Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o dopasowanie sprzętu do salonu

maniek6r

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

chciałbym zakupić kolumny oraz wzmacniacz/aplituner do salonu ok. 35 m2, jednak nie jest to pomieszczenie zamknięte, tzn. za plecami salonu (za ścianą działową) znajduje się jeszcze kuchnia i jadalnia, oraz w samym salonie klatka schodowa, po której idzie niezłe echo podczas oglądania telewizora (w zasadzie jak się wejdzie na górę to dźwięk się rozchodzi tak samo jak na dole).

Obecnie posiadam sam telewizor i to pod niego chcę podłączyć sprzęt. Nie mam wielkiego doświadczenia, w zasadzie to w starym domu za dzieciaka miałem zestaw starych Altusów bodajże moc 110 oraz amplituner Kenwood, gdzie kolumny były z lat 80 a amplituner z 90 - chodziło to nieźle, ale to też był mały pokój, więc możliwości ponad potrzeby :)

Wrzucam rzut pomieszczenia, gdzie elipsą jest oznaczone posadowienie TV i sprzętu audio, a prostokąt to kanapa. Ściana za kanapą jest wyłożona łupkiem gipsowym. odległość audio od kanapy to ok. 4,5 m, natomiast dźwięk rozchodzi się na boki, a zwłaszcza po klatce schodowej (są to schody na konstrukcji, bez zabudowy klatki schodowej, więc po prostu w rogu salonu jest dziura 2,5 na 2,5m w suficie :)

Preferencje:

- słuchamy głównie muzyki z neta (youtube itd.), ewentualnie MP3 (płyt nie kupowałem ze 20 lat) - żona preferuje spokojne utwory pop, Phil Collins, Mariah Carrey albo stary rock jak Scorpions czy Bon Jovi, ja słucham różnej muzyki, od Pet ShopBoys, przez Depeche Mode, Queen, po Metaliice :) Często też w weekend odpalamy jakieś italo disco.

- przez sprzęt ma również być podłączone TV (Philips 8102, który ma wbudowany zestaw 4 głośników ala sound bar, ale powierzchnia zabija ten dźwięk, stąd decyzja o jakimkolwiek audio). Jeśli chodzi o oglądanie TV to nie jesteśmy fanami jakichś efektów specjalnych, dźwięków dolby surround, ale jakby by było fajne uderzenie to ok :)

- sprzęt - budżet to ok. 3000-3500, może być używka.

Po przeczytaniu wielu postów mam już mentlik w głowie - wiem, że za 3000 nie kupię hiper kolumn, ale na razie wykończyła mnie budowa i wykończenie domu, więc drożej nie celuję. Wstępnie patrzyłem na nowe kolumny Heco 900 (są oferty po 2000 zł) albo jakieś używane Canton, a co do wzmacniacza/amplitunera to nie wiem, co by mogło pogodzić TV i preferencje muzyczne i pomieszczenie i cenę. Przewija się przez wiele postów NAD, Denon, Yamaha, tylko głównie wzmacniacze, a nie wiem jak to się ma do TV :)

Proszę o Was o poradę w miarę możliwości jaki zestaw można celować.

Pozdrawiam serdecznie, Mariusz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest mi strasznie przykro ze nastała era internetu. przez to tacy ludzie jak Ty trafiają w miejsca w ktore nigdy bez internetu by nie trafili. bez sieci nie zaśmieciłbyś sobie głowy firmami typu NAD itp tylko kupił to co znałeś wcześniej, byłbyś zadowolony, bez zadawania głupich pytań co lepsze ..bo nie oszukujmy sie, zadowala Cie najgorsze..

Fora nie są do wysługiwania sie wiedzą innych tylko albo do wymiany wiedzy albo do dopytania ..ale nie zeby chciec dostać wszystko na tacy za zero własnego zaangażowania. Tu nie ma co rozprawiac o tym ze stereo zawsze wygrywa z instalacjami multi ch. + telewizory itd itp ..tu nawet nie ma co nakierowywać na jedyne rozsądne propozycje amplitunerów kiedy BRAK Ci elementarnej wiedzy!

>> Telewizor to nie źródlo sygnału TYLKO odbiornik = ostatni element toru TAK JAK KOLUMNY w systemie audio.

..jak chcesz mówić o rozsądnej jakosci dźwięku tak podchodząc do tematu?

..po co pytac o "dobry" sprzęt kiedy sam słyszysz że akustyka totalnie kuleje albo nie owijając w bawełne jest w d#$%e i nic z tym zapewne nie zrobisz.

Oczekujesz porad elektroniki i czekasz na cudowne efekty.

Żaden sprzęt nie zagra należycie jak akustyka leży!

