Skocz do zawartości
IGNORED

Primare I21 i C21 - czy ktoś słuchał???

tarant

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tylko widziałem...posłucham może po Nowym Roku. Cena jest dość ciekawa - przy komplecie: 7 tys. Co się zmieniło w dźwięku (wzmak ma zmienione zasilanie - o ile rozumiem po szwedzku - większy - ale jeden ?? - transformator 500 W, chyba inne tranzystory w stopniu końcowym, w odtwarzaczu dalej, jak w ostatnich CD20 mkII napęd CD (DVD) ROM - chyba ten sam co w Creeku CD 50, zmienione przetworniki na 2 x BB 1738). Czy jest jakiś postęp czy też odwrotnie...(według mnie poprzednie klocki były łącznie dość przezroczyste, z niezłą dynamiką).

Witam!

Mialem okazje posluchac tego zestawu w TopHifi w Sopocie. Dla porownania stanely MF A3.2 w zestawie z CD A3.2 oraz na dodatek Jolida 1501RC, dla ktorej zrodlem byl tez CD MF. I21+C21 sluchalem bezposrednio po MF. Brzmienie Primare moge okreslic jako bardzo ciemne. Zupelnie brakowalo gory, a co za tym poszlo to brak przestrzeni, cofnieta scena, tak jakby muzyka nie chciala sie oderwac od glosnkow, chociaz bas byl potezny. Moze to wina tego, ze caly komplet byl swiezo wyjety z kartonow i nie wgrzany, a nie bylo czasu na wygrzewanie, bo nie mieszkam niestety w 3-miasto. Moze to wina kabli i kolumn, na ktorych byly robione odsluchy, a posiadam narazie tylko Monitor Audio bronze b4 na kablach Real Cable TDC300. Dodam tylko, ze zwyciezca zostalo MF i teraz dzielnie gra u mnie w domu, chociaz jechalem wlasnie z nastaweieniem na primare lub Jolide.

Pozdrawiam i Szczesliwego Nowego Roku!

Primare na zimno do rozgrzanego meże się mieć tak jak ajs ti do gorącego aromatycznego Earl Grey. No i w krótkim porównaniu rzeczywiście może przegrać z bardziej efekciarsko brzmiącymi klockami. Oczywiście kwestia tego co się lubi - niektórzy takie brzmienie uważają za nudne.

=>mike27

Podobno już - widziałem zajawkę ze zdjątkami w najnowszym "Hi-Fi-Choice" w empiku, wzmak oparty na A30.1 tylko moc zwiększona o 10 W (być moze większe toroidy) , CD też oparty na D 30.2 z tym ze BB 1738 :-)

Mam nadzieję, że nie będzie tak jak w przypadku Rotela RA-02 w porównaniu do starego 972 - cena wyższa, a wzmak słabszy.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

I 30 można zobaczyć już na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie widzę różnic w danych technicznych, z zewnątrz to też prawie to samo. Zmiany więc w stosunku do A 30.1 pewnie są bardzo, bardzo niewielkie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i posłuchałem. Zajrzałem też do środka (przez dziurki). Rzeczywiście wzmacniacz ma jeden - ogromny za to transformator. Obudowy sa koszmarnie głębokie (38,5 cm) - w przypadku wzmacniacza uzasadnia to średnica trafa - i co ciekawe mimo wszystko niejednakowej głębokości - odtwarzacz jest głębszy - bo ma szerszy ten zagłębiony srebrny rancik za panelem czołowym (nie skoordynowały się 2 fabryki z rysunkami technicznymi??).

Po ponad godzinie słuchania (sprzęt był podłączony od około 2 dni)- nie zauważyłem aż tak bardzo cech owego Primarowego wygrzewania się (może rzeczywiście dopiero po 6 godzinach grania jest dużo lepiej). Dźwięk był zrównoważony w całym paśmie, selektywny, bas nie aż tak potężny (vide 2 wpis, a grało na VA Bach które lubią go wyolbrzymiać), dynamika zacna (a Bachy są dość ospałe), szczegółów dość. Stereofonia/przestrzeń co najwyżej zadowalające. Długość wybrzmiewania dźwięku wydawała się zredukowana (ale pomieszczenie odsłuchowe prawie jak komora bezechowa...), w wysokich tonach mogło coś więcej "zalśnić".

Łączne wrażenie było niezłe, jak się zdaje VA były tu niezłym zestawieniem. Do końca jednak nie jestem przekonany. Hmm - posłuchałby ktoś jeszcze, zamiast "bocznicować" ten temat

Wygląda na to, że zestandaryzowali obudowy do serii 21 i 30. Rancik w cd może być szerszy dlatego, że wyświetlacz zajmuje więcej miejsca. Trzeba było podłączyć jakieś monitory to i stereofonia by się polepszyła.

dzwoniłem w czwartek do Auddio Klanu z pytaniem ile kosztują Cd 21 i wzmak 21. Nikt nie wiedział. Twierdzili ze ich nie ma w ofercie. W sobote kupiłem AV i jest test z podanymi cenami, a w promocji w zestawie kosztuja jeszcze taniej.

To sie nazywa znajomośc tego co się sprzedaje!!!!!!!!!!!!!!!!1

No to chyba trafiłeś na jakiegoś nowego sprzedawcę. Widziałem na własne oczy jak stały na półce, nawet palcem dotknąłem :-) No i w grudniowej promocji TopHifi jak wół stało, ze zestaw D21+A21 kosztuje 7k.

Witam miłośników Primare. Przeczytałem w kiosku o Primare 21 w AV, ale tylko podsumowanie. Pisali same pozytywne rzeczy, dzwięk czysty, dynamiczny,wciągajacy, muzykalny ze szczegółami. System wyrózniajacy sie w tym przedziale cenowym.

Napisali też "Wydaje się też, że wykonanie jest trochę mniej precyzyjne niż kiedyś. Okna wyświetlaczy nieznacznie, ale jednak odstają od powierzchni płyty czołowej".

Co jest? Czy wszystko schodzi na psy? Jak się weźmie do ręki którąś z branżowch gazet z lat 96-97, okaże się, że za tą albo trochę mniejszą kasę można było kupić wiele urządzeń zaprojektowanych i wykonanych solidnie i po "inżyniersku". Czasami chciałbym się przenieść w tamte czasy i kupić coś, za co teraz musiałbym zapłacić relatywnie 2 razy tyle.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Nie wiem, myślałem, ze Primare to taki "ostatni bastion", mój A 30.5 i PRE 30 wykonane są można powiedzieć lepiej niż idealnie, ale cholera wi, może nowe serie schodzą juz lekko na psy.....

• 4 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.