Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 do większego pomieszczenia.

Krzysztof_72029

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Szukam kolumn podstawkowych do swojego salonu, który ma łącznie z aneksem kuchennym ok 30m2. Plan salonu w załączeniu. Odległość między planowanym zestawem audio a miejscem odsłuchu czyt. narożnikiem to ok 4m W grę chodzą prawdopodobnie używane ze względu na mój budżet - ok 600 zł i drugie tyle na wzmacniacz. Planowałem zakupić TANNOY M2. Wybór taki a nie inny ze względu na to że nie mogę pozwolić sobię na kolumny podłogowe. W grę wchodzą tylko i wyłącznie kolumny podstawkowe. Mam dwa problemy i liczę na Waszą pomoc. Czy takie kolumny będą w stanie nagłośnić mój salon? Nie oczekuję efektów z kosmosu aczkolwiek lubię posłuchać muzyki w normalny sposób. Jaki dobrać wzmacniacz do tych kolumn? Czytałem o tym żeby dobrać wzmacniacz możliwe wysokiej jakości, że ponoć te głośniki tego wymagają. Myślałem o Ratelach 931, RA 820, RA-02; Marantzach pm-78, 68, pm 7000. Co myślicie o NADach do tych kolumn? Mam okazję kupić C352 ale trochę są ponad mój budżet.. Czytałem na internecie że doskonale pasuje Cambridge Audio A5. Mam totalny mętlik ze wzmacniaczem. Możliwości odsłuchowe są małe, brak u mnie w mieście i okolicy sklepów z używanym audio, dlatego muszę kupić trochę na ślepo. Proszę o pomoc z góry dziękuję.

Dodam jeszcze, że kolumny będą wykorzystywane 70% muzyka reszta filmy. Najczęściej słucham rocka,trochę jazzu, bywa że słucham również elektroniki, muzyki rozrywkowej i rapu, więc jak widać całkiem szeroki przekrój muzyki.

Skoro już masz swoje typy, to moje propozycje będą obok, ale powinieneś mieć świadomość

"bytów równoległych" ;-) i dlatego proponuję taki komplet:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

- sprawdzi się w każdej muzyce i jest w budżecie.

Kolumny mają również tekstylną kopułkę jak M2 a wzmacniacz poza dynamiką i wyrównanym

pasmem ma jeszcze zdalne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za odpowiedź. Pytanie czy ten zestaw nie będzie gorszy? Nie słuchałem - nie chce pochopnie oceniać, ale to chyba półka niżej. Wzmacniacz też wydaje się być wąskim gardłem w razie zmian na przyszłość.. Jeśli się myślę poprawcie mnie. A jak ocenisz propozycje z Tannoyami?

Półka wyżej - to np. komplet budżetowych gratów z kablami za więcej niż 10 tys i na pewno zagra lepiej ;-)

Propozycja z Tannoy'ami taka sobie, poza tym na kolumny powinno się wydać przynajmniej dwa razy

tyle, co na wzmacniacz. One stanowią o jakości dźwięku w 70% - stąd taki podział.

Np. Rotel to dobry wzmacniacz, tego nie neguję, niemniej często jego ceny tak szybują ..;-)

Szukasz gratów "kultowych" i pewnie przy nich pozostaniesz, a ja bym kupił wzmacniacz np:

Ukryta Zawartość

czy jakąś Yamahę, albo Harmana

a za resztę czyli ok 8 stówek albo nieco więcej szukał neutralnych kolumn na tekstylnej kopułce,

czyli takiej, jak ma Tannoy, ale za rozsądne pieniądze, więc można poczekać i coś znaleźć choćby z DIY

Ukryta Zawartość

czy mniej "kultowych" - jak te Jamo, Elac czy Dali, ale z większym wooferem czy np. coś z monitorów Pylona.

Tu masz nieco lepsze od 2':

Ukryta Zawartość

albo już na końcu świata ;-)) takie rodzynki, ale trzeba pojechać posłuchać:

Ukryta Zawartość

są od nich oczywiście lepsze, ale zarówno wykończenie jak dźwięk za te pieniądze ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dobrze Krzysztofie, że racjonalnie podchodzisz do sprawy i jak sam napisałeś: nie oczekuje efektów z kosmosu, bo w tej kwocie w takim metrażu to po prostu niemożliwe. Jednakże wierzę, że nawet w Twojej sytuacji da się złożyć satysfakcjonujący zestaw do muzyki, tym bardziej jeśli spełnisz podstawowe warunki adaptacji akustycznej.

Przede wszystkim zwracam uwagę na Twój gust muzyczny. Słuchasz bardzo zróżnicowanej muzyki i z całą sympatią dla Tannoy M2 uważam, że nie są to uniwersalne monitory. Więcej, dzisiejsze ceny tych kolumn wywindowane są do granic absurdu na podstawie ówczesnego "fenomenu" i uważam, że konkurencja Tannoy M2 z tamtego okresu wcale nie jest gorsza, a pod pewnymi względami ma nawet więcej do zaoferowania.

