Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner z dobry przedwzmacniaczem do 2,5 k zł

PolTor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy coś w tym budżecie jest możliwe aby zagrało dobrze jako kino a dopięte do Hegla 80 ( jako końcówka) również w stereo. Sprzęt może być używany ale raczej z pełną obsługą sieciowych dobrodziejstw.

Przyglądałem się np. Denon X2500H, lub Yamaha 683/685?

Obecnie mam samego pionka vsx 529, któremu niestety brakuje mocy dla moich frontów AP tempo 6.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Denon 2500H odpada - brak pre out'a :)

No nieźle ta Yamaha też nie ma preouta :)

Chyba pozostanie mi coś w stylu Denon x4000. Może jakieś Onkyo ale tu obawiam się uszkodzonych HDMI w używkach.

Odwieczny problem

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Stare klocki 5.1 ew. 7.1 ze stajni Krell, Proceed, Tag McLaren, Meridian, Lexicon, z DD i DTS na pokladzie. O HDMI zapomnij. W wersji bez koncowek bo tylko procesory. Wtedy dzwiekowo jest bardzo dobrze.

Tag McLaren BP32 kupisz za kilkaset EUR. Nie wiem czy wersje z wejsciem 5.1. Bo jak mas wejscie 5.1 czy 7.1 to DTSHDMA, DDTHD czy nawet Armosa i DTS X mozesz dekodowac w BD czy BD-UHD playerze.

Tag McLarena AV32 kupisz za 200-300 funtów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jak gra to wiem bo mam ;). Zawstydzie niejeden dzisiejszy klocek do 10 tys zl.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Rx v685 jak się nie mylę to ma pre out tylko na fronty. Pełny pre aut z tańszych ampli to ma onkyo rz730 za 3kzl pewnie gdzieś utargujesz
Hej

Yamaha ma pre ale dla sub'ow, w moim pionku też tak jest. Próbowałem podłączyć po wzmacniacz ale niestety puszcza tylko pasmo dla sub'a. :).

Oknyo byłoby ok za 3k ale czy gdzieś się uda do tyłu zjeść ? Zobaczymy ??

Do tego całkowicie wydumany :)
Mam nadzieję, że nie wszyscy tak myślą :) ...

Spójrz na amplituner Onkyo TX-RZ730. To trochę droższe urządzenie, ale pod względem wyposażenia, klasy dźwięku będzie urządzeniem docelowym na kilka najbliższych lat. Oczywiście amplituner posiada wyjścia pre-out w dodatku na wszystkie kanały.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hej

Yamaha ma pre ale dla sub'ow, w moim pionku też tak jest. Próbowałem podłączyć po wzmacniacz ale niestety puszcza tylko pasmo dla sub'a. :).

Oknyo byłoby ok za 3k ale czy gdzieś się uda do tyłu zjeść ? Zobaczymy ??

Mam nadzieję, że nie wszyscy tak myślą :) ...

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie na tym zdjeciu ewidentnie pisze pre out front

Ukryta Zawartość

Czy coś w tym budżecie jest możliwe aby zagrało dobrze jako kino a dopięte do Hegla 80 ( jako końcówka) również w stereo. Sprzęt może być używany ale raczej z pełną obsługą sieciowych dobrodziejstw.

Przyglądałem się np. Denon X2500H, lub Yamaha 683/685?

Yamaha V781/783 itd lub A850 - to będzie minimum, natomiast do Hegla zdecydowanie polecam o poziom wyżej, bo jest duży skok w jakości wyjść z przedwzmacniacza, byłyby to serie A1040/A1050, Onkyo RZ800/RZ900.

Spójrz na amplituner Onkyo TX-RZ730. To trochę droższe urządzenie, ale pod względem wyposażenia, klasy dźwięku będzie urządzeniem docelowym na kilka najbliższych lat. Oczywiście amplituner posiada wyjścia pre-out w dodatku na wszystkie kanały.
Fajne te Onkyo , podany był właśnie wyżej. Chyba trzeba będzie dozbierac :)

Ukryta Zawartość

Masz rację, dziękuję. Musiało mnie skierować na back panel innego modelu jak na szybko sprawdzałem.

