Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana okablowania..prosze o radę..

czesiek85

Rekomendowane odpowiedzi

Mój sprzęt Pylon Audio Diamond 25, NAD c356bee mod by muda44, DAC Aune S6...obecne kable VDH CS Hybrid 122 Halogen FREE 2x 3 m, IC: VDH The Name..od dawien dawna wkurzała mnie jaskrawość moich zestawów audio i brak dociążenia, stąd mam zamulający kabel VDH The Name..ostatnio wymieniłem DACa na Aune S6 - i byla to bardzo dobra decyzja, ale dac mój zestaw przeniósł na ciemną stronę mocy...o to mi chodziło przez cały czas posiadania zestawu stereo z wyższej półki...Jednak zawsze można lepiej...po wymianie DACa pojawił się problem cofniętego wokalu..nigdy nie byłem fanem natarczywego wokalu ale teraz z kolei jest za bardzo cofniety...ogólnie dzwiek obecnego zestawu jest bardzo dobry ale chcialbym go podszlifowac kablami...Odrazu mówię że mają być to kable budżetowe...o ile wiem właśnie The Name muli gore...co powinienem przetestować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo wyrównany kabel, z lekkim dociążeniem dźwięku i delikatnym ociepleniem ale bez utraty rozdzielczości

Ukryta Zawartość

A jak chcesz lepiej to zobacz na tellurium black2

Ciekawa propozycja, podobnie jak Kimber ale....

czytaj ze zrozumieniem. Autor wątku poszukuje zamiennika dla VdH The Name. The Name to interkonekt. Ty proponujesz kable głośnikowe. Poza tym autor napisał, że szuka kabli budżetowych. Jeśli dla Ciebie TQ Black2 są takimi kablami, OK. Dla mnie to wyższa klasa średnia. Oczywiście uwzględniając moje możliwości finansowe.

Ciekawa propozycja, podobnie jak Kimber ale....

czytaj ze zrozumieniem. Autor wątku poszukuje zamiennika dla VdH The Name. The Name to interkonekt. Ty proponujesz kable głośnikowe. Poza tym autor napisał, że szuka kabli budżetowych.

Sorry ale w którym miejscu autor napisał że chodzi mu o ic/ zamiennik dla Thename, zacytuj proszę bo ja tam nic takiego nie widzę;) co do reszty się zgodzę

Sorry ale w którym miejscu autor napisał że chodzi mu o ic/ zamiennik dla Thename, zacytuj proszę bo ja tam nic takiego nie widzę;)

Ja zwróciłem uwagę na ten element

.o ile wiem właśnie The Name muli gore...co powinienem przetestować?

przy czym aby uniknąć nieporozumień może niech sam zainteresowany sprecyzuje, o który kabel mu chodzi

... chociaż z drugiej strony mówisz że ic za 700 to budżetowiec a głośnikowy za 1100 już nie? :)

Szukamy zamiennika dla kabla za ok 290 zł. Supra (kabel na lata bo bardzo uniwersalny pod względem barwy i zrównoważenia) za 700 zł? Ten sam przewodnik z innymi wtykami kosztuje 620 zł. Bez konfekcji 105 zł za metr bieżący. Wystarczy dokupić dowolne wtyki (polecam Neutrik) i masz bardzo dobry kabel za 300, 350 zł. Lepiej? Głośnikowy TQ za 1100 ? A jak potrzeba dłuższe odcinki to tuż przekraczamy te 2 tys. A faktem jest, że wolę więcej wydać na IC niż głośnikowy. U mnie właśnie takie proporcje lepiej się sprawdzały

Podpinając się pod wątek, możecie polecić jakiś uniwersalny interkonekt który połączy Node 2 ze wzmacniaczem lampowym?

W chwili obecnej łącze się przez coaxial, ale do lampowca to już nie da rady.

Budżecik ok 500-700pln.

Miłe widziany rynek wtórny.

Kluczowa jest też długość 120-150cm.

Dzięki za jakieś wskazówki.

Pozdrawiam.

chodzi mi o interkonet, ale jesli macie propozycje kabli glosnikowych to też poczytam...chodzi mi jeszcze o to zeby bez problemu mozna bylo je przetestować przed zakupem...sam podchodze troche sceptycznie do wplywu kabli na dźwięk..ale chętnie przetestuje coś nowego.

