Skocz do zawartości
IGNORED

Komplet stereo do 3000zł++, ale posiadam uszkodzone kolumny ESS... I co teraz?

JKmotors

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was! Sprzedaję swoje monitory KRK VXT8 i potrzebuję pomocy przy wyborze sprzętu (następcy).

Stawiam na zintegrowany wzmacniacz + kolumny (budżet ogranicza a wiedza zbyt mała, żeby kompletować końcówki mocy oddzielnie...).

Sprzęt chętnie używany, co by już był rozegrany i dotarty.

Najpierw kilka informacji:

• pomieszczenie 40m2 (sprzęt audio i kanapa w rogu pomieszczenia)
  • kolumny podłogowe (po lewej i prawej stronie telewizora, przy ścianie)
  • kanapa 2,5 metra od telewizora i ściany (i stąd będzie słuchana muzyka)
  • kolumny skierowane w uszy, rozstawienie (R, L) około kąta prostego
  • wysokość pomieszczenia 2,20m
  • budżet 3000 złotych (jeżeli warto więcej - nawet do 4.000+)

Dotychczasowy sprzęt:

• źródło dźwięku: komputer ze sporą kolekcją plików FLAC - własnoręcznie ripowanych z CD (nie przekraczają 192khz 24 bity czyli wystarczy sygnał PCM)
  • na komputerze mam linuxa, ale mam też wyjście SPDiF, które obsługuje jakość FLAC-ów, i wtedy cała muzyka leci do wzmacniacza cyfrowo (np. Yamaha A-S501).

Do czego?

• Tylko i wyłącznie muzyka stereo (na moje potrzeby kino domowe pociągną zintegrowane głośniki telewizora, a jak będę chciał 5.1 - efekt przejeżdżających samochodów - to otworzę sobie okno z tyłu i posłucham odgłosów ulicy :D).
  • Głównie (90%) Progresywny Rock, trochę cięższych brzmień, czasami Jazz, klasyka i elektronika. Czyli bardzo różnie. Zwłąszcza, że progrsywny rock zazwyczaj w bardzo szerokim spektrum (z klawiszami, wieloma instrumentami, czasami z orkiestrą).
  • Kilka zespołów: Pink Floyd, Pain of Salvation, Dream Theater, Seventh Wonder, Symphony X (ciężej), Ayreon, Haken, Neal Morse Band, Spocks Beard, Transatlantic.

Dotychczasowe wnioski:

• Wzmacniacz koniecznie z wejściem S/PDIF, dzieki czemu będę mógł dźwięk z komputera przesłać cyfrowo a nie już analogowo i skorzystać z konwersji wzmiacniacza a nie swojej zintegrowanej karty dźwiękowej.
  • Być może w przyszłości będę miał budżet na coś fajniejszego, więc zestaw w miarę możliwości otwarty na zmiany.

Dodatkowo...:

Mam kolumny ESS AMT-EM1C (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Niestety padły w nich gumy i prawdopodobnie przetwornice bo trzeszczą. Mogę je w tej cenie naprawić i dokupić do nich wzmacniacz.

W tym budżecie prawdopodobnie nie kupię nic co zagra choćby w 10% tak dobrze jak ESS.

Ale nie chcę tych kolumn zepsuć i od dłuższego czasu szukam kogoś kto mi je naprawi (pół roku).

Pomocy!

• 1) Jeżeli w sensownym czasie nie uda się naprawić kolumn ESS, co kupić w tym budżecie? Wstępnie ze względu na S/PDIF brałbym S501 Yamahę jako zasilacz systemu.
  • 2) Jeżeli naprawa ESS nie pochłonie całego budżetu, jaki kupić do nich wzmacniacz?
  • 3) A może kupić dobry wzmacniacz i póki co dwie jakiekolwiek kolumny z myślą, zeby w przyszłości przejść na ESS.

Bardzo Wam dziękuję za czas i wiedzę, dźwięczności!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szukałbym:

ifi idac2 + sugden a25 + usher s520

W 3000 powinieneś się zmieścić na styk.

Fajnej integry z Dac nie znajdziesz w tym budżecie.

A rozbicie dac z integrą to zawsze możliwość rozbudowy w przyszłości.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

A może wpisz w stronę wuja G:

speakers ess amt foam replacement

a coś wyszukasz do swego modelu i znajdziesz fachowca lub sam naprawisz kierując się

poradami bardziej doświadczonych kolegów z forum lub z Youtube ..;-)

Trochę więcej wiary w tym miejscu, a mniej w przekonaniu, że tak grających już dziś nie produkują ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję Wam za podpowiedzi. Chyba faktycznie stanie na rehabilitacji ESS :). Znalazłem do nich reparaturki dokładnie w momencie jak napisałeś dzisiaj wiadomość. Nie wiem czy zgodne z regulaminem jest linkowanie do zewnętrznych stron, ale na ebay są takie zestawy. Można tez kupić cały głosnik niskotonowy (chyba membrana też jest do wymiany) za około 150 dolarów.

Cała naprawa powinna się zamknąć w okolicy 1500 złotych, wiec pozostaje około 1500 na wzmacniacz.

Strasznie mi przypadł do gustu Onkyo A-9130, ale jest chyba w miare świeżym modelem i nie ma jeszcze nic na jego temat. Nie upieram się na nowy sprzęt, ale wolałbym mieć wbudowanego DAC-a. Bardziej preferencje osobiste. Prawdopodobnie zestaw z zewnętrznym DAC-iem będzie łatwiejszy w rozbudowie w przyszłości i mozna poszaleć z lepszą półką kosztem wieku sprzętu. Ale wolałbym mieć urządzenie 2 w jednym (a raczej 3 bo końcówki mocy też zintegrowane).

Zamówię prawdopodobnie zestaw z ebay jeszcze w tym tygodniu, będę Was informował o wynikach. Może taki wątek z how to przyda się pokoleniom :)

PS. Dziękuję za podpowiedzi (sugden a25 + usher s520). Obejrzałem kilka filmów na YT i poczytałem na ich temat. Zapowiada się bardzo fajnie, ale tak jak mówię, resuscytujemy ESS. Zasługują na to!

Wystarczyło trochę lektury i raczej Onkyo odpada... :). Chyba jednak bedzie jakaś używana klasyka + DAC...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.