Yamaha V781/783 itd lub A850 - to będzie minimum, natomiast do Hegla zdecydowanie polecam o poziom wyżej, bo jest duży skok w jakości wyjść z przedwzmacniacza, byłyby to serie A1040/A1050, Onkyo RZ800/RZ900.

Gdzieś widziałem rz800 za 3100 jeśli faktycznie godny uwagi.

Ukryta Zawartość

Fajne te Onkyo , podany był właśnie wyżej. Chyba trzeba będzie dozbierac :)

Masz rację, dziękuję. Musiało mnie skierować na back panel innego modelu jak na szybko sprawdzałem.

Gdzieś widziałem rz800 za 3100 jeśli faktycznie godny uwagi.

Tylko rz800 to już bardzo stary model. Spokojnie w podobnej cenie znajdziesz rz820 tylko trzeba się targować

Nowość, model z poprzedniego roku (683) tego nie miał. Szkoda, że nadal brakuje wielopunktowego pomiaru akustyki, jak to było w serii RX-V7xx.

Przy okazji, za 3k zł to można kupić nowego Denona AVR-X3400h z systemem Audyssey MultEQ XT32, co IMHO jest dużo ciekawsze niż oferta Onkyo.

Tylko rz800 to już bardzo stary model. Spokojnie w podobnej cenie znajdziesz rz820 tylko trzeba się targować

W czym RZ820 lepszy od RZ800? Bo ja słyszałem akurat odwrotne opinie. Sam używam akurat RZ900 - bardzo stary model to pojęcie względne i masz do niego prawo, dla mnie pod względem użyteczności ten 2,5-roczny sprzęt jest w 100% aktualny, korzystam z jego wyjść z przedwzmacniacza, RZ800 ma takie same, stąd wiem, że potencjał jest naprawdę niezły, i znacznie większy niż np w RZ730, duży przeskok jest też właśnie między Yamahą np V7XX/A8X0, a A10X0.

Jeden sklep zaoferowal mi "nowy" z ekspozycji (Stary model) AVR-x4100w za 1800 zł, patrząc na funkcje i parametry wygląda naprawdę dobrze. W sumie ma wszystko to co potrzebuje a może i nawet więcej.

Skoro ma wszystko czego potrzebujesz - to czemu nie. Tylko jest jedna kwestia - dźwięk. Bo rozważasz diametralnie różne brzmienia, od Yamahy, po Denona, a to jest jak ze skrajności w skrajność - Yamaha ma super szybki i prawdziwy dźwięk, choć niezbyt dociążony, a Denon ma duży narzut własny, sporo plastiku w dźwięku, spowolnienie, a inni powiedzą - "ciepło kojarzące się z analogiem". Czasem to nie portfel powinien rządzić zakupami, a własne ucho i to, jaki rodzaj brzmienia akurat Tobie bardziej będzie odpowiadał.

Mam tylko porównanie pionka tez juz w oczach niektórych starowitego 529 ze starszym od węgla Denon 2106 i to on bez najmniejszych wątpliwości produkuje lepszy jakości dźwięk do tego jest mocniejszy. Pionek to dopiero plastikowe brzmienie. Tylko dlatego moja skłonność do Denona. Mam mizerna doświadczenia z systemami 5.1( jako skrót myślowy). Zawsze tylko 2.0. ale przyznam że fajniej ogląda się nawet TV w DPLII 5.1 niż w chociażby niezłe 2.0. Yamahy miałem tylko kiedyś wzmacniacz, chyba A590 i nie wspomniałem go zbyt dobrze- mocno dociążony dół, góra taka sobie ale to było wieki temu.

Amplituner dla mnie ma być dobrze wyposażony sieciowo i grać poprawnie tylko w trybie 5.1 + właśnie co najmniej dobry pre aby podłączyć wzmacniacz jako końcówkę dla stereo. Jak nie uda się tego rozsądnie pogodzić to zaakceptuje nawet przepinanie wtyczek frontowych głośników.

