Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze wzmacniaczem.

Mikha'el

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc.

Mam dwie wersje wzmacniacza - EU i US. Chciałem trochę pograć tym US żeby elektrolity nie powysychały więc podmieniłem transformator na wer. 230V i trochę nim pograłem. Normalnie po włączeniu po ok. 15min załącza się wentylatorek chłodzący tranzystory lecz tym razem minęło 30min i nic, więc przezornie wyłączyłem wzmacniacz. Zauważyłem też, że transformator jakby był cieplejszy niż zwykle.

Wersja US od EU różni się diodą zenera w części zasilania wentylatora i jeszcze jednym rezystorem (zaznaczyłem na schemacie) ale przecież napięcia wtórne z transformatora dla obu wersji są identyczne więc raczej nie powinny mieć na to wpływu różnice wartości tych elementów. Czy jednak mają i trzeba je zmienić? Może to chodzi o częstotliwość prądu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/141061-problem-ze-wzmacniaczem/

R1172 może być związany z częstotliwością, bo jest podpięty pod miniprostownik na D1171 i C1171 wprost z AC transformatora. Ale jaki ma to dalej wpływ nie wiem.

D154 wygląda jakby ustawiała prędkość wentylatora dla niskiego biegu (sygnał FAN_LOW aktywny). Może stosowano różne typy wentylatorów i żeby chciał w ogóle ruszyć potrzebował wyższego napięcia dla niskiego biegu.

R1172 może być związany z częstotliwością, bo jest podpięty pod miniprostownik na D1171 i C1171 wprost z AC transformatora. Ale jaki ma to dalej wpływ nie wiem.

D154 wygląda jakby ustawiała prędkość wentylatora dla niskiego biegu (sygnał FAN_LOW aktywny). Może stosowano różne typy wentylatorów i żeby chciał w ogóle ruszyć potrzebował wyższego napięcia dla niskiego biegu.

Dzięki za odpowiedź

Z tym wentylatorkiem to jest tak, że w wer. EU oryginalnie był 12V/0.08A ale od razu go wymieniłem na supercichy 12V/0.06A natomiast w wer. US oryg. jest 12V/0.06A, który na czas odsłuchu podmieniłem na ten supercichy, czyli pobór prądu był bez zmiany. Może w tym EU po wymianie na 0.06A uruchamia się wcześniej niż powinien?

Wydaje mi się, że sterowanie wentylatorem ma tylko 3 stany: wyłączony, włączony na niskim biegu, włączony na pełnej prędkości. Więc załączenie go wcześniej niż powinien to byłby problem w innym miejscu - sterowaniu, albo pomiarze temperatury.

Jeśli byś w tym mocniej grzebał, to wyrzuć w ogóle diodę D154 (lub odepnij sygnał FAN_LOW na złączu i zewrzyj do masy, by tranzystor Q154 nie miał bazy w powietrzu). Wtedy zostaną tylko dwa stany - wyłączony i pełna prędkość. To zobaczysz, czy sterowanie w ogóle włączy ten nowy wentylator. Jeśli tak, to zostałoby dobranie nowej diody pod ten konkretny wentylator.

Jakbyś dobrał do złącza z tymi sygnałami FAN_ON/OFF i FAN_LOW i mógł te linie wyizolować, to mógłbyś też łatwo nimi ręcznie sterować podczas testowania - wystarczy sygnał logiczny między 1,5 a 3 V by włączyć dany obwód wg dokumentacji tranzystora RT1N141C. Rezystor w bazie jest wbudowany w tranzystor. Oczywiście linie muszą być wtedy odpięte od oryginalnego sterownika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.