Skocz do zawartości
IGNORED

Moje początki ze stereo

adr123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jestem nowy na forum. Założyłem konto, gdyż po obdzwonieniu 20 sklepów, odsłuchaniu kolumn w dwóch sklepach i przeczytaniu tego forum nie mogę się zdecydować co kupić. Do tej pory słuchałem tylko i wyłącznie na słuchawkach. Posiadam amplituner Yamaha 602 i chcę dokupić kolumny podstawkowe. Pokój 15 mkw. Słucham głównie rocka. Budżet najlepiej do 1500 za parę. Po odsłuchu najbardziej odpowiadają mi dali zensor 3, ale są one wycofywane i chyba lata świetności mają za sobą. Nie jestem wymagający jeżeli chodzi o kolumny, po prostu będą używane do odsłuchu stereo na niskich głośnościach.

Bardzo proszę o liczne komentarze i wyrozumiałość. Pozdrawiam serdecznie.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Dodam iż MA bronze 2 tez mi się bardzo podobają. Szukam czegoś w tym brzmieniu, najlepiej jak najtaniej, wiem ze branża sprzętu nagłośnieniowego zmienia się tak samo prężnie jak i słuchawek, dlatego wolę jeszcze dopytać niz brac dali z3 w ciemno.

https://www.audiostereo.pl/topic/140151-moje-pocz%C4%85tki-ze-stereo/

Nie kombinuj, skoro słuchałeś i najbardziej pasują Dali to po prostu je kup.

Co prawda nie wiem jak zgrają się z Twoją Yamahą, ale zakładam, że lepiej niż MA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Witam,

Dali Zensor 3 to bardzo dobre kolumny i pomimo upływu lat w dalszym ciągu jest to dobra propozycja.

Polecałbym Heco Aurora 300, które grają szerszym pasmem i mają zwarty bas. Jeżeli ma Pan możliwość posłuchania bądź podjechania do Pabianic to zapraszam. Z Yamahą tworzą bardzo dobre połączenie i jest to częsty wybór klientów.

Z poważaniem

Szymon

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo proszę o liczne komentarze i wyrozumiałość.

Z tego co widzę to nie masz w temacie doświadczenia. Co więc polecam? Wypożycz coś, po słuchaj tydzień, opisz wrażenia. Co Ci się podoba, a co nie. Wtedy z pewnością ktoś Ci pomoże. Bez tego ciężko będzie trafić w Twoje gusta. Zbyt mało danych.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Jestem z Lublina, tutaj jest tylko

TopHifi i Meloman. Szczerze mówiąc, to nie mam obecnie czasu na wypożyczanie, jakie jeszcze informacje by się przydaly odnośnie mnie? Pozdrawiam

Mogę prosic o jeszcze jakieś propozycje ciekawych i popularnych na tym forum kolumn tak jak dali i bronze 2?

Bardzo mi zależy na przestrzenności dźwięku i żeby nie był on męczący jak w przypadku B&W 685 s2. Dobrze podkreślone niskie pasma mile widziane. Tez mam malo miejsca w pokoju odsluchowym, takze zależałoby mi na bliskim ustawieniu ich przy scianie.

Według mnie jest jedna wyjątkowa oferta kolumn z brzmieniem dużo wyższej próby niż wspomniane Dali, czy MA.

Jestem prawie pewien, że gdybyś się na nie zdecydował nie żałowałbyś swojej decyzji, jednak te monitory zasługują na coś lepszego niż Yamaha, którą posiadasz i stanowczo by je ograniczała.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Według mnie jest jedna wyjątkowa oferta kolumn z brzmieniem dużo wyższej próby niż wspomniane Dali, czy MA.

Jestem prawie pewien, że gdybyś się na nie zdecydował nie żałowałbyś swojej decyzji, jednak te monitory zasługują na coś lepszego niż Yamaha, którą posiadasz i stanowczo by je ograniczała.

Ukryta Zawartość

Amplituner mozna zawsze sprzedać : )Jak porówna Pan brzmienie tych kolumn do dali?

