Skocz do zawartości
IGNORED

Kable Interkonekt 2xRCA

Piotr_Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję zakup kabla do połączenia przetwornika DAC ze wzmacniaczem. Uwagę zwrócił kabel Supra Dual-RCA. Czy ktoś miał albo ma doświadczenie z tą marką ? Jakiego brzmienia można się spodziewać ?

Pozdrawiam.

Dodam, że posiadam dość niestandardowy zestaw, bo podłączony poprzez DAC do komputera skąd zaciągam muzykę. DAC FX-audio, wzmacniacz Marantz PM-55 oraz dwa monitory Pylon Audio - Pearl. Zmiana kabli z Profigold na Chord Rumour 2 przyniosła pozytywny efekt. A zatem podobny efekt powinna przynieść zmiana kabli RCA. Pytanie który byłby byłby optymalny bez inwestowania dużych pieniędzy (tj. 500 zł. i więcej). Uwagę zwrócił kabel Supra Dual-RCA. Czy ktoś miał albo ma doświadczenie z tą marką ? Jakiego brzmienia można się spodziewać ?

https://www.audiostereo.pl/topic/140918-kable-interkonekt-2xrca/

kup sobie tą suprę. jest sprzedawana na metry do tego cztery dobre wtyki i masz kabel za 100 zł. Uwierz mi, że kabel za 1000 zł nie zagra lepiej tylko tak samo dobrze;)

jak na bazie tego kabla mam wykonane ze 4 kabelki. Generalnie supra robi naprawdę uczciwie wykonane przewody zarówno głośnikowe, rca jak i sieciowe i do tego wszystko jest pomierzone a wyniki udostępnione. No i można kupować je ze szpuli.

Uwagę zwrócił kabel Supra Dual-RCA

Możesz śmiało kupić ten kabel , może bez wtyków Supry, bo kosztują dość sporo. Osobiście mam Dual, EFF-I , solidnie zrobione , dobrze ekranowane , polecam lutować samemu ,będzie znacznie taniej niż konfekcja.

Jakiego brzmienia można się spodziewać ?

Takiego ,na jakie stać Twój system :)

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Możesz śmiało kupić ten kabel , może bez wtyków Supry, bo kosztują dość sporo. Osobiście mam Dual, EFF-I , solidnie zrobione , dobrze ekranowane , polecam lutować samemu ,będzie znacznie taniej niż konfekcja.

Takiego ,na jakie stać Twój system :)

Mój składak to budżet - DAC gra równo niczego nie zmienia na siłę i jest oszczędny, choć co ma być jest... trochę detali, tąpnięć od perkusji, bas też wyraźny, góra nie wyniesiona ani krzykliwa. Może troszkę brakuje podkoloryzowania, może trochę cieplejszego dźwięku. Kable tek klasy co supra to załatwią ?

Może jest silną, ale nie tylko wiarą - patrz ankieta, gdzie jednak słyszy 66 % i to aktualna w wątku

o największym wpływie ...

Kiedyś też wątpiłem a dziś każdemu polecam bez względu na koszty eksperyment z drutami

spoza branży i co dziwne bardzo - paru z tych, co spróbowali cieszy się inną jakością.

Sam też szukałem wiele lat kabli z różnych branż i skończyło się na groszowych wydatkach,

bo mimo wszystko nie zawsze pieniądze grają ...

Ale do ocieplenia systemu ich nie polecam.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ta ankieta ma cokolwiek udowadniać? Serio ?

Że co że to są dowody że to zjawisko istnieje (wpływ kabli), czy jednak tylko "dowód" ze jest masa ludzi którzy twierdza że istnieje ?

Ta ankieta ma cokolwiek udowadniać? Serio ?

Że co że to są dowody że to zjawisko istnieje (wpływ kabli), czy jednak tylko "dowód" ze jest masa ludzi którzy twierdza że istnieje ?

W komentarzach spotkałem się z opinią, że kable powinny być dobrane na poziomie cenowym od 10 % - 25 % zainwestowanych pieniędzy w sprzęt. W takich widełkach cenowych jest wybór. Pytane tylko co ? Ponadto nie jest prawdą, że dobór kabli jest bez znaczenia. Np. pomiędzy kablem głośnikowym Prolink audio OFC, a Chord Rumour 2 jest różnica wyraźna. Pytanie tylko na ile można i za pomocą jakich kabelków (wielkość kwoty) można wyciągnąć ile wlezie z głośników ?
Gość

(Konto usunięte)

Kolego ale coś tu jest nie tak. Najpierw chcesz wydać ok. 500 PLN na kabelek do sprzętu za 700 pln( kto bogatemu zabroni) a potem piszesz o tym przedziale procentowym 10-25. Jak to ma się nijak do twojego zakupu. W sumie nie wiem co ty chcesz usłyszeć.

Odpowiadając bezpośredni autorowi wątku powiem tak:

wyciągniesz wszystko tanim - groszowym - kablem, ale musi to być cienki solid.

Pytanie jest jednak podstawowe: czy to Ci się będzie podobać ?

Jeśli masz dobre elementy toru, tj liniowe i bez agresji będziesz zachwycony, lecz jeśli masz

w systemie jakieś wynalazki typu blaszany kiepski tweeter czy agresywny wzmacniacz

lub podobne źródło, to na pewno będziesz szukał dalej.

Eksperyment z tymi kablami jednak polecam każdemu na początek przygody z audio.

Nawet więcej - powinien być obowiązkiem każdego amatora zanim nie znajdzie "swojego dźwięku"

Trzeba się jednak pozbyć uprzedzeń a do tego .... mieć trochę odwagi ;-)))

Bo koszt wykonania sobie pary IC RCA czy też kabli głośnikowych jest po prostu żaden.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Ostatecznie skorzystałem z oferty Pana Brożka M&B i wypożyczyłem kabel z serii Aurora 2. Po pierwszych odsłuchu stwierdzam, że Kable mają realny wpływ na brzmienie i to już na poziomie budżetowego grajdołka. Fakt, że są to kable w określonej klasie cenowej, ale mimo to warto zainwestować. Dźwięk poprawiony na plus. Dużo detali, bardzo ładny środek, wyraźny bas miękki. Utwory zyskały na muzykalności są bardziej wyraziste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.