Skocz do zawartości
IGNORED

CD czy adapter do lampy?

BlueDot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po zakupie Yaqina MC 13S jestem na etapie poszukiwan zrodla.

Mam do wydania okolo €900 i zastanawiam sie z ktorym zrodlem osiagne lepsze efekty w polaczeniu z wyzej wymienionym wzmacniaczem. Po wymianie tranzystora na lampe najbardziej spodobalo mi sie to, ze brzmienie zgestnialo, ocieplilo sie i mam wrazenie ze slysze duzo wiecej detali w srodkowej czesci pasma. No jest super.

Obecnie zrodlem jest Yamaha cd s700 ktora chcialbym wymienic na cos lepszego i moze bardziej pasujacego do lampy, lub zostac z ta Yamaha i kupic za te pieniadze adapter.

Zastanawiam sie tylko, czy polaczenie adaptera z lampa nie doprowadzi do zamulenia dzwieku, utraty rozdzielczosci lub utraty detalicznosci i przygaszenia dzwieku.

Dodam, ze nigdy nie bylem w posiadaniu adaptera a tym bardziej nie sluchalem tych urzadzen z lampa, stad moje obawy co do takiego polaczenia.

Jakiego zrodla szukac z tym budzecie?

Powiem tylko ze nie jestem zainteresowany zadnym DACiem ani graniem z plikow.

Kolumny to B&W 803d, muzyka rozna, jazz, klasyka, duzo muzyki wokalnej, rock (lekki), flamenco i takie tam tematy.

CD czy winyl?

https://www.audiostereo.pl/topic/140196-cd-czy-adapter-do-lampy/

W sumie to trzymajmy się ogólnie przyjętej nazwy gramofon :). 900 ojro i masz Rega Planar 3 czy Rega RP6 z rynku wtórnego. Oba grają na poziomie, do którego Yamaha nawet się nie zbliża. Szczególnie ten drugi jest klasą w swoim przedziale cenowym. Jedyne czego możesz się obawiać w tym zestawieniu, wymiany wzmacniacza gdyż może się okazać za słaby do tych gramofonów

Kolumny to B&W 803d, muzyka rozna, jazz, klasyka, duzo muzyki wokalnej, rock (lekki), flamenco i takie tam tematy.

CD czy winyl?

Rozumiem, że masz kolekcję płyt CD a czy masz jakieś płyty wilylowe? Ile?

Jeżeli nie masz kolekcji winyli to pomimo wszystko proponuję dac'a oraz granie z płyt CD wykorzystując Yamahę jako transport. Za 900€ kupisz już całkiem fajne używane urządzenie które zagra lepiej niż Yamaha.

W sumie to trzymajmy się ogólnie przyjętej nazwy gramofon :). 900 ojro i masz Rega Planar 3 czy Rega RP6 z rynku wtórnego. Oba grają na poziomie, do którego Yamaha nawet się nie zbliża. Szczególnie ten drugi jest klasą w swoim przedziale cenowym. Jedyne czego możesz się obawiać w tym zestawieniu, wymiany wzmacniacza gdyż może się okazać za słaby do tych gramofonów

Wzmacniacz narazie zostaje, kupilem go tydzien temu.

Rozumiem, że masz kolekcję płyt CD a czy masz jakieś płyty wilylowe? Ile?

Jeżeli nie masz kolekcji winyli to pomimo wszystko proponuję dac'a oraz granie z płyt CD wykorzystując Yamahę jako transport. Za 900€ kupisz już całkiem fajne używane urządzenie które zagra lepiej niż Yamaha.

Nie posiadam winyli, ale z tego co widze to nie ma problemu z dostepnoscia.

Jak kupowalem pierwsz odtwarzacz cd, to tez nie mialem plyt cd a jednak z czasem sie zrobilo kilkaset. Lubie wydawac pieniadze na muzyke i nie widze roznicy czy bede wydawal na cd czy na winyle.

Szukam czegos nowego, jakiejs totalnej odmiany i mysle ze tak samo jak lampa zaskoczyla mnie pozytywnie tydzien temu, tak teraz gramofon moze zrobic to samo.

A moze wlasnie nie, dlatego pytam.

