Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw używany do

Krzysztof_71750

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiele lat czekałem na chwilę w której będę mógł sobie pozwolić na sprzęt z prawdziwego zdarzenia. Wreszcie nadeszła. Chcę się pozbyć zestawu głośników 2.1 firmy Altec Lansing które dawno temu kupiłem za ok 400 zł i na pierwszy ogień zakupić kolumny, wzmacniacz oraz napęd CD. Myślę że będę celował w sprzęt używany w kwocie ok 5000-6000zł za wszystko. Ewentualnie parę stówek więcej.

Tylko pytanie jaki sprzęt zagra dobrze w moich warunkach. W pokoju jest niestety skos, który w przyszłości prawdopodobnie będę chciał wykleić jakimiś panelami akustycznymi. Wybór zacznę od kolumn ale nie wiem czy lepiej sprawdzą się podłogowe czy podstawkowe. Za miesiąc wybiorę się do jakiegoś komisu i posłucham ale chciałbym zasięgnąć rady czego szukać, żeby mieć takie ogólne pojęcie.

Muzyka, której słucham to przeważnie rock, ska, blues, instrumentalna, odrobina klasycznej i jazzu. Nie lubię ostrej góry dlatego chciałbym żeby była ona jedwabista. Ogólny odbiór powinien być niemęczący, muzykalny.

Układ pomieszczenia przedstawiam na rysunku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy np te kolumny są warte uwagi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli macie jakieś propozycje to chętnie poczytam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj.

Myślę że większy problem niż ten skos to mało miejsca dla kolumn oraz ich rozstaw.

Nie będe nic wymyślał tylko polecę Ci to co mam:

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

Dla mnie to świetne połączenie pomimo tego że ja wzmak i cd mam po modyfikacji to i bez tego powinno być super ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sprzęt z prawdziwego zdarzenia.

Jak ma być z prawdziwego zdarzenia, to kolumny trzeba rozsunąć na ~2,5-3m, i zostawić im chociaż 25 cm luzu z każdej strony, także obawiam się, że te szafy muszą odejść ;)

Wybór zacznę od kolumn ale nie wiem czy lepiej sprawdzą się podłogowe czy podstawkowe.

Masz 20m2 w pokoju, więc już można podłogówki wstawiać, tylko nie jakieś kolubryny półtorametrowe.

Czy np te kolumny są warte uwagi?

Ciężko będzie znaleźć kogoś, kto słuchał takich wiekowych egzotyków...

Na olxie jest dziś spory wybór kolumn acoustic energy, nic lepszego nie kupisz, a to to już jest jakaś absurdalna okazja (ja bym swoich poniżej 3,5k nie sprzedał):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Ten NAD c356 to jak jakas relikwia. Polecany do wszystkiego, ze wszystkim sie zgrywa i wogole jakis mega klocek z niego.

W zasadzie polecany w kazdym watku i do kazdych kolumn.

O co chodzi?

Szczerze mówiąc też chciałbym to wiedzieć :)

Słuchałem NADa w typie tych wszędzie polecanych i to był straszny generator szumów, nic więcej. Można kupić losowy wzmacniacz za 500 zł i będzie lepszy od tych wszystkich NADów-sradów ;)

Słuchałem też tych nowych wypasionych NADów z wbudowanymi DACami i innymi bajerami, i też zamulały strasznie - o połowę tańsza konkurencja miała lepszy sprzęt.

Pomijajac NADa 7050 - bo to maleństwo grało niesamowicie jak na swoją cenę i funkcjonalność - no ale tego nikt nigdzie nie poleca :)

Właśnie wystawiłem na sprzedaż swój zestaw :

Copland CSA-14

ProAc Response 1SC.

Zestaw długo dobierany i świetnie zgrany.

Stan idealny.

Zapraszam na odsłuch. A co do ceny to myślę że się dogadamy.

Pozdro

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Szczerze mówiąc też chciałbym to wiedzieć :)

Słuchałem NADa w typie tych wszędzie polecanych i to był straszny generator szumów, nic więcej. Można kupić losowy wzmacniacz za 500 zł i będzie lepszy od tych wszystkich NADów-sradów ;)

Hihi :-)

A mojego po modyfikacji mudy44 słyszał?

I teraz się zacznie hehe.

A mojego po modyfikacji mudy44 słyszał?

Modyfikowanego nie słyszałem.

Wychodzę z założenia, że lepiej modyfikować wzmacniacz, który już jest bardzo dobry, żeby był jeszcze lepszy, niż grzebać w takim NADzie, żeby przestał być słaby ;)

Jakaś myśl to jest aczkolwiek ten właśnie Nad ma w sobie potencjał który po modyfikacji nie robi go tylko "nie gorszym" ale na prawdę zmienia jego oblicze. Nie każdy wzmak czy inne urządzenie nadaje się do modyfikacji i w nie każdym zmiana jest opłacalna.

Mam kumpli co grają na oryginalnych c356 i są zachwyceni. Każdy ma swój gust :-)

Dlatego ja złego słowa o żadnym urządzeniu nie napiszę bo to co dla mnie jest "be" dla innego może być tym czymś ;-)

Ale nie piszesz nic innego o innych wzmacniaczach i juz samo to swiadczy o tym, ze Twoj Nad po modyfikacji jest najlepszy. Nie odbierz mnie zle, ale tak to wyglada.

Przypomina mi to troche wpisy Muda44, ktory pisal tylko o Nadach a o modyfikowanych przez niego samego szczegolnie.

