Skocz do zawartości
IGNORED

Lakierowanie (klar) fabrycznie nowych kolumn.

MJRegul

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Czytałem już wiele tematów o lakierowaniu kolumn ale zwykle były to kolumny DIY i chodziło o dany kolor jak biały, czarny itd. i szczerze mówiąc nie wiele się dowiedziałem.

Kupiłem za grosze Heco Victa 202 od znajomego do sypialni (kolor czarny) - stan okleiny idealny ale korci mnie by je polakierować tak by zrobić na nich warstwę wysokiego połysku, jak tafla szkła. W moich oczach świetnie to wygląda.

Chodzi mi o położenie klaru na ten czarny fornir, nie lakierowanie na czysty czarny.

Ogólnie hobbystycznie zajmuje się polerką lakierów samochodowych więc faza końcowa to dla mnie mały pikuś - polerowanie, ale jeśli chodzi o nakładanie lakieru i przygotowanie pod nałożenie to jestem noga.

Czy możecie coś podpowiedzieć jak do tego się zabrać by nie zniszczyć kolumn?

Jakiej chemii potrzebuję? Jakiś wypełniacz by wypełnić pory w fornirze? Jakiś podkład, może jakiś konkretny klar?

Nakładanie pistoletem, wałkiem, pędzlem?

Z góry dziękuję za sugestie i może przeoczyłem jakiś temat na forum to z chęcią poczytam jeśli ktoś wstawi coś ciekawego.

Może to pomoże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Czy możecie coś podpowiedzieć jak do tego się zabrać by nie zniszczyć kolumn?

Jakiej chemii potrzebuję? Jakiś wypełniacz by wypełnić pory w fornirze? Jakiś podkład, może jakiś konkretny klar?

Kolega Luszti dał dobrą podpowiedź. Tak to prawda, wysoki połysk to wyższa szkoła jazdy. Wydaje mi się, że w tych kolumnach nie ma forniru tylko folia drewnopodobna. Na chemię lakierniczą wydasz połowę wartości kolumn. Musisz mieć dostęp do kogoś np. lakiernika samochodowego, który udostępni ci pomieszczenie i pistolety. Odradzam bo to psucie gotowych kolumn. Jeśli jednak się uprzesz to matowienie papierem 400. Tylko jeśli ta folia jest cienka i przeszlifujesz to tragedia. Na to podkład poliestrowy. Profesjonalni producenci lakierów (np. ICA) sprzeda Ci podkład poliestrowy w pojemniku 5kg! Potrzebujesz max 1kg. Kilka warstw podkładu w odstępach minimum 24h (każda przeszlifowana) - pory zalane. Na koniec nawierzchniowy np poliuretan o gloss 95. Z polerką już sobie poradzisz. Tylko po podkładzie poliestrowym będziesz miał zalane podfrezowania chyba, że je sprytnie zabezpieczysz. Wg mnie szkoda lakieru, czasu i pieniędzy na takie kolumny. Rozumiem gdybyś miał własną, rodzinna lakiernię, sprzęt to się można bawić ale podstawowych narzędzi brak.

Witam,

poprosiłem mojego kumpla, który zawodowo zajmuje się sprzedażą lakierów do drewna o położenie tzw. fortepianowego lakieru na badziewnych kolumnach na szybko skleconych z jakiejś płyty meblowej i głośników samochodowych (ma też profesjonalną lakiernię). Nic w tym projekcie nie miało większego akustycznego sensu a określenie fotepianowy miało określać głęboki połysk.

Chodziło o małe kolumny do komputera do oglądania filmów, itd. Efekt przeszedł wszystkie możliwe oczekiwania. Okazuje się, że jest cała gama "chemii" specjalnej przygotowującej prawie dowolne podłoże pod lakier. Podkladowanie, polerowanie, lakierowanie, nadawanie połysku, matowienie ponowne polerowanie - proces znasz. Pewnie niewiele się różni od tego, który on zastosował. Skoro już miałem kolumny poprosiłem też o pomalowanie obudowy metalowej pod Moscode. Lakier idealnej jakości. Kolor krwistoczerwony. Zdjęcie mało szczęśliwe - mam skopany aparat w telefonie i kiepsko reprodukuje kolory.

Jacek

Ukryta Zawartość

post-15555-0-76463300-1535656549_thumb.jpg

post-15555-0-62722300-1535656559_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli to rzeczywiscie jest fornir a nie okleina plastykowa to papier 1000 matujesz rozebrane obudowy później dla pewności szmatką żeby pory wyczyścić niesiesz do lakiernikabkuoujesz 1l bezbrawnego firmowego i jedzesz z 5 cienkich warstw w odstepie czasowym żeby sie nie zlalo czasem. Ale i tak ci bezbarwny wciagnie takze podejrzewam ze na dwa razy tak i dopiero szlifen machen 1000 1500 i 2000 papierek na mokro i polerka może uda sie ze zaleje wszystko jak ja malowalem swoje kiedys powciagalo rysy forniru delikatnie ale tez ciekawie to wygladalo nie chciało mi sie jeszcze walczyć bo i tak świetnie to wyglądało względem oryginalu jak bede w domu podesle fotki

Kurcze daliście mi do myślenia. Z jednej strony fajnie by było się tak pobawić a zdrugiej strony szkoda dobrych kolumn w razie wtopy. Szczególnie z tym, że to może być okleina a nie fornir.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.