Obecnie w Twoim zasięgu jednak znacznie lepsze brzmieniowo sprzęty niż te z którymi miałeś do czynienia, nie sposób ich porównywać z proponowanymi tu amplitunerami - na przykładzie wzmacniacza Yamahy - rzeczywiście charakterystyczne było dla nich przebasowienie, ale w amplitunerach Yamahy nie ma śladu po tej manierze, bas jest porządny (od modelu A10X0 wzwyż), dokładny, ze świetną fakturą, a wysokie tony są gładkie, dźwięk bardzo czytelny, całość bardzo naturalna, choć trzeba uważać z ostro grającymi kolumnami - bo będą grać ostro, a np Denon je złagodzi.

Jeśli rzeczywiście zależy Ci tylko na poprawności 5.1 - to szukaj używanej Yamahy z serii V7XX, wydasz mniej niż połowę zakładanej kwoty, a resztę dodaj do porządnego subwoofera - 5.1 zyska na tym znacznie bardziej niż gdy kupisz lepszy amplituner, a do niego kiepski subwoofer (nie wiem, czy już masz kolumny i suba do 5.1, czy dopiero planujesz?). W kwestii lepszego ampli jestem konsekwentny - A10X0/RZ800, a Denon - jeśli rzeczywiście lubisz zmiękczone brzmienie.

Obecnie w Twoim zasięgu jednak znacznie lepsze brzmieniowo sprzęty niż te z którymi miałeś do czynienia, nie sposób ich porównywać z proponowanymi tu amplitunerami - na przykładzie wzmacniacza Yamahy - rzeczywiście charakterystyczne było dla nich przebasowienie, ale w amplitunerach Yamahy nie ma śladu po tej manierze, bas jest porządny (od modelu A10X0 wzwyż), dokładny, ze świetną fakturą, a wysokie tony są gładkie, dźwięk bardzo czytelny, całość bardzo naturalna, choć trzeba uważać z ostro grającymi kolumnami - bo będą grać ostro, a np Denon je złagodzi.

Jeśli rzeczywiście zależy Ci tylko na poprawności 5.1 - to szukaj używanej Yamahy z serii V7XX, wydasz mniej niż połowę zakładanej kwoty, a resztę dodaj do porządnego subwoofera - 5.1 zyska na tym znacznie bardziej niż gdy kupisz lepszy amplituner, a do niego kiepski subwoofer (nie wiem, czy już masz kolumny i suba do 5.1, czy dopiero planujesz?). W kwestii lepszego ampli jestem konsekwentny - A10X0/RZ800, a Denon - jeśli rzeczywiście lubisz zmiękczone brzmienie.

Preferuję ostrzejsze brzmienie niż ocieplone a tym bardziej sztucznie. Yamahy, które masz na myśli to pewnie A1040 a nawet A1060. Cenowo pomiędzy nimi wpasowuje się rz800. Głośniki niestety to ciężki temat, ponieważ każde z innej parafii tj. fronty to AudioPhysic tempo 6, sub B&W pozostałe to dali ikony.

To w takim razie bez odsłuchu do Denona i Marantza nawet nie podchodź - wyższe modele prezentują swoją klasę brzmienia, ale zdecydowanie nie każdemu podoba się to, co dorzucają same od siebie i jak zmiękczają i spowalniają dźwięk. Najszybsza będzie Yamaha, Onkyo natomiast bliżej do Yamahy a zdecydowanie dalej od Denona. A subwoofer już masz?

To w takim razie bez odsłuchu do Denona i Marantza nawet nie podchodź - wyższe modele prezentują swoją klasę brzmienia, ale zdecydowanie nie każdemu podoba się to, co dorzucają same od siebie i jak zmiękczają i spowalniają dźwięk. Najszybsza będzie Yamaha, Onkyo natomiast bliżej do Yamahy a zdecydowanie dalej od Denona. A subwoofer już masz?
Mam B&W nie pamiętam dokładnie modelu ale jest olbrzymi i trzęsie szprosami w szybach w całym domu :). Daje radę.

Poszukiwania zawęziły się więc do Yamaha rx-a 1040/1050 lub Onkyo RZ 800/810. Dziękuję za drogowskazy :).