Dodam iż nie lubię głośniej muzyki(na koncertach rockowych jestem innym człowiekiem), dlatego bardzo mi zależy na dobrej jakości przy niskich glosnosciach. Wiem ze ten amplituner moze ograniczac nie jedne kolumny i psuc jakosc muzyki przy niskich głośnościach, ale na razie i tak muszę kupić kolumny.

Ukryta Zawartość

Amplituner mozna zawsze sprzedać : )Jak porówna Pan brzmienie tych kolumn do dali? (...) Wiem ze ten amplituner moze ograniczac nie jedne kolumny i psuc jakosc muzyki przy niskich głośnościach, ale na razie i tak muszę kupić kolumny.

Dobrze, że jesteś otwarty na ewentualną zmianę amplitunera. Przyznaję bez bicia, że Dali nie słyszałem, ale Ty słyszałeś, więc mogę tylko podpowiedzieć czego możesz oczekiwać po Dynaudio. Nie ukrywam, że swoją opinię opieram o reputacje marki i własne uszy.

Dynaudio można zaliczyć do tych grających po cieplejszej stronie w kierunku subtelności i muzykalności nie zapominających o rozdzielczości i przestrzenności. Średnica bardzo plastyczna i odpowiednio dociążona. Riffy mają drive do tego fenomenalnie zszyta z górą pasma. Bas jest odpowiednio dopełniony i rozciągnięty. Z przyczyn naturalnych nie należy oczekiwać podmuchu nogawek, jednak nawet w 20m2 nie powinniśmy narzekać. Te monitory są bardzo wyrównane i nie wyolbrzymiają żadnego z zakresów.

Konstruktorom bardziej zależało na barwie, zwartości i muzykalności.

Warto pamiętać, że Dynaudio to pewnego rodzaju inwestycja, ponieważ im lepszy wzmacniacz im zapewnimy to odwdzięczają się z nawiązką.

Oczywiście opinie opiniami i najrozsądniej byłoby posłuchać u siebie, ale czasami nie ma możliwości, więc pozostaje ryzyko.

Na zachętę napiszę, że moje obecne paczki kupiłem w ciemno i okazały się strzałem w dziesiątkę ;)

Plusem jest też, że te monitorki to chodliwe kolumienki i prędzej, czy później znajdzie się szczęśliwiec.

ps. jeśli nie czytałeś -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Usher.

Zdecydowanie i to wbrew pozorom nawet s520, niech nie zmyla Cie ich wymiary.

Nie do rocka ten suchy i chudy dźwięk.

No i co on kupi zamiast po 602 Kocurro? Yamahę sprzeda za 50% będzie musiał dołożyć x4 i dopiero wtedy coś zagra.

Powiedz mi dlaczego od razu x4? Na początek choćby taki Rotel RA-980BX, NAD 319, Audiolab 8000A/S, Denon PMA-1500AE lub Naim 5si w zupełności wystarczą, by pogonić tą Yamahe. Jednak audio jest tak nieprzewidywalne, że dopuszczam możliwość zgrania się owych Dynaudio z Yamahą autora ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o i co on kupi zamiast po 602...?

...dopuszczam możliwość zgrania się owych Dynaudio z Yamahą autora ;)

Ale Yamaha R-N602, choć może niezbyt wysokiej klasy, to z mocą 2x158W przy 4omach (w teście) raczej nie będzie mieć problemu z napędzeniem Dynek 2/7?

...trzeba je "tylko" dobrze zasilić.

Wszystko trzeba dobrze zasilić, jak się chce z tego 100% wyciągnąć.

Adr123 a skad info, ze Dali wycofuje Zensor3? Cala serie wycofuja czy co?
Sprzedawca w Meloman powiedzial mi, że w magazynach są juz pustki, oni sami mają ostatnią parę, a Dali szykuje na październik nowy produkt.

