Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w doborze kolumn

kicu5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów !

Chciałbym prosić o pomoc w doborze kolumn frontowych.

Aktualnie posiadam następujący zestaw :

Onkyo tx-sr705

Jamo classic 8

(zestaw censtralny plus surround również model Jamo natomiast nie pamiętam jaki dokładnie)

subwoofer KEF PSW2000

Przymierzam się do wymiany Jamo classic 8.

Jestem zainteresowany modelami używanymi okolice 1500-2000 zł

Mysłałem o Klipsch RF-52, natomiast kompletnie nie wiem czy będą grały dobrze basem przy muzyce oraz czy sprawdzą się jako kino domowe?

Zależy mi na porządnym basie lecz nie tak męczącym jak w Jamo.

Chciałbym też aby głośniki nie były ciężkie dla tego apmlitunera gdyż Jamo aby grało dość głośno w salonie 32 m kw musze rozkręcać Onkyo w okolice -20 dB.

I drugie pytanko czy warto pomyśleć o wymianie od razu amplitunera czy ten dziadziuś poradzi sobie z mocniejszymi kolumnami.?

Pozdrawiam i dziekujue z gory za propozycje,

Mateusz

https://www.audiostereo.pl/topic/140250-pomoc-w-doborze-kolumn/

Chciałbym też aby głośniki nie były ciężkie dla tego apmlitunera gdyż Jamo aby grało dość głośno w salonie 32 m kw musze rozkręcać Onkyo w okolice -20 dB.

I drugie pytanko czy warto pomyśleć o wymianie od razu amplitunera czy ten dziadziuś poradzi sobie z mocniejszymi kolumnami.?

Moc kolumn nie ma zwykle wiele wspólnego z tym czego potrzebują od strony wzmacniacza, czy amplitunera. Duża moc kolumny nie przekłada się automatycznie na to jak ona głośno gra, to bardziej parametr wytrzymałościowy na moc idącą z wzmacniacza stałą, lub chwilową maksymalną.

Klipsche są słynne z tego że łatwo je wysterować nawet słabym wzmacniaczem, amplitunerem, bo mają bardzo wysoką efektywność te chyba 96dB, ( średnia dla tej wielkości kolumn to około 87-89dB więc duża różnica 6-7 dB). Może to być odbierane jako 2 razy głośniej, więc amplituner odkręcasz dużo mniej na skali i się nie " męczy ".

Niestety wysoka efektywność kolumn to tylko jeden z parametrów...myślę że jakby miały i 100dB to więcej klientów by nie miały, skoro ważniejszy jest aspekt jak brzmi kolumna, a zwykle efektywność innych kolumn na poziomie 86-89 dB jest wystarczająca, nawet dla słabszych wzmacniaczy ;)

Dynamika grania nawet przeciętnego serią Klipscha jest bardzo dobra i nawet da się słuchać niektórych gatunków muzyki na amplitunerze kina domowego.

Tu pytanie czy przeciętny serią Klipsch i amplituner kina domowego to dobry pomysł na słuchanie muzyki, jak dla mnie zupełnie nie, ale sanuje zdanie innych. W kinie domowym są jak najbardziej udane.

Czy Klipsche mają lepszy bas ? jest energetyczny, ale czy dobry i lepszy to zależy dla kogo i do czego, generalnie specyficzny jest jak reszta pasma Klipscha.

Każdych kolumn należy obowiązkowo przed kupnem posłuchać z dobranym wzmacniaczem, czy amplitunerem( zwłaszcza kiedy jest się początkującym) , ale Klipschy to absolutnie nie należy kupować w ciemno i trzeba posłuchać wielu utworów by nie ulec pozorom efekciarstwa.

Wyższe modele Klipscha grają w bardziej cywilizowanym stylu( acz nadal "firmowo"), ale nadal wymagają dopasowania odpowiedniego w brzmieniu wzmacniacza ( nie mam na myśli technicznych parametrów).

Dziękuje bardzo za wyczerpująca odpowiedz;)

Tak jasne będę miał możliwość odsłuchu i na pewno posłucham moich na zmianę z klipschsmi.

Natomiast dostałem ofertę na nowe Heco aurora 700, która ma b dobre opinie, mogę je dostać za 2700 zł co jest chyba dobra okazja.

Myśli Pan ze te rownież są z podobnej półki jakościowej ?

Dziękuje za odpowiedz ;)

Witaj.

Porównywałem poprzedni model Heco tj. Music Style 1000 z Klipschami rp280f i jak dla mnie Klipsch nie ma startu do Heco ale posłuchaj przed zakupem bo może dla Ciebie może być na odwrót ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.