś zurządzeń nie wyrabia. Ehhh, trzeba będzie BR player pewnie kupić.

Wygląda na to, że któreś zurządzeń nie wyrabia

TV nie umie zdekodować dźwięku jak trzeba i wysyła 2.0 po optyku.

Ehhh, trzeba będzie BR player pewnie kupić.

???

Pod warunkiem, że rolę TV ograniczymy do wyświetlania obrazu, a całą resztę przejmie KD. Nie tak to u mnie miało wyglądać!

Pod warunkiem, że rolę TV ograniczymy do wyświetlania obrazu, a całą resztę przejmie KD. Nie tak to u mnie miało wyglądać!

to z których funkcjonalności TV, takie podłączenie (ps4-hdmi-kd-hdmi-tv) uniemożliwia Ci z ich korzystania?

Mój amplituner może przepuszczać dźwięk i obraz do tv nawet jak jest wyłączony.

I wtedy tv odtwarza obraz i dźwięk .

Taż bym tak chciał.

to z których funkcjonalności TV, takie podłączenie (ps4-hdmi-kd-hdmi-tv) uniemożliwia Ci z ich korzystania?

Nie w tym rzecz. KD miało pełnić rolę włączanego na specjalne okazje dodatku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.