Jeśli dotychczasowe się sprawdzają, nie zmieniaj. Jeśli koniecznie musisz zmienić, wyższy model VdH, lub Furutech U2t

Popieram zwłaszcza tego Furutecha.

Jeszcze niedawno widziałem na giełdzie Vovox Vocalis. Nie było podanej ceny ale można negocjować, świetny kabel ale ciężko odsprzedawalny.

Zdecydowanie większy wpływ ma IC; przynajmniej u mnie, ale wiele zależy od reszty toru.

Jak jest mało przejrzysty wzmacniacz to różnice czasem trudno uchwycić.

Podobnie z głośnikowymi a problem dotyczy zarówno jakości zwrotnicy, jej elementów,

jak i rodzaju użytego okablowania; szczególnie w części dotyczącej wysokich.

A tak na marginesie - jeśli jesteś sceptycznie nastawiony do wpływu kabli odradzam

jakiekolwiek większe czy średnie wydatki; chyba, że zaraz będziesz je sprzedawał,

jakby rzeczywiście się u Ciebie nie sprawdziły.

Istotne, żeby miały cechy łatwej zbywalności; dźwięk jest tu sprawą trzeciorzędną ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podpinając się pod wątek, możecie polecić jakiś uniwersalny interkonekt który połączy Node 2 ze wzmacniaczem lampowym?

W chwili obecnej łącze się przez coaxial, ale do lampowca to już nie da rady.

Budżecik ok 500-700pln.

Miłe widziany rynek wtórny.

Kluczowa jest też długość 120-150cm.

Dzięki za jakieś wskazówki.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Nawet bym się nie zastanawiał.

Ukryta Zawartość

chodzi mi o interkonet, ale jesli macie propozycje kabli glosnikowych to też poczytam...chodzi mi jeszcze o to zeby bez problemu mozna bylo je przetestować przed zakupem...sam podchodze troche sceptycznie do wplywu kabli na dźwięk..ale chętnie przetestuje coś nowego.

testowałem ostatnio troche IC i głośnikowych i u mnie wpływ na dźwięk jest spory, mimo że z początku różnica jest subtelna to jak się osłuchasz kilka godzin to widać spore różnice całościowo np dynamika, scena, odchudzenie pogrubienie, balans tonalny itp ale ogólnie słuchałem na skrajnych materiałach muzycznych i wtedy pewnie róznice się jeszcze uwydatniają,

niektóre kable głośnikowe mam wrażenie że dominują brzmienie że potem nie słychać (od razu) wymiany IC i na odwrót ( umnie vdh the first czy cardas crosslink speaker tak robiły)

niektóre kable mi skrajnie niepasowały co stwierdzałem już po 1 dniu słuchania, w innych znajdowałem co mi nie pasuje po 2-4 -nawet 8 dniach, niektóre były blisko ideału albo sobie tak wmawiałem bo chciałem je np kupić, ogólnie żmudna robota z tymi kablami nawet bardzo ale potem pewnie satysfakcja większa ;), w końcu doszedłem do wniosku że dźwięk jaki mam (miałem przed zmianą kabli) mi mniej więcej odpowiada, więc znalazłem kabel najbardziej podobny tylko minialnie lepszy minimalnie bardziej ułożony ... aczkolwiek porównując jeden ma coś czego drugi nie ma i vice versa tak że nie ma super uniwersalnego ideału jaki bym chciał uzyskać (melodika jest przyjemnie przebasowiona/zmulona ale lepszą dynamikę ma supra ) ...

zrozumiałem też że szkoda wydawać bardzo dużo kasy na 8 metrow głośnikowych bo wymiana sprzętu da lepszy efekt , no za ic dałem nieco więcej ale trochę się podpaliłem ;)

w każdym razie nie ma ideałów, a te drogie na budżetowym sprzęcie wcale niekoniecznie zagrają lepiej niż tańsze,i jeszcze trzeba wiedzieć jaki efekt się chce uzyskać - czasem same założenia są sprzeczne ;)

sklepy co wypożyczaja kable jest dużo tylko musisz znaleźć taki z największym wyborem ew. najlepszą ceną, celowo nie będę reklamował ;)

Ukryta Zawartość

Nawet bym się nie zastanawiał.

