Skocz do zawartości
IGNORED

Denon pma 1600ne vs Onkyo a 9070

pitman

Rekomendowane odpowiedzi

To zupełnie inne brzmieniowo wzmacniacze. Onkyo jest dokładne, analityczne, trochę techniczne. Denon jest znacznie bardziej plastyczny, wypełniony, gesty, swobodny. Do Klipsch zdecydowanie lepszą opcją będzie Denon, ewentualnie inny wzmacniacz o podobnym charakterze brzmienia np. Musical Fidelity M3si, Vincent SV-227 MK.

Zapraszam na odsłuchy, wypożyczenia oraz wycenę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A czy ten Denon ma podbity i "swobodny" (czyt. o przecietnej kontroli) basior? Pytanie do Q21. A jezeli tak to czy jest dobrym wyborem do kolumn grajacych skrajami pasma?

-Salva Mea-

Jeśli ten Denon gra tak jak pma-1510ae i 1520ae ( a zdaje sie ze tak) to na pewno bas jest bardzo dobrze kontrolowany. A czy podbity? Zależy od reszty toru...na pewno basu w nim nie brakuje ale dobrze kontrolowanego

Odnosnie Onkyo sie nik wiecej nie wypowie ? Czy mam to rozumiec zeby nie zawracac sobie nim glowy...

Poczatkowo bylem zdecydowany na Yamahe as1100 ale po odslychu odpuscilem. Z Klipschami gralo to dla mnie za jasno brakowalo dociazenia. Niestety nie mieli Onkyo ani Denona zeby porownac jedynie ampa kd Onkyo tx rz3100 I gral bardzo podobnie do mojego Pioneera a70 barwa praktycznie taka sama

Temat wzmacniacza do Klipscha to chyba nawet kilka wątków na tym forum - poszukaj.

Akurat tego modelu kolumn chyba nie słyszałem, ale choć przez chwilę nie traktuj ich jako wzorca,

skoro przewaliłeś kilka wzmacniaczy i szukasz dalej ...może Atoll z obciętą górą ...

W filmie też istnieje takie pojęcie "błąd obsadowy" ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Interesuja mnie opinie odnosnie wzmacniaczy ktore podalem ,a akurat na ich temat nie ma nic konkretnego. Atoll I inne jemu podobne konstrukcje odpadaja z powodu wygladu ktory mi nie lezy.

Ja bym do Klipscha spróbował tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Onkyo a 9070 jest świetnie zbudowany, dual mono, dac na każdy kanał, zresztą masz specyfikację w necie, gra bardzo szczegółowo i analitycznie, na początku może się wydawać jakby taktował muzykę, jak dysk twardy, gra neutralnie, nie dyktując nic, wszystko zależy od materiału nagranego, włączając tryb pure direct masz ciut cieplejszy dźwięk i bardziej dociążony, świetny wzmacniacz w dobrej cenie, wciąga inne nosem, jest świetnie zbudowany, kiedyś będzie należał do vintage tak zwanego i ludzie będą zabijać się o niego, narazie możesz go kupić w dobrej cenie nowego, jak i używanego, jest wart każdej złotówki, drogi nie jest bo Onkyo nie jest uważane za audiofilskie, co bardzo mnie osobiście cieszy, będzie służył dekady, kiedy już po atollu zostanie tylko stopiony plastik z przegrzania. Musisz odsłuchać bo klipsche mają ostrą górę, zobacz czy nie będzie potrzebny wzmacniacz o gęstym bardzo dźwięku, żeby zminimalizować ostre granie klipscha

Moim zdaniem, a słuchałem obu, Onkyo 9070 jest lepszym wzmacniaczem. Ale do tych modeli dość jasnych klipsch jednak Denon. Ale także zgadzam się z stwierdzeniem że seria 1520 lepiej tutaj spasuje. Albo używany pma2000, 2010ae