Dlatego mając przyjemność posiadać rozpatrywane monitory polecam nie mniej udane niz M2, a w mojej ocenie dużo bardziej uniwersalne i dynamiczne brzmienie kolumn Eltax Liberty 3+ koniecznie na czarnych przetwornikach (Vifa). Potrafią przyłoić w rocku, czy hip hopie, gdzie potrzeba solidnego basu, a góra pasma nieporównywalnie lepsza niż w M2. Stolarka Liberty 3+ jak na ten pułap zasługuję na pochwałę i są bardzo solidnie wykonane, wprost nawiązujące do legendarnych Dynaudio Contour 1.3 ;)

Dla Liberty 3+ szukałbym raczej angielskiego wzmacniacza z nasyconym, plastycznym charakterem typu NAD C320, 317, albo Musical Fidelity E1 lub E10, ale taki Marantz PM-68 również będzie dobry.

Powodzenia.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

M2 to rzeczywiście mało na ten metraż, ale jeśli chodzi o monitory to raczej "oversize" czyli

przynajmniej 8" z dobrą kopułką .... ale zależy wszystko od oczekiwań i repertuaru.

Jamo C4 ma przynajmniej dwa woofery i większą dynamikę.

Witam serdecznie.

Szukam kolumn podstawkowych do swojego salonu, który ma łącznie z aneksem kuchennym ok 30m2. Plan salonu w załączeniu. Odległość między planowanym zestawem audio a miejscem odsłuchu czyt. narożnikiem to ok 4m W grę chodzą prawdopodobnie używane ze względu na mój budżet - ok 600 zł i drugie tyle na wzmacniacz. Planowałem zakupić TANNOY M2. Wybór taki a nie inny ze względu na to że nie mogę pozwolić sobię na kolumny podłogowe. W grę wchodzą tylko i wyłącznie kolumny podstawkowe. Mam dwa problemy i liczę na Waszą pomoc. Czy takie kolumny będą w stanie nagłośnić mój salon? Nie oczekuję efektów z kosmosu aczkolwiek lubię posłuchać muzyki w normalny sposób. Jaki dobrać wzmacniacz do tych kolumn? Czytałem o tym żeby dobrać wzmacniacz możliwe wysokiej jakości, że ponoć te głośniki tego wymagają. Myślałem o Ratelach 931, RA 820, RA-02; Marantzach pm-78, 68, pm 7000. Co myślicie o NADach do tych kolumn? Mam okazję kupić C352 ale trochę są ponad mój budżet.. Czytałem na internecie że doskonale pasuje Cambridge Audio A5. Mam totalny mętlik ze wzmacniaczem. Możliwości odsłuchowe są małe, brak u mnie w mieście i okolicy sklepów z używanym audio, dlatego muszę kupić trochę na ślepo. Proszę o pomoc z góry dziękuję.

Miałem M 2,5 w metrażu 16 m i było bardzo dobrze.Twoja powierzchnia jest zbyt duża dla tych kolumn.

De gustibus non est disputandum

Szkoda, że nie masz większego budżetu na kolumny bo poleciłbym Ci z czystym sumieniem JmLab Cobalt 810

z allegro ale to ponad 1 kzł.. Szkoda.

Tannoy M2 sobie daruj - fajne głośniki ale do kilkunastu metrów chyba, że będziesz je wspomagał dobrym subem także w muzyce.

Te wspomniane Jamo też przynajmniej bym spróbował

Może coś z nowych, monitory na pewno do większych pomieszczeń.

Cena chyba poniżej 700 zł na allegro. Tylko, że jakiegoś wyrafinowania w brzmieniu bym nie oczekiwał.

Plusem jest to, że może wypożyczy któryś ze sklepów do odsłuchu.

F-130_v1_czarne.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

NAD 320 na początek może być, ale jak tam u niego ze zdalnym ?

Bo to miał być warunek podstawowy ...

Jakby co, to znalazłem takie- może gościu będzie chciał sprzedać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Planowałem zakupić TANNOY M2. Wybór taki a nie inny ze względu na to że nie mogę pozwolić sobię na kolumny podłogowe. W grę wchodzą tylko i wyłącznie kolumny podstawkowe.

Tannoy M2 sobie daruj - fajne głośniki ale do kilkunastu metrów chyba, że będziesz je wspomagał dobrym subem także w muzyce.

Tak jak wszyscy piszą, stanowczo za duży pokój dla tych kolumn.

U mnie grały w około 20 metrach i choć basu było sporo, zawsze lepiej było (jakość basu) z nisko schodzącym subem a Tannoye z zamkniętym bass reflex i filtrem na najniższe częstotliwości.

Przyznam że z wypiekami na twarzy słuchałem M1 na 25 metrach sterowane b.dobrym wzmacniaczem lampowym. O basie wtedy nie myślałem tak ładnie to grało, ale to wyjątek. :))

Jak tanio trafisz M2 można kupić a w przyszłości pomyśleć o subie (DOBRYM).

Jeżeli tylko podstawkowe wchodzą w grę to tak jak tu już pisano, trzeba szukać czegoś na większym głośniku nisko-średniotonowym i dobry wzmacniacz potrzebny taki który go w werwą ruszy.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.