Skocz do zawartości
IGNORED

Spendor A4 - nowy wzmacniacz

sojer2005

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

od kilku miesięcy posiadam kolumny Spendor A4 - jestem z nich bardzo zadowolony. Podłączone do Marantza PM 8005.

Ostatnio zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza na coś powiedzmy lepszego, ale koniecznie z HT bypass.

Naturalną drogą byłaby pewnie wymiana na PM-14S1 Special Edition ... Co o nim sądzicie względem PM 8005?

Zastanawiam się także nad Rega Elicit R ...

Słucham głównie muzyki klasycznej, kameralistyka, jazz, blues.

https://www.audiostereo.pl/topic/140930-spendor-a4-nowy-wzmacniacz/

Musical Fidelity M5Si może pracować jako końcówka w KD chociaż nie jestem pewien czy to jest dokładnie "HT bypas".

Naturalną drogą byłaby pewnie wymiana na PM-14S1 Special Edition ... Co o nim sądzicie względem PM 8005?

Spotykałem się z opiniami że ludzie wybierali PM KI Pearl Lite zamiast tego wyższego modelu (prawdopodobnie we wcześniejszej wersji).

Bez wypożyczenia i posłuchania u siebie chyba się nie dowiesz czy warto wydać te pieniądze. Dotyczy to także każdego innego wzmacniacza.

Niedługo wyjdzie PM KI Ruby może być ciekawie ze względu na klasę D (niestety cena w okolicach 15+k PLN).

Marantz robi wydaje się dość dobre wzmacniacze także wcale bym się nie zdziwił gdyby np. Elicit-r był tylko minimalnie lepszy od PM8005 albo będzie po prostu inny. (W jednym i drugim przypadku podobna moc, podobny zasilacz, końcówka mocy na jednej parze tranzystorów co limituje maksymalny prąd wyjściowy, na korzyść Regi przemawia np. cyfrowa regulacja głośności ale np. stosunek SN PM8005 ma dużo lepszy od Regi).

Oprócz Regi zwróciłbym uwagę na wzmacniacz Roksan Caspian. Warto poszukać jakiegoś wzmacniacza w klasie D zamiast klasy AB np Nuprime IDA-16 chociaż ten raczej nie ma funkcji HT.

Niedługo wyjdzie PM KI Ruby

Tak, byłem zainteresowany tym wzmacniaczem - to podobno taka 1/2 flagowego PM-10.

Ale dowiedziałem się, ze w PL sprzedają tylko zestawy PM Ruby i SA Ruby, wiec to około 38 tyś. (poza budżetem).

Tak, byłem zainteresowany tym wzmacniaczem - to podobno taka 1/2 flagowego PM-10.

Ale dowiedziałem się, ze w PL sprzedają tylko zestawy PM Ruby i SA Ruby, wiec to około 38 tyś. (poza budżetem).

jezeli postawisz na 14 to zagladaj na eBay uk.tam wyrwiesz tanio.moj znajomy ma wystawione obecnie 2 sztuki. mialem kiedys 14 , to mocny piec u mnie gral z proac d18.

Roksan Caspian jak najbardziej dobry trop do tych Spendorów. Szybki, precyzyjny i z rewelacyjną selektywnością nawet przy dużych składach orkiestrowych rewelacyjnie sobie radzi z odseparowywaniem instrumentów i wprowadzaniem pomiędzy nie powietrza.

Witam,

Bardzo dobrym rozwiązaniem dla Spendorów A4 jest Roksan Caspian, który ma rewelacyjną kontrolę i nie gubi się nawet przy wyższych poziomach głośności. Dźwięk jest precyzyjny i bardzo selektywny. Względem 8005 będzie zdecydowanie lepsza separacja instrumentów i lokalizacja na scenie.

Pozdrawiam

Szymon

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mam hustawke nastrojów obecnie bo walczę z akustyka i kablami próbując ujarzmic nowy nabytek .. ale akurat przy dobrym dniu i dobrej muzyce zapytam - czy byłoby przesada powiedzieć że ten caspian gra podobnie do lampy (z tym że ma bas)?

Dosyć daleko idące porównanie, ale w pewnych aspektach można się z nim zgodzić. Pytanie co obecnie Ci nie pasuje w charakterystyce brzmieniowej i co byś chciał uzyskać finalnie? Chodzi o to, które z podzakresów Ci nie pasują, które byś podkreślił, a które utemperował?

Dosyć daleko idące porównanie, ale w pewnych aspektach można się z nim zgodzić. Pytanie co obecnie Ci nie pasuje w charakterystyce brzmieniowej i co byś chciał uzyskać finalnie? Chodzi o to, które z podzakresów Ci nie pasują, które byś podkreślił, a które utemperował?

