Skocz do zawartości
IGNORED

Soundbar i subwoofer czy aktywne stereo (tanie) ?

niowluka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam już pełnoprawny zestaw stereo do słuchania muzyki, i szukam czegoś taniego (1500-2000 nowe, nie więcej) do: 1. oglądania filmów (bardziej ważne); 2. grania muzyki w tle, kiedy pracuję, sprzątam, itd. (mniej ważne)

Stereo jest na lampie i na razie oglądam na tym filmy, ale nie mogę jej tak dłużej krzywdzić ... Mam też głośnik Marshal Woburn, który do muzyki jest super, ale do kina raczej nie bardzo, więc chcę go wymienić.

Początkowo chciałem wziąć zestaw soundbar+sub (e.g. Magnat SBW 250; bardzo dobre recenzje w necie), ale nie mam zielonego pojęcia jak to się spisuje, a do tego przypadkiem trafiłem na różnego rodzaju aktywne stereo (e.g. 'polski' K&M). Musi być aktywne bo nie mam ani kasy, ani ochoty, ani miejsca na kolejny wzmacniacz, kable ...

Pokój ma ok. 25m plus aneks, ale oglądam jakieś 3 metry od TV/sprzętu audio; jeżeli chodzi o miejsce to oba rozwiązania są OK (o ile stereo jest w miarę wąskie); nie chodzi mi o też stworzenie małej wersji cinema city, tylko coś co po prostu jest trochę lepsze od głośników TV.

Które rozwiązanie lepsze ? Macie jakieś sprawdzone sprzęty ?

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Jeżeli to ma być dodatkowy zestaw głośników w tym samym pomieszczeniu to jest to dla trochę bez sensu.....chyba że zadowoli Ciebie ta ciut lepsza jakość od głośników z telewizora i zastosujesz niewielkie głośniki dodatkowe.....nie lepiej jednak zmienić cały zestaw głośników na takie które sprawdzą się zarówno w kinie jak i stereo albo uzupełnić ten zestaw o dobry subwoofer??

Nie rozumiem w ogóle tej "polityki" że dedykuje się zestawy audio.

Coś co gra dobrze i w miarę dynamicznie w stereo powinno się sprawdzać w stereofonicznym KD....jeżeli się to nie sprawdza to wina leży gdzieś po drodze, bo przecież o tym że coś słyszymy należycie decyduje to czy sprzęt wiernie odtwarza to co zostało nagrane.

Oglądałem wiele filmów słuchając na sprzęcie raczej dedykowanym do audio.....tylko czasem zwiększałem nieznacznie a to głośność suba a to częstotliwość jego odcięcia (system audio 2.1 bardzo nisko cięty nisko strojony sub DIY) .....to czy byłem zadowolony bardziej zależało od realizacji dźwięku, jego jakości niż od samego sprzętu.

Prostym filtrem aktywnym odciąłem najniższe dźwięki w przedwzmacniaczu (stereo L, P) które i tak te kolumny słabo przenosiły.....z kolumn bass refleks uczyniłem "zamknięte" zatykając otwory i zestroiłem to na słuch z subwooferem.

Zyskała na tym dynamika i odczuwalna moc całości....sprawdziło się tak w stereo jak i do oglądania filmów, takie dwa w jednym na zestawie dla ubogich audiofilów. :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

nie lepiej jednak zmienić cały zestaw głośników na takie które sprawdzą się zarówno w kinie jak i stereo albo uzupełnić ten zestaw o dobry subwoofer??

Nie rozumiem w ogóle tej "polityki" że dedykuje się zestawy audio.

Nie, bo dopiero zamieniłem w drugą stronę. Miałem zestaw z klipschami, ale chciałem coś lepszego do muzyki. W końcu mam to czego szukałem, teraz po prostu potrzebuję zestawu B. To nie polityka tylko priorytety ;)

Twój wybór.

Jeżeli zestaw A i B stać ma na tej samej ścianie to nigdy nie zrozumiem takich priorytetów.

Kiedyś zniesmaczony jakością fonii z tv też o czymś takim myślałem by to poprawić.....jak do mnie doszło że niewiele na jakości zyskam a stracę w porównaniu do tego co mam z zestawu audio, szybko mi to z głowy wyparowało.

Poza tym zagracanie pomieszczenia kolejnymi głośnikami też nie nastrajało pozytywnie. :(

Stereo jest na lampie i na razie oglądam na tym filmy, ale nie mogę jej tak dłużej krzywdzić....