Miło mi, że moje doświadczenia w czymś pomogły. Spodziewaj się zupełnie przyzwoitego brzmienia 5.1 z tak złożonego zestawu. :) Oczywiście jakby Ci się przypadkiem trafiły wyższe modele, tj A2040/A2050/RZ900, to tym lepiej, ale już z tymi o "oczko" niższymi będzie równie dobrze przy użyciu zewnętrznego wzmacniacza do frontów, i być może nawet niezauważalnie gorzej na pozostałych kanałach.

Oczywiście, że był zauważony. :) Miś 1185 uprzedził mnie przed wyjaśnieniem idei. Zdaje sobie sprawę z kompromisu na jaki będę musiał pójście przy takiej konfiguracji. Zawsze pozostanie mi opcja zastosowania przełącznika mechanicznego głośników frontowych :). Posłuchamy zobaczymy.

Miło mi, że moje doświadczenia w czymś pomogły. Spodziewaj się zupełnie przyzwoitego brzmienia 5.1 z tak złożonego zestawu. :) Oczywiście jakby Ci się przypadkiem trafiły wyższe modele, tj A2040/A2050/RZ900, to tym lepiej, ale już z tymi o "oczko" niższymi będzie równie dobrze przy użyciu zewnętrznego wzmacniacza do frontów, i być może nawet niezauważalnie gorzej na pozostałych kanałach.
Nie udało mi się utargować rz 800 niżej niż 3100 i chyba skuszę się na używaną Yamahę rx-a1040 za 1700 zł. Myślę że to przyzwoita cena. Sprzęt od pierwszego właściciela jeszcze na gwarancji :). Nie ma w sumie DTS.x i atmosa ale chyba nie grozi mi na razie system 5.1.2 tym bardziej 7.1.2. :).

• 2 tygodnie później...

Yamaha przeszła koło nosa...

Jest za to RZ810. :)

Na razie od dwóch dni walczę z kalibracją głośników bo powiem szczerze czegoś mi brakuje w porównaniu z pionkiem... i coś nie mogę ogarnąć tych typów przestrzennych, bo większość z nich nic nie zmienia.

Pionek grał przestrzenniej i pełno było dźwięku w całym pokoju a w Onkyo jest puki co mocno inaczej.

@PolTor

Bo onkyo ma spier** kalibrację AcccuEQ.

Też jestem ciekawy porównania samego rz810 z Hegel'em ale w trybie pure stereo bez żadnych kombinacji.

Swoją to ta kalibracja w onkyo jest tak spierdzielona że u mnie nie potrafi ustawić równego poziomu dla wszystkich głośników dlatego po kalibracji posiłkuje się decybelomierzem i ustawiam wszystko na 75db.

Do mikrofonu jak i decybelomierza warto kupić stojak taki ala fotograficzny.

Masz na myśli przestrzenność w stereo? W stereo zmiksowanym do wszystkich kanałów? Czy z natywnej ścieżki wielokanałowej?

A jak gra Hegel w takim połączeniu?

Samo stereo (pure audio)jest co najmniej poprawne :), na razie wyrabiam sobie zdanie. Tu bije pionka na pewno. W porównaniu do wzmacniacza Roksana Kandy K2 ( z tym mogę porównać)jest na pierwszy rzut ucha jest bardziej sucho-syntetycznie ale w pewnych utworach brzmi nieźle. Hegla będę miał dopiero na koniec października, więc napiszę co i jak.

Poruszane właśnie przed Ciebie zmiksowane stereo natomiast gra mniej energicznie i mniej szaleńczo od pionka.

Wydaje się, że właśnie ta syntetycznosc tu też się odzywa. Pseudo efekty pojawiają się dosłownie w ostateczności tak głównie gra central.

Poza tym wszystkie tryby uprzestrzenniania z np. TV (dolby d) niestety są na razie dużo mniej przestrzenne niż w pionku ... Wszystkie tryby dla movie/tv czy audio uprzestrzenniania praktycznie nic nie dają - poza oczywiście Thx.

W natywnym 5.1 jest za to dokładniej , precyzyjniej i więcej drobnych efektów można wychwycić. To robi wrażenie.

Na razie jeszcze nie skreslilem Onkyo - zobaczymy

Dodam jeszcze, że Onkyo chyba nadal ma problemy z HDMI

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.