Ogólnie widzę że dużo zależy od realizacji jak jest bas to jest nieźle czasem magicznie.. jak go nie ma to mam wrażenie że wokal np diana Krall look of love z koncertu w Paryżu robi się chropowaty i jakby lekko metaliczny/szorstki podobnie z cykaczami w popie czy skrzypcami w klasyce - muszę szukać gdzie jest przyczyna ale wątpię że to kable głośnikowe czy sieciowka (już sprawdziłem) teraz jeszcze muszę sprawdzić :

- czy dc blocker pomoże (ogolnie mam problemy z dużym dc)

- czy inny ic pomoże (teraz cardas parsec);

- Może inne źródło (arcamy rplay);

- Może inne kolumny(niż emit 20);

- Może wygrzanie wzmaka;

- z tą akustyka też możliwe ale to najtrudniejsze nawet nie wiem jak to sprawdzić;

Coś mi podpowiada - że na upartego- wine może ponosić połączenie tego źródła i kolumn ; sam już nie wiem..

Jako Aburak i heretyk w temacie pozwolę sobie na dwa wtręty:

Ostrości IC zlikwidował u mnie parweniusz miedziany 0,5 mm; na kilku "linkowych" było agresywnie

z podkreślonymi sybilantami, a z kolei solid AQ Topaz ( 0,7 mm ) psuł atak i dźwięczność.

Dwa tygodnie temu kolega sobie je wyrzeźbił i jak gdyby nigdy nic dał znajomemu - a ten - nieświadom

zupełnie jakości i ceny porównał go ze swoim Siltechem za 3 tys i dopiero bardzo uważny odsłuch

pozwolił na uchwycenie śladowych różnic - po prostu było trochę inaczej; na pewno nie gorzej.

Można z nudów poeksperymentować, bo koszt żaden ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

a może ASR Emitter 1 ? za 6600 zł tu raczej bez konkurencji

Skąd ta cena?

a może ASR Emitter 1 ? za 6600 zł tu raczej bez konkurencji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Cześć,

od kilku miesięcy posiadam kolumny Spendor A4 - jestem z nich bardzo zadowolony. Podłączone do Marantza PM 8005.

Ostatnio zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza na coś powiedzmy lepszego, ale koniecznie z HT bypass.

Zastanawiam się także nad Rega Elicit R ...

Słucham głównie muzyki klasycznej, kameralistyka, jazz, blues.

A powiedz jak one grają? W jakim pomieszczeniu?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Skąd ta cena?

Ukryta Zawartość

Egzemplarz używany ale został niestety już sprzedany.

Ukryta Zawartość

A powiedz jak one grają? W jakim pomieszczeniu?

Pokój około 22 m2

Najbardziej chyba podoba mi się w nich środkowe pasmo, grają naturalnie, jak na swoje małe rozmiary są dość dynamiczne, piękne wokale, są także dość szczegółowe. Idealne do muzyki, którą lubię m.in. kameralistyka, jazz.

Pokój około 22 m2

Najbardziej chyba podoba mi się w nich środkowe pasmo, grają naturalnie, jak na swoje małe rozmiary są dość dynamiczne, piękne wokale, są także dość szczegółowe. Idealne do muzyki, którą lubię m.in. kameralistyka, jazz.

A w rocku się nie pogubią?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

• 8 miesięcy później...
W dniu 19.10.2018 o 08:57, Svawo napisał:

Ogólnie widzę że dużo zależy od realizacji jak jest bas to jest nieźle czasem magicznie.. jak go nie ma to mam wrażenie że wokal np diana Krall look of love z koncertu w Paryżu robi się chropowaty i jakby lekko metaliczny/szorstki podobnie z cykaczami w popie czy skrzypcami w klasyce - muszę szukać gdzie jest przyczyna ale wątpię że to kable głośnikowe czy sieciowka (już sprawdziłem) teraz jeszcze muszę sprawdzić :

- czy dc blocker pomoże (ogolnie mam problemy z dużym dc)

- czy inny ic pomoże (teraz cardas parsec);

- Może inne źródło (arcamy rplay);

- Może inne kolumny(niż emit 20);

- Może wygrzanie wzmaka;

- z tą akustyka też możliwe ale to najtrudniejsze nawet nie wiem jak to sprawdzić;

Coś mi podpowiada - że na upartego- wine może ponosić połączenie tego źródła i kolumn ; sam już nie wiem..

Dzisiaj ich słuchałem i mam podobne wrażenia. Przy super realizacjach nie było problemu, ale np. takie rzeczy jak pop czy ostrzejsze muzyka to robiło się trochę nieprzyjemnie u góry. Słuchane z Lebenem 300f. Udało ci się wyeliminować problem?