Zapewniam że lampie jest zupełnie obojętne co wzmacnia..... :))

Może uważasz że lampka się do tego nie nadaje?

Zapewniam, że do dobra dynamiczna lampka (nie musi być specjalnie mocna) do systemu 2.1 będzie zupełnie wystarczająca.

Pamiętam jak testowałem taką DIY na EL34 znajomego wzorowanej na jakimś starym schemacie znanego konstruktora....takiej holografii nigdy potem z żadnego wzmacniacza już nie słyszałem. Dźwięk niekiedy wprost wypełniał pomieszczenie.....nie sprawdziłem wprawdzie jak się sprawuje przy oglądaniu filmów, ale sposób budowania sceny realizm, przestrzenność i naturalność a przede wszystkim niesłychana trójwymiarowość i wychodzenie dźwięku szeroko i w każdym kierunku poza bazę stereo pozwala sądzić że filmy na tym oglądałoby się bajecznie. :)

chciałem coś lepszego do muzyki

No właśnie....

Nie chcę zaśmiecać tematu, ale dla mnie zawsze dyskusyjne będzie to różnicowanie.....zależy nam na tym by wiernie odtwarzać muzykę i kupujemy taki sprzęt który na to pozwala, to jest logiczne....a do KD nie trzeba już takiego sprzętu który wiernie (tak jak w naturze) odtwarza wszelkie dźwięki?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Też o tym pomyślałem.....

U mnie napędza stereo klon Pass Aleph 3. W upalne dni, wieczorem w moim pokoju bez klimatyzacji niekomfortowo ogląda się filmy z racji wydzielanego przez ten wzmacniacz ciepła.

Myślałem nieraz o jakimś zastępstwie....jako że bawię się czasem w DIY i coś już samodzielnie oprócz wyżej wymienionego skleciłem to pomyślałem o dodatkowym niewielkim wzmacniaczu na lato.....gorzej z dokończeniem planów. :))

Można pójść tą drogą.....

Bardzo ważny tu jest sub.....bez niego (lub solidnych podłogówek z konkretnymi wooferami) oglądanie niektórych filmów nie sprawi wiele radochy. Im lepszy tym lepiej.....dobry, dobrze ustawiony i zestrojony to i w stereo można wykorzystać.

Nikt nikomu nie zabroni stawiania drugiego, alternatywnego systemu tylko do oglądania filmów... pytanie tylko po co?

A pytam ja, który całkiem dużo filmów oglądam na "pełnym" zestawie stereo, ze wzmacniaczem lampowym na lampach z lat 60-70 (Mullard, Brimar, Valvo). Ogląda się wyśmienicie, efekty przestrzenne pierwsza klasa (rzecz jasna, zależnie od jakości filmu), jest takie zejście niskich tonów, że nie chcę żadnego subwoofera. Mój brat ma kilka głośników Dali + amplituner Yamaha, więc jakość dźwięku na tamtym zestawie jest, no cóż, żałosna - w porównaniu z normalnym zestawem stereo 2.0.

Piszę to tylko po to, aby uzmysłowić Autorowi wątku, że porządne stereo jak najbardziej nadaje się do oglądania filmów, i ja bynajmniej nie odczuwam żadnego niedosytu. Zaś pieniążki zaoszczędzone na zestaw KD, można przeznaczyć chociażby na lampy na wymianę - jeśli o oszczędzanie NOS-ów się rozchodzi. Lampy pracują tak samo przy słuchaniu muzyki czy oglądaniu filmów, dla nich nie ma to znaczenia :)

(P.s. - źródłem obrazu jest u mnie TV kablowa lub płyty DVD / BD z odtwarzacza Samsung, takiego za 500 zł, lub sygnał z internetu przez laptop + HDMI do odbiornika TV + USB do przetwornika DAC. Żadne cudeńka, obraz jest mocno taki sobie, za to dźwięk - pierwsza klasa)

Piszę to tylko po to, aby uzmysłowić Autorowi wątku, że porządne stereo jak najbardziej nadaje się do oglądania filmów, i ja bynajmniej nie odczuwam żadnego niedosytu.

Dzięki, ale czy ja gdzieś napisalem że się nie nadaje ?

Bardzo proszę o odpowiedzi na temat, a nie uzmysławianie mi co potrzebuję a czego nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.