Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Tonsil GDM 18/40/1 jaki niskotonowy do zestawu?

Ernesto Mendoza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Często odwiedzam to forum, ale pierwszy raz postanowiłem zapytać. Okazjonalnie konstruuję kolumny z zebranych latami przez ojca elementów. Ostatnio dał mi dwa głośniki średniotonowe Tonsil GDM 18/40/1. Są w doskonałym stanie, ale chyba nie mają oryginalnych membran, bo są jasne. Dzięki temu wyglądają nowocześnie. Zestawiałem je z kilkoma zwrotnicami i głośnikiem basowym alphard LW650. GDM 18/40/1 dominują efektywnością, czyli zagłuszają niskotonowe. Nie będę wspominał o próbach z innymi głośnikami niskotonowymi, bo to zabytki, albo np. STX W.16.50.8.MC, który może funkcjonować wyłącznie w parze z niżej grającym.

Moje pytanie brzmi. Czy wiecie z jakim głośnikiem niskotonowym o średnicy 16-18 cm GDM 18/40/1 zagra dobrze, tzn. że ich efektywność będzie dobrze dopasowana? Wcześniej grał z altusami, ale nie chcę tak potężnego głośnika niskotonowego. Podoba mi się dźwięk tego głośnika i szczerze mówiąc brakuje mi w dzisiejszych budżetowych kolumnach tak szerokiego środka.

Jako basowy - budżetowy oczywiście - może zagrać ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli masz większy budżet to szukaj czegoś o skuteczności powyżej 88 dB np:

SB17NRXC35-8 - około 220 zł/szt

ale zapomnij o stosowaniu GDM'a zupełnie bez tłumienia; może nawet z 8 Ohm szeregowo.

Pamiętaj, że zwrotnica będzie tłumić woofer o kilka dB, więc jedynie układy

ze starych Altusów na 30 cm wooferze i niskim podziale umożliwiały takie połączenie.

Mimo to były w nich również przełączniki pozwalające na utemperowanie środka.

Jeśli ma to być do słuchania a nie na imprezy, to dziś są głośniki wysokotonowe,

które pozwalają na podziały nawet poniżej 2 kHz, co eliminuje potrzebę średniaków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.