Tak sobie czytam teraz o tych gramofonach i wyglada na to, ze bedzie mi potrzebny jeszcze przedwzmacniacz gramofonowy, wiec te €900 trzba podzielic pomiedzy te dwa urzadzenia a cd to jednak jeden element.

DACa jednak nie chce, szukam czegos bardziej egzotycznego.

Generalnie chodzi mi o to co bardziej bedzie pasowac do wzmacniacza lampowego.

Wzmacniacz narazie zostaje, kupilem go tydzien temu.

Jak kupowalem pierwsz odtwarzacz cd, to tez nie mialem plyt cd a jednak z czasem sie zrobilo kilkaset. Lubie wydawac pieniadze na muzyke i nie widze roznicy czy bede wydawal na cd czy na winyle.

Szukam czegos nowego, jakiejs totalnej odmiany i mysle ze tak samo jak lampa zaskoczyla mnie pozytywnie tydzien temu, tak teraz gramofon moze zrobic to samo.

Tak sobie czytam teraz o tych gramofonach i wyglada na to, ze bedzie mi potrzebny jeszcze przedwzmacniacz gramofonowy, wiec te €900 trzba podzielic pomiedzy te dwa urzadzenia a cd to jednak jeden element.

Generalnie chodzi mi o to co bardziej bedzie pasowac do wzmacniacza lampowego.

Poczytaj sobie wypowiedzi różnych osób na temat sensowności zakupu gramofonu. Dzisiejsza muzyka to realizacje cyfrowe które psuje się dopasowując je do możliwości płyty winylowej.

W jakiejś tam liczbie przypadków robi się inne miksy i to bywa ciekawe ale czy warto dla tego kupować gramofon nie wiem.

Może kaseciak albo magnetofon szpulowy?

Jeżeli chodzi o serwisy streamingowe to jest to przyszłość. Choćby z tego powodu że za ułamek ceny albumu masz dostęp do prawie wszystkiego co nagrano i nagrywa się na świecie warto w to wchodzić. Puszczasz muzykę i może lecieć cały dzień bez podchodzenia do komputera, serwis podrzuca propozycje które można sobie zapisywać w ulubionych.

Za 900 euro możesz spokojnie skompletować gramofon z bardzo dobrym dźwiękiem. Czy lepszym niż CD ? To może być długa rozmowa ;)

Ja polecałbym Rega Planar 1, plus zestaw do upgrade, plus wkładka Bias 2, i reszta na jakiś niezły przedwzmacniacz, najlepiej jaśniej, detaliczniej grający. Chętnie bym jakiś polecił, ale sam jeszcze szukam. W tej chwili mam Graham Slee, ale za krótko żebym mógł coś powiedzieć (chociaż pierwsze odsłuchy były pozytywne).

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Z tą dostępnością to bym nie przesadzał. Nie wszystko jest wydawane na winylu.

Poza tym upierdliwość użytkowania gramofonu jest, przynajmniej dla mnie nie do zaakceptowania.

Nie znam tego wzmacniacza ale podejrzewam, że zauroczyła Cię odmienna prezentacja dźwięku lub brak cyfrowego nalotu który posiada w zasadzie każdy budżetowy sprzęt.

Myślę, że zakup innych kolumn byłby również pozytywnym zaskoczeniem i odmianą ...

Jeżeli szukasz swoistego rodzaju celebracji ... zarówno w obsłudze sprzętu jak i zakupie płyt oraz korzystaniu z nich to gramofon Ci to zapewni ...

Są ludzie którzy lubią taką audiofilską otoczkę związaną ze słuchaniem muzyki.

A ja i tak kupiłbym Regę a do tego choćby podstawowy przedwzamcniacz gramofonowy lub coś z rynku wtórnego. Z czasem wymieniłbym na lepszy

Dziwne to troche, ale znalazlem dwa Planar 3 jeden za €420 a drugi za €630. Z wygladu roznia sie ramieniem, ten tanszy ma wygiete a drozszy proste. Czy byly jakies rozne od siebie wersje?

To jedna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to druga

Ukryta Zawartość

O co chodzi?

