Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do B&W Matrix 3

CartmanEric

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję wzmacniacza do Bowersów Matrix 3. Nie wiem czy te kolumny u mnie zostaną długo (docelowo szukam innego modelu), dlatego w grę wchodzi używka do powiedzmy 2 tys. zł. Źródło to DAC MF V90. Zestaw składam pod metal (w tym death/black). Jak na razie to myślę nad NADem 370/372. Kolumny są szybkie/precyzyje, ale trochę brakuje im ciężaru na basie (obudowa zamknięta). Jednak największa wada to ostre wysokie tony/podbite sybilanty. Zatem szukam czegoś z mocnym basem i cofniętą (ocieploną) górą. Co polecacie?

Ale który Atoll? Np. taki IN100 SE to góry za bardzo nie łagodzi (z tego co pamiętam - z tymi kolumnami go nie testowałem).

Co do tweeterów - ostra góra wynika nie tyle z samej konstrukcji kolumn, co z często "specyficznie" zrealizowanych nagrań metalowych, stąd przydałoby się ogólne ocieplenie zestawu.

Ps. Alternatywnie - jeżeli ktoś wie, z jakim piecem te Bowersy naprawdę dobrze się zgrywają, to mogę wydać więcej.

A ja myślę, że nie ma co kombinować i bym do nich szukał Nad 372. Nad 370 bym odpuścił.

Nad potrafi troszkę zamulać, ale z tym kolumnami powinien się uzupełniać, do tego gra potężnie.

Jeśli chodzi o Atoll to zdecydowanie model In 100 (bez Se) jeśli już. In 100 Se nie krępuję się z podawaniem góry i może jej być za dużo.

Z droższych wzmacniaczy to ciekawie by mógł wypaść Musiacl Fidelity A300. To już znacznie wyższa klasa od tego NAD'a czy tam Atoll'a. Z tym , że to już naprawdę wyższa cena. Otrzymujesz dźwięk ocieplony, ale nie zamulony, bardzo dobra wydajność prądowa, a przy tym rozdzielczość. Powinno się zgrać z Twoimi kolumnami. Oczywiście odsłuch przede wszystkim.

Wartymi posłuchania i dopisania do listy moim zdaniem są Xindak 6950 oraz Electrocompaniet ECI1.

Roon + SOtM sMS-200 Neo (YYTCG USB), M2Tech Young (Wirelworld Luna 8), Denon DCD-1700NE (Van den Hul The Second), Naim Supernait 2 (Tellurium Q Silver II), obecnie bez kolumn, REL T/5x

Poszukuję wzmacniacza do Bowersów Matrix 3. Nie wiem czy te kolumny u mnie zostaną długo (docelowo szukam innego modelu), dlatego w grę wchodzi używka do powiedzmy 2 tys. zł. Źródło to DAC MF V90. Zestaw składam pod metal (w tym death/black). Jak na razie to myślę nad NADem 370/372. Kolumny są szybkie/precyzyje, ale trochę brakuje im ciężaru na basie (obudowa zamknięta). Jednak największa wada to ostre wysokie tony/podbite sybilanty. Zatem szukam czegoś z mocnym basem i cofniętą (ocieploną) górą. Co polecacie?

Zauważam Reaktywacje poczciwych paczek!

De gustibus non est disputandum

Możesz na próbę zewrzeć ten ogranicznik kawałkiem przewodu, porównał z drugą,

nie ruszaną kolumną, ale rewelacji bym się nie spodziewał.

Czas swoje robi i choćby trwałość ferrofluidu chłodzącego cewkę tweetera może być przyczyną kłopotów.

Rozwiązaniem może być #2 może nawet bez wymiany wzmacniacza ...

różne opinie pewnie czytałeś, ale posłuchaj tego Atoll'a IN100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wyższe modele mają słabe pasmo od góry; mniej otwarty dźwięk, więc ten powinien grać podobnie.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No rewelacji po usunieciu APOC sie nie spodziewam, fakt, chociaż podobno nawet B&W rekomenduje usunięcie tego obwodu. Co do tweeterów - jak pisałem wyżej, to przede wszystkim kwestia jakości płyt metalowych z lat 80 (w wiekszości innych nagrań jest bardzo dobrze, w nowszym metalu też). Bardzo dużo kolumn ma z tym kłopot. Mozna próbować walczyć z tym ocieplonymi paczkami, ale wtedy w szybszych kawałkach robi się zamulaście i nie słychać połowy uderzeń stopy. I raczej zaden wzmak tu nie pomoże. Te Matrixy (pewnie dzięki OZ) są odpowiednio szybkie na dole, ale slabą jakość albumów metalowych muszę zrównoważyć ociepleniem reszty systemu. Tak czy owak Atoll 100 (bez SE) też trafia zatem na listę.

• 3 tygodnie później...

Jesli zrodlem jest PC, to najprostszym, jakosciowo najlepszym i najtanszym (bo darmowym) rozwiazaniem jest zastosowaanie takiego programu jak Equalizer-APO.

Ukryta Zawartość

Takim programem mozesz wybiorczo/docelowo dopasowac/skorygowac ten zakres czestotliwosci, ktory ci nie pasuje. Samemu mozesz interaktywnie sprawdzic, ktory zakres czestotliwosci jest "upierdliwy" i przez wlanczanie/wylanczanie ustlonych filtrow mozesz sprawdzic, czy jestes z efektu korekcji zadowolony.

Wszystkie polcane zmiany wzmacniaczy to loteria! Skad masz gwarancje, ze inny wzmacniacz skoryguje/poprawi odtworzenie pasma wlasnie w tym uciazliwym zakresie a pozostawia nienuruszone pozostale zakresy?

Malo tego, na ile moze wplynac charakter brzmienia wzmacniacza na laczny efekt koncowy?

Rozwiazanie problemu innym wzmacniaczem to iluzja :-)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.