Powiedz mi dlaczego od razu x4? Na początek choćby taki Rotel RA-980BX, NAD 319, Audiolab 8000A/S, Denon PMA-1500AE lub Naim 5si w zupełności wystarczą, by pogonić tą Yamahe. Jednak audio jest tak nieprzewidywalne, że dopuszczam możliwość zgrania się owych Dynaudio z Yamahą autora ;)

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję Panu i innym za komentarze ; ) co do amplitunera, bardzo dużo korzystam ze spotify także połączenie sieciowe to w moim przypadku must be. Czy znajdzie się coś do 2000zł, co zawstydzi Yamahę i wydobędzie pełnię z tych głośników? Moze onkyo tx-8250? W przyszłości na pewno zakupię lepszego klocka, ale poki co zaczynam zabawę ; )

Ukryta Zawartość

Czy znajdzie się coś do 2000zł, co zawstydzi Yamahę i wydobędzie pełnię z tych głośników?

Nie szalej! Kup kolumny, posłuchaj ze dwa miesiące. Dopiero jak przyzwyczaisz się do nowego dźwięku będziesz mógł opisać czego Ci brakuje, a co Ci się podoba.

Ukryta Zawartość

Ten utwór to nawet na mikrowiezy gra dobrze.

Ukryta Zawartość

?👈

Kolega @Szymon1977 ma rację i nie ma co szaleć. Jeśli zdecydujesz się na te Dynaudio to posłuchaj ich z tą Yamahą przez jakiś czas.

Będziesz mógł wtedy ocenić co Ci pasuję, a co chciałbyś zmienić i dopiero, gdy będziesz to wiedział wspólnie podpowiemy jakim wzmacniaczem w konkretnym budżecie warto je zasilić. Głupotą była by natychmiastowa sprzedaż tego ampli bez sprawdzenia jak to ze sobą "gada".

ps. sporo jest materiałów na youtube o tych dyniach zasilanych przez Yamahy.

Ten utwór to nawet na mikrowiezy gra dobrze.

Chyba fantazja Cię ponosi.

Jeżeli słuchałeś Zensor 3 z RN602 i Ci sie podobało to kupuj. Dynaudio DM 2/7 są zbyt wymagające do rn602 może być za sucho.

Dodaj sobie do listy polskie kolumnu BMN S3 i..... do RN602 jak dla mnie to najlepsze co możesz zrobić.... RN gra bardzo zwiewnie i rozdzielczo z krótkim i wycofanym basem.

Jak chcesz szybko to bierz Z3 - BMN wpłacasz za kolumny i za 2 dni są u Ciebie - spodobają się bierzesz nie to odsyłasz.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Jeżeli słuchałeś Zensor 3 z RN602 i Ci sie podobało to kupuj. Dynaudio DM 2/7 są zbyt wymagające do rn602 może być za sucho.

Dodaj sobie do listy polskie kolumnu BMN S3 i..... do RN602 jak dla mnie to najlepsze co możesz zrobić.... RN gra bardzo zwiewnie i rozdzielczo z krótkim i wycofanym basem.

Jak chcesz szybko to bierz Z3 - BMN wpłacasz za kolumny i za 2 dni są u Ciebie - spodobają się bierzesz nie to odsyłasz.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

S3 są za duze, szukam podstawek. W jakiej cenie btw?

A BMN kosztuja tyle co Z3 czy wiecej? Z3 nowki za 1600zl. do kupienia a budzet ok. 1500zl. BMN S3 chyba ponad 4kzl. chyba, ze zle zerknalem i inny model pomylilem. Na miejscu autora pytania bralbym Z3 i wiecej tu nie zagladal, zeby nie zarazil sie pewna choroba...

-Salva Mea-

Chyba fantazja Cię ponosi.

Nic mnie nie ponosi. Znam ten utwór od lat. Gitara mocno wyeksponowana, ostro cięty detal, wszystko wysunięte do przodu, podkreślone skraje ile się da. Realizator zrobił dobra robotę. To wszędzie gra dobrze.

Porównaj z wersją albumowa, to już nie będzie takiego "szoku". Za to będzie kultura.

?👈

Z3 do rocka? Hmmm nie wiem czy się nadadzą. Do wokali i spokojnej muzyki jak najbardziej. Ładna barwa ,ciepłe brzmienie ale misiowaty i wolny bas także średnio. Ogólnie udane paczki gdyby nie ten bas.

Weź może Yamahę pod pachę i skocz do Krasnegostawu:

Ukryta Zawartość

powinny spełnić, a przynajmniej będziesz wiedział, czy to jest to, co Tygrysy lubią najbardziej ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.