Poczytaj sobie wypowiedzi różnych osób na temat sensowności zakupu gramofonu. Dzisiejsza muzyka to realizacje cyfrowe które psuje się dopasowując je do możliwości płyty winylowej.

W jakiejś tam liczbie przypadków robi się inne miksy i to bywa ciekawe ale czy warto dla tego kupować gramofon nie wiem.

Może kaseciak albo magnetofon szpulowy?

Jeżeli chodzi o serwisy streamingowe to jest to przyszłość. Choćby z tego powodu że za ułamek ceny albumu masz dostęp do prawie wszystkiego co nagrano i nagrywa się na świecie warto w to wchodzić. Puszczasz muzykę i może lecieć cały dzień bez podchodzenia do komputera, serwis podrzuca propozycje które można sobie zapisywać w ulubionych.

A co polecasz do streamowania w zalozonym budzecie?

Jak z jakoscia dzwieku? Porownywalna do CD?

@szpakowski co masz na mysli piszac o upierdliwosci? Co tam sie z tymi gramofonami dzieje?

Awarie jakies?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co polecasz do streamowania w zalozonym budzecie?

Jak z jakoscia dzwieku? Porownywalna do CD?

Ja akurat używam usb DAC'a w SA8005 od Marantza, przetworników na rynku cała masa.

Dwie ciekawe konstrukcje które ostatnio widziałem to NuPrime DAC-9 i RME ADI-2 DAC (szukałem czegoś z regulacją głośności). Obydwa te przetworniki mogą także sterować kolumnami aktywnymi lub końcówką mocy.

Jakość dźwięku no cóż, ja nie słyszę różnic pomiędzy zgranymi płytami CD które mam a tym co daje Spotify premium, odtwarzam wszystko z laptopa pod Linuksem.

@szpakowski co masz na mysli piszac o upierdliwosci? Co tam sie z tymi gramofonami dzieje?

Awarie jakies?

Przede wszystkim konieczność wstawania z częstotliwością co najmniej co dwadzieścia parę minut ... ;-)

Mycie płyt, odpowiednie przechowywanie itp.

Wiem, wiem nie robi się tego zbyt często ale również: kalibrowanie, wyważanie, zużycie wkładki itp. ...

Jeżeli o to nie zadbasz to będziesz miał stereotypowy dźwięk gramofonowy: trzeszczący, szumiący i zamulony ...

Yaqin jest mało wrażliwy na źródło czy tymbardziej kable. Trzeba podpiąć coś dość nietuzinkowego, genialnie sprawdziły się myryad z20 i linn majik. Wszelkie japońskie cd psuły klimat.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

sls i szpakowski poruszyli najważniejsze kwestie. Dostępność płyt, wygodę użytkowania, funkcjonalność ale zarazem pewną celebrację słuchania muzyki która może się podobać.

Moim zdaniem nie warto iść w gramofon jeśli nie masz płyt. Przyszłość to pliki i streming. Jakiś czas temu kupowałem płyty CD. Teraz siedzę z telefonem w ręce który robi za pilota i słucham muzyki z plików oraz Tidal.

Pomyśl o dobrym DACu, zostaw cd jako transport a otrzymasz za to super wygodę, funkcjonalność i niesamowity dostęp do muzyki.

Przede wszystkim konieczność wstawania z częstotliwością co najmniej co dwadzieścia parę minut ... ;-)

Mycie płyt, odpowiednie przechowywanie itp.

Wiem, wiem nie robi się tego zbyt często ale również: kalibrowanie, wyważanie, zużycie wkładki itp. ...

Jeżeli o to nie zadbasz to będziesz miał stereotypowy dźwięk gramofonowy: trzeszczący, szumiący i zamulony ...

To akurat same zalety dla mnie.

Sprawi mi ogromna przyjemnosc to, ze bralem czynny udzial w staraniach aby muzyka zabrzmiala lepiej.

sls i szpakowski poruszyli najważniejsze kwestie. Dostępność płyt, wygodę użytkowania, funkcjonalność ale zarazem pewną celebrację słuchania muzyki która może się podobać.