Ok. Dzięki.

Ukryta Zawartość

a kable melodiki ? w lublinie ktos sprzedaje Wireworld Oasis 7 co myslicie ?

melodiki purple rain nieinwazyjne miękkie ciepłe ciemne dość słodka góra mało dynamiczne dość dobra przestrzeń, ale jak masz przebasowiony wzmacniacz ze słabą kontrolą to może się robić mały nieporządek ... lubię ale do spokojnych rytmów

pytam sie bo DACa mam na wypozyczeniu do srody a kabelki przyjda w pon badz we wtorek...jestem ciekawy jakie są opinie w temacie.

Skoro zamówiłeś, to po co się pytasz? Ilu piszących, tyle opinii. Spokojnie posłuchaj i sam wyrób sobie zdanie.2-3 dni grania i będziesz wiedział, czy zakup jest uzasadniony czy pieniądze wywalone w błoto

pytam sie bo DACa mam na wypozyczeniu do srody a kabelki przyjda w pon badz we wtorek...jestem ciekawy jakie są opinie w temacie.

Opinie, Czesiu, w tym temacie możesz przecież przeczytać tu na forum zarówno w formie porad jak i wojen.

U mnie interkonekty wprowadzają zmiany ale u Ciebie nie muszą, stąd logiczne co Ci piszą moi przedmówcy, że u siebie sprawdza się elementy toru audio. Wypożycz, posłuchaj, zdecyduj.

Przecież nawet jeśli staniesz po stronie "interkonekty wnoszą zmiany", to dalej nie masz pojęcia czy konkretny model u Ciebie wnosi je na plus czy na minus wg. Twoich preferencji.

Witam zamowilem, sprawdzilem i uwazam ze zamowiony IC wniósł dużo zmian w moim systemie..i napewno zostatnie (IC M&B Crystal)...w zawiązku z tym że IC pozytywnie zmienił moje stereo to zdecyduje się na wymiane kabli glosnikowych i mam teraz pytanie jakie kable glosnikowe ? (mam VDH cs-122 hybrid)..dalej jednak odczuwam zbyt duża ilosc basu i misiowatość - ale zdecydowanie mniej w porownaniu do wczesniejszego interkonektu...a więc zalezy mi na pomniejszeniu ilosci basu i zwiekszeniu jego kontroli...poszerzeniu sceny i moze zwiekszeniu rozdzielczosci z zachowaniem braku nadmiernej ostrosci....kable uzywane wchodza w gre..

Jakiś kabelek solid core by się przydał one potrafią fajnie ogarnąć bas ja mam jantzen solid core bas jest świetny, szybki, sprężysty, punktowy, mocny - jak piorun! ale góra mi nie odpowiada, dlatego też czegoś szukam

Hmm a może by tego jantzen z czymś innym połączyć i puścić na wysokie tony. innym kablem... trochę kombinacje.

IC Albedo Blue jest super tez bardzo fajnie ogarnia bas a do tego jest fajny krystaliczny na górze.

Ten solid core Jantzena gra zbyt jasno, czy ściemnia ;-)

Jestem nudny, ale każdemu polecam bez względu na poziom gratów próby z solid 0,5 z miedzi.

Czyli 0,2 mm2 co najczęściej w ogóle wystarcza a co do bi-wiringu to już na pewno.

Problem jest tego rodzaju, że jak graty są agresywne to ten numer nie przejdzie, bo ten śmieszny

kabelek wszystko pokaże jak na tacy i będzie zbyt analitycznie, dźwięcznie i otwarcie,

a do tego pokaże naturalną agresję instrumentów czy głosu, ale to np. do rocka w sam raz.

Trzeba jednak mieć odwagę na coś tak taniego spoza branży ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Teraz ja nie rozumiem: błędy vi sie tam nie wdarły

Nic chyba nie pomyliłem - jeśli piszesz, że góra Ci nie odpowiada - pytam w pierwszym zdaniu:

w którą stronę Ci nie odpowiada - rozjaśnia czy zamula czyli ściemnia barwę ?

A propozycja jest chyba czytelna - 0,2 mm2 na górę pasma, jeśli brakuje analityczności,

blasku i otwarcia dźwięku. Czyli drut o średnicy do 0,5 mm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.