Przeciez sa inne sprzety. Co, masz zamiar siedziec z tym Nadem do konca swiata?

Ale nie piszesz nic innego o innych wzmacniaczach i juz samo to swiadczy o tym, ze Twoj Nad po modyfikacji jest najlepszy. Nie odbierz mnie zle, ale tak to wyglada.

Przypomina mi to troche wpisy Muda44, ktory pisal tylko o Nadach a o modyfikowanych przez niego samego szczegolnie.

Przeciez sa inne sprzety. Co, masz zamiar siedziec z tym Nadem do konca swiata?

Nie piszę nic o wzmakach których nie znam. Przecież tu poleciłem c356 bez moda ;-)

Gdzie indziej polecałem Calyxa Cti, Harmana hk980, Nada c326, Cayina. Mój Nad nie jest najlepszy ale w kwocie do 2 tyś ja nic lepszego nie słuchałem a na razie nie mam kasy i nie chce mi się szukać nic innego bo to mi wystarcza. Słuchałem lepszych sprzętów ale kasa jaką bym musiał dołożyć jest dla mnie nie adekwatna do poprawy jaką uzyskam biorąc pod uwagę możliwości mojego pokoju oraz mam też inne hobby na które wydaję kase ;-)

I po raz kolejny powtarzam że modyfikacja to ryzyko i dla tego jak ktoś chce to bardzo chętnie zapraszam do mnie żeby sobie go posłuchać.

Ale nie modyfikacji tu miało być ;-)

Z czystym sumieniem mogę polecić Nada c375 ale on droższy.

Jest jeszcze niedoceniany Pioneer a70.

Jak ma być z prawdziwego zdarzenia, to kolumny trzeba rozsunąć na ~2,5-3m, i zostawić im chociaż 25 cm luzu z każdej strony

Dzięki za uwagę. Tego się właśnie obawiałem czy aby nie braknie mi przestrzeni w pokoju. Mógłbym lewą kolumnę zamienić z tą przeszkloną szafą (barkiem) i wtedy rozstaw będzie ok 260. Gorzej z tym zostawieniem miejsca z obu stron kolumny. Pewnie jak będę miał już sprzęt to zaczną się testy i próby ustawienia które da najlepszy efekt. Teraz trzeba będzie wybrać zestaw który będzie w stanie wybaczyć ewentualne niedoskonałości pomieszczenia. Pewnie będzie tak, że im wyższej klasy sprzęt tym mniej będzie wybaczał.

Podsumowując wcześniejsze posty mogę brać pod uwagę

kolumny:

Monitor audio gold signature gs20

Acoustic Energy Radiance 3

wzmacniacze:

Nad c356, Nad c375

Pioneer a70

Denon pma-1510ae, 1520ae

Marantz pm8005

zestaw: Copland CSA-14 i ProAc Response 1SC

(Zastanawiam się czy właśnie takie kolumienki z racji wymiarów nie wpasują się najlepiej wizualnie i muzycznie

Chociaż od zawsze najbardziej podobały mi się podłogówki).

Mój brat ma obecnie Nada c375 (będzie wymieniał na c356 bo woli więcej popowego mięcha) i u mnie z MA gs20 fajnie ciupał, czysto z potężnym basikiem i to połączenie też bardzo mi się podobało :-)

Pioneer może fajnie zgrać się z MA gs20 gdzie bas jest dość mięciutki i może go trzymać w ryzach do tego jest lepiej wyposażony.

Denona nie znam, Marantza słuchałem niższego modelu (jakiegoś 6...) i też grało to całkiem dobrze ale z tego co pamiętam to nie w trybie direct bo bracik gmerał tam pokrętłami bas i treble:-)

Kupowac MA Gold i do nich Nada, to chyba jest jakas zenada ;-)

Ja bym wolal kupic lepsze kolumny i wzmacniacz a zrodlo dokupic za jakis czas.

Densen b100 za 400 euro pozamiata te wszystkie Nady do kata. Nawet te modzone. No tylko ze on nie ma opcji pilota, mi to nie przeszkadza ale Tobie moze.

Primare i21, Primare a30.1 tez fajny amp. A nie tylko te Nady, Marantze, Cambridge i inny rozreklamowany i czczony jak relikwie szajs.

Czemu żenada?

Ja teżbym wolał lepsze kolumny i lepszy wzmak haha ale czasem tak się nie da. Tak jak pisałem nie każdy ma kase i tyle czasu na audio. Ja wolę słuchać muzyki a nie ciągle narzekać.

Mówisz że ten Densen pozamiata cały ten szajs. Pewnie masz rację ale czy dla wszystkich tak będzie?

Tak czy siak dzięki naszemu pitu pitu kolega ma dużo propozycji :-)

zestaw: Copland CSA-14 i ProAc Response 1SC

(Zastanawiam się czy właśnie takie kolumienki z racji wymiarów nie wpasują się najlepiej wizualnie i muzycznie

Chociaż od zawsze najbardziej podobały mi się podłogówki).

Ja już tą drogę poszukiwań pierwszego zestawu z prawdziwego zdarzenia przeszedłem. Tak się nadźwigałem że mi prawie dyski wyskoczyły.

Teraz siadam i słucham z bananem na ustach. Niestety w tym hobby zawsze chce się jeszcze lepiej, ale żeby było lepiej będę musiał sporo pln-ów dołożyć.

Zapraszam na odsłuch do mnie i myślę że to będzie koniec poszukiwań :-)

Pozdro.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.