Moim zdaniem nie warto iść w gramofon jeśli nie masz płyt. Przyszłość to pliki i streming. Jakiś czas temu kupowałem płyty CD. Teraz siedzę z telefonem w ręce który robi za pilota i słucham muzyki z plików oraz Tidal.

Pomyśl o dobrym DACu, zostaw cd jako transport a otrzymasz za to super wygodę, funkcjonalność i niesamowity dostęp do muzyki.

Nadal nie rozumiem.

Czy dac da mi mozlwosv streamowania, czy cos jeszcze bedzie potrzebne?

To akurat same zalety dla mnie.

Sprawi mi ogromna przyjemnosc to, ze bralem czynny udzial w staraniach aby muzyka zabrzmiala lepiej.

Nie lepiej lecz poprawnie.

Na prawdę trzeba się trochę pomęczyć żeby gramofon dobrze zagrał, nie jest to takie proste ... można się rozczarować.

Witam.

Po zakupie Yaqina MC 13S jestem na etapie poszukiwan zrodla.

Mam do wydania okolo €900 ..................................................

.................................

CD czy winyl?

gramofon w tej cenie z pewnościa zagra lepiej niz cyfra

nim cos zadecydujesz proponuje odszukac na allegro forumowicza andrzeja analogowego zapewne ma aukcje ze swoim gramofonem ad fontes /w tym budżecie /

umów się na wizyte u niego , pre lampowe MM też kiedyś miał w ofercie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

... a najlepiej spróbuj umówić się na odsłuch u posiadacza bardziej zaawansowanego technicznie gramofonu i sam ocenisz, czy Ci to w ogóle pasuje. Masz wybór, więc dokonaj go świadomie.

Od zawsze przeciwnicy plackow mieli swoje argumenty a jednak nadal analogowcow przybywa, takze nie czytaj tylko wpros sie do kogos doswiadczonego jak koledzy radza i podejmij swiadoma decyzje. Analog potrafi byc upierdliwy nie mniej jednak ja osobiscie jestem jego wielkim fanem.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Jak napisał Łukasz w #18 odpowiedzi :)

Jeśli lubisz ustawiać , kalibrować zmieniać i masz do takich spraw dryg to możesz brać gramofon :)

Pamiętaj droga jest długa , kręta ...

gramofon w tej cenie z pewnościa zagra lepiej niz cyfra

nim cos zadecydujesz proponuje odszukac na allegro forumowicza andrzeja analogowego zapewne ma aukcje ze swoim gramofonem ad fontes /w tym budżecie /

umów się na wizyte u niego , pre lampowe MM też kiedyś miał w ofercie

Wybacz ale propozycja Adfontka na pierwszy gramofon nie jest najlepszym pomysłem .

Pozdrawiam .

Andrzej jest pasjonatem i cierpliwym nauczycielem a ten gramofon jest wiele lat na rynku

ale fakt jak ktoś jest łamaga to niech sobie pliki puszcza :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Andrzej jest pasjonatem i cierpliwym nauczycielem a ten gramofon jest wiele lat na rynku

Nie o to chodzi , mnie bardziej zastanawia dlaczego AA nie dogada się z Peezetem i nie zamontują wspólnie stabilizatora obrotów od Pawła ?

Jeżeli z porządnym pre gramofonowym też lampowym to zdecydowanie stawiam na adaptyr. :)

Jezeli kolega zakładający temat nie ma nic krążków z winylowych czasów by sobie słuchać to lojalnie ostrzegam: w kieszeni może zaboleć bardziej zakup placków niż sprzętu. Niestety wbrew kieszeni warto.

Przy jednostkowych zamówieniach na stabilizator obrotów Peezet chce koło tysiąca ale przy większej ilości pewnie by spuścił z tonu :)

I każdy był by zadowolony a tak ?

Z plikami wcale tak prosto nie jest. Sporo zmiennych w systemie i trzeba poświęcić sporo czasu aby to ogarnąć.

Cir ma chyba rację...jakie zmienne? ;-)

Magazyn plików, różne formaty plików i ich próbkowania, transport plików, konfiguracja tego wszystkiego, DAC który to obsłuży i inne pizdryki. CD czy winy to banał przy tym. Wkładasz płytę i grasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.