Posiadam A-970 od prawie roku i mogę tylko podpisać się pod tym co napisał kolega Arturas. Zdecydowanie lepiej gra w trybie pure direct, czyli tak jak powinno być. Niestety nie jest to takie oczywiste w wypadku niektórych wzmacniaczy. Jest neutralny, jeśli w nagraniu jest dużo basu to on to zdecydowanie pokaże, jesli nie to go nie uwypukli jak robią to niektóre wzmaki gdzie bas wydaje się warością dodaną do każdego nagrania. Daje to na początku ciekawy efekt, ale na dłuższą metę nudzi bo wszystkie nagrania brzmią podobnie. Tak więc bas jest wysokiej próby i dobrze kontolowany. Wysokie tony, czyste, krystaliczne i delikatne zarazem. Moim zdaniem jest dość wrażliwy na okablowanie sieciowe. Podłączony do Wirewolda Strausa bezpośrednio do ściany z pominięciem listwy zagrał najlepiej, dzwięk nabrał więcej masy i swobody zarazem. Wbudowany dac jest dobrej klasy, ale u mnie jest lepiej kiedy wypuszczam dzwięk z mojego streamera (Onkyo6170) interkonektem rca z dir audio na bazie neotecha 3002III, ale to już nie tani IC. Budowanie sceny przez ten wzamcniacz też wpasowało się w mój gust, ponieważ jest bardziej na boki i w głąb niż do przodu. Zbudowany jak czołg, bardzo solidnie i estetycznie zarazem, co przy aktualnej cenie wydaje się nie do pobicia. Pamiętajmy jednak że kilka lat temu ten wzmacniacz kosztował prawie dwa razy tyle. Również zgadzam się z kolegą Arturas że jest wart każdej wydanej złotówki. Zostaje u mnie zdecydownie na dłużej, zwłaszcza że z moimi Dali Opticon zgrywa się wyśmienicie. Myślę jednak jak koledzy powyżej, że z Klipsch może nastąpić nałożenie się pewnych cech wspólnych brzmienia i nie będzie synergii.

Zdecydowalem sie na Denona pma 1600ne wedlug mnie wypadl najlepiej. W polaczeniu z Klipschami prezentuje dobrze dociazone brzmienie w calym pasmie ,bas jest wrecz potezny jednoczesnie dobrze kontrolowany.

Jak narazie jestem bardzo zadowolony z tego zestawu.

Zdecydowalem sie na Denona pma 1600ne wedlug mnie wypadl najlepiej. W polaczeniu z Klipschami prezentuje dobrze dociazone brzmienie w calym pasmie ,bas jest wrecz potezny jednoczesnie dobrze kontrolowany.

Jak narazie jestem bardzo zadowolony z tego zestawu.

I o to właśnie chodzi. To Ty masz być zadowolony z dźwięku.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Czy może miałeś okazję porównać przed zakupem PMA 1600ne do PMA 1520ae?

PMA 1600ne nie moze służyć jako końcówka?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

Ciekawe jaki będzie następca . Bo seria X070 wyszła na wiosnę z produkcji .

1600 niema wejścia main-in to go różni mocna od 1500/1510/1520

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

łączenie amplifikacji z DAC`iem nie uważam za dobry kierunek . Choć jak zawsze marketing zwycięża.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

No do tych Klipschow to tylko takie wzmaki, dociazone i gęsto i ciepło grające, do kolumn ciepłych to by była porażka i dramat

No nie wiem, ja laczylem pma-1510ae z niby cieplymi Tannoy R2 i nie tylko nie bylo dramatu ale nawet bdb dźwięk, o niebo lepszy niz z Tannoy dc6t se.

Zależy co się komu podoba, albo jeżeli ktoś nie ma porównania, ja też laczylem amplituner ciepło grający z neutralno ciut ciepłymi kolumnami i mi się podobało, ale potem okazało się że było mdło i mniej szczegółów i separacji, na początku mi się nie podobało, ale teraz jednak jest dwa razy lepiej obiektywnie pisząc

No bo ja nie do końca zgadzam sie ze ten Denon jest cieply...wg mnie neutralny...owszem basisko jest ale punktowe i dobrze kontrolowane a przy tym wyrazista srednica i góra

No bo ja nie do końca zgadzam sie ze ten Denon jest cieply...wg mnie neutralny...owszem basisko jest ale punktowe i dobrze kontrolowane a przy tym wyrazista srednica i góra

Raczej jasny to wzmak, w niektorych konfiguracjach nawet zbyt ostry

No to widzisz masz kompletnie odmienną opinię od całej reszty :-) czyli Onkyo lepszy do klipsch :-) a swoją drogą łączyli to ludzie i grają na tych klipsach z Onkyo 8270 i 8250 i chyba 8150

Łączą bo to kiedyś był jeden dystrybutor. Firmy, salony, gazetki, testy tylko tak pokazywały te zestawienia sprzętów a ludzie się nabierają.

Podobnie jest z Denon + DALI a potem problem " o jejku jak to do dup. gra"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.