1 godzinę temu, hasos napisał:

Dzisiaj ich słuchałem i mam podobne wrażenia. Przy super realizacjach nie było problemu, ale np. takie rzeczy jak pop czy ostrzejsze muzyka to robiło się trochę nieprzyjemnie u góry. Słuchane z Lebenem 300f. Udało ci się wyeliminować problem?

O jakich mowa bo się pogubilem... problem jest wielowarstwowy do takiego wzmacniacza jak caspian potrzebne sa kolumny z tej samej półki np do caspiana dynaudio evoke..potem jest potrzebne dobre źródło tak żeby się spasowalo , dobrze dobrany rca żeby nie zamulic ani nie wyostrzyć brzmienie, no I bez w miare przyzwoitej realizacji będzie dupa np radio swiss jazz, tak samo akustyka czyli puste ściany chłodzą przekaz... aha u mnie jeszcze standy były bez wypełnienia i wtedy mogą nieprzyjemnie rezonowac ...no i podkładki pod kolce bo bezpośrednio na panelach robi się bałagan spory..na końcu jest jeszcze samopoczucie w danym dniu które też ma wpływ.... 

Jedynie o głośnikowych nie wspomniałem bo takich które nie dodają coś od siebie nie słyszałem a wydatek może być całkiem spory... 

W każdym razie te elementy na początku mojej listy zdaje się maja największy wpływ ..potem cała reszta...  moim zdaniem wszystko ma wplyw 

8 godzin temu, Svawo napisał:

O jakich mowa bo się pogubilem... problem jest wielowarstwowy do takiego wzmacniacza jak caspian potrzebne sa kolumny z tej samej półki np do caspiana dynaudio evoke..potem jest potrzebne dobre źródło tak żeby się spasowalo , dobrze dobrany rca żeby nie zamulic ani nie wyostrzyć brzmienie, no I bez w miare przyzwoitej realizacji będzie dupa np radio swiss jazz, tak samo akustyka czyli puste ściany chłodzą przekaz... aha u mnie jeszcze standy były bez wypełnienia i wtedy mogą nieprzyjemnie rezonowac ...no i podkładki pod kolce bo bezpośrednio na panelach robi się bałagan spory..na końcu jest jeszcze samopoczucie w danym dniu które też ma wpływ.... 

Jedynie o głośnikowych nie wspomniałem bo takich które nie dodają coś od siebie nie słyszałem a wydatek może być całkiem spory... 

W każdym razie te elementy na początku mojej listy zdaje się maja największy wpływ ..potem cała reszta...  moim zdaniem wszystko ma wplyw 

Myślałem o a4 ?

2 godziny temu, hasos napisał:

Myślałem o a4 ?

A4 grało jak dla mnie trochę bez charakteru i bez wypełnienia ale słuchałem je tylko chwilę nie zauważyłem ostrośći.. pewnie kolumny w stylu chciałbym się do nich przekonać ale nie mogę...  

7 godzin temu, Svawo napisał:

A4 grało jak dla mnie trochę bez charakteru i bez wypełnienia ale słuchałem je tylko chwilę nie zauważyłem ostrośći.. pewnie kolumny w stylu chciałbym się do nich przekonać ale nie mogę...  

Mi się one podobały, lubię takie nieinwazyjne granie, spokojne, wyważone, z mocnym basem. Słucham raczej dla relaksu, kojącej muzyki :). Ale myślę, że jednak ciut za mało prądu miał do nich Leben przy czymś szybszym, większym składzie orkiestrowym np. W takiej konfiguracji muszę ich posłuchać raz jeszcze. No i źródło było bidne, bo Auralic Mini po analogu. 

"bez charakteru" - A może te Spendory zwyczajnie tak spokojnie grają, taki ich  "charakter"?. Nawet w jakiejś recenzji wspominano, że to nie są demony szybkości i jak tego chcemy to trzeba szukać gdzie indziej. 

-Salva Mea-

52 minuty temu, Adam 38 napisał:

"bez charakteru" - A może te Spendory zwyczajnie tak spokojnie grają, taki ich  "charakter"?. Nawet w jakiejś recenzji wspominano, że to nie są demony szybkości i jak tego chcemy to trzeba szukać gdzie indziej. 

No to na pewno nie są demony szybkości, to jasne. Ale jeśli o spokojne granie, to są bardzo przyjemne. I chyba tak właśnie były pomyślane, w stylu brytyjskim. 

spore znaczenie będzie miała tutaj kwestia gustu, na pewno znajdzie się wielu wielbicieli tych kolumn, ja potrzebuje jednak odrobinę więcej zadziorności, bezpośredniości w muzyce,  dynaudio ( w tym samym salonie) jednak bardziej do mnie przemówiły .... zresztą jest tyle marek, dla każdego coś się znajdzie... nie słuchałem w życiu zbyt wielu kolumn ale mam nadzieję że kiedyś nadrobię zaległości  ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.