Wstaw byle jaki ampli ..cokolwiek ..to na bank bedzie minimum taki sam poziom jak ten Kenwood ktory kiedys Cie zadowalał i kolumny byle duże i masz to co miałes kiedys w małym pokoju ...i co jak twierdzisz dawało rade.

Przepraszam ze Ci sie tak oberwało - takich kwiatków są setki ..właśnie przez internet... siedzą i czytają bzdety zamiast samemu coś posłuchac w sklepach, coś popróbować podłączyć w ramach tego co samemu sie ma lub mają znajomi, rodzina... i zdobyć wiedze.

Potem zadać pytanie o coś lepszego podając bolączki obecnego zestawu..

Bez obrazy @Stereofan, ale uważasz, że Twoje "kwiatki" internet powinien znosić?

ps. czasami ludzie zapominają, że milczenie jest złotem.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

jest mi strasznie przykro ze nastała era internetu. przez to tacy ludzie jak Ty trafiają w miejsca w ktore nigdy bez internetu by nie trafili. bez sieci nie zaśmieciłbyś sobie głowy firmami typu NAD itp tylko kupił to co znałeś wcześniej, byłbyś zadowolony, bez zadawania głupich pytań co lepsze ..bo nie oszukujmy sie, zadowala Cie najgorsze..

Fora nie są do wysługiwania sie wiedzą innych tylko albo do wymiany wiedzy albo do dopytania ..ale nie zeby chciec dostać wszystko na tacy za zero własnego zaangażowania. Tu nie ma co rozprawiac o tym ze stereo zawsze wygrywa z instalacjami multi ch. + telewizory itd itp ..tu nawet nie ma co nakierowywać na jedyne rozsądne propozycje amplitunerów kiedy BRAK Ci elementarnej wiedzy!

>> Telewizor to nie źródlo sygnału TYLKO odbiornik = ostatni element toru TAK JAK KOLUMNY w systemie audio.

..jak chcesz mówić o rozsądnej jakosci dźwięku tak podchodząc do tematu?

..po co pytac o "dobry" sprzęt kiedy sam słyszysz że akustyka totalnie kuleje albo nie owijając w bawełne jest w d#$%e i nic z tym zapewne nie zrobisz.

Oczekujesz porad elektroniki i czekasz na cudowne efekty.

Żaden sprzęt nie zagra należycie jak akustyka leży!

Wstaw byle jaki ampli ..cokolwiek ..to na bank bedzie minimum taki sam poziom jak ten Kenwood ktory kiedys Cie zadowalał i kolumny byle duże i masz to co miałes kiedys w małym pokoju ...i co jak twierdzisz dawało rade.

Przepraszam ze Ci sie tak oberwało - takich kwiatków są setki ..właśnie przez internet... siedzą i czytają bzdety zamiast samemu coś posłuchac w sklepach, coś popróbować podłączyć w ramach tego co samemu sie ma lub mają znajomi, rodzina... i zdobyć wiedze.

Potem zadać pytanie o coś lepszego podając bolączki obecnego zestawu..

Cześć,

bardzo dziękuję za słowa krytyki. Nie zrażam się do Ciebie, ponieważ na każdym forum (czy to budowlane, czy motoryzacyjne czy inne) są tacy jak Ty. Dałeś sobie upust w tej sposób i ok. Chwała Ci za to, że wiesz więcej.

Zwracam się z pytaniem na takim forum, a także dałem opis pomieszczenia i jego rzut, ponieważ osoby znające się, mogą zasugerować chociaż podstawowe porady. Czy uważasz, że odsłuch w salonie czy markecie odda ten sam efekt, co u mnie w domu?

Napisz gdzie mieszkasz, to się poszuka jakichś używek w okolicy. Nowe też się kupi za tę cenę.

Wzmacniacz, kolumny, jakiś prosty dac do tv.

Będziesz grał z PC?, czy myślałeś o Spotify np?

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Napisz gdzie mieszkasz, to się poszuka jakichś używek w okolicy. Nowe też się kupi za tę cenę.

Wzmacniacz, kolumny, jakiś prosty dac do tv.

Będziesz grał z PC?, czy myślałeś o Spotify np?

Cześć,

Grać nie będę z PC, ale mam Xbox One, chociaz rzadko uruchamiam.

Co do Spotify - raz chyba uruchomiłem po zakupie TV. Tak to muzyka leci głównie z youtube na TV, ewentualnie z iTunes na mac, ewentualnie z mp3 na pendrive.

Pozdrawiam serdecznie, Mariusz.

a nie lepiej zamiast zdawać sie na "porady" innych , kupić po prosu taki jaki ci sie najbardziej podoba ?

:>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.