Skocz do zawartości
IGNORED

dobre hi-fi za grosze

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Wysypiska na zachodzie ( ale w Polsce już też ) pełne są niepotrzebnej elektroniki. Czasami wyrzucany sprzęt kryje w sobie naprawdę wartościowe elementy , czy nawet całe moduły.

Początkującym podpowiadam jak łatwo i tanio odzyskać fabrycznie polutowane , czyli niezawodne bloki systemu audio.W pracy do słuchania radia wykorzystuję malutki i słabiutki wzmacniacz Sanyo JA220 - mimo ,że był naprawiany, to gra tak przyjemnie i naturalnie, że pobił Sanusi AU-217 i Nada 310. Ten Sanyo jest jednak dość słabiutki, więc szukałem czegoś mocniejszego tego producenta - i kupiłem za grosze JA760 - zasilacz 520 wat. mocne i bardzo dobre tranzystory Toshiby , a to razem daje moc wzmacniacza 2 x 100 W / 8 Ohm.

Co bardzo ważne końcówka mocy stanowi osobny , zwarty moduł - bardzo łatwy do wymontowania i dalszego wykorzystania .

Po podlączeniu sygnału bezpośrednio do końcówki mocy dźwięk jest bardzo , bardzo dobry i mamy za grosze dobry, sprawdzony wzmacniacz,

który zamiast skończyć na wysypisku może jeszcze bardzo długo dawać frajdę ze słuchania - gainklony to przy nim zabawki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/141194-dobre-hi-fi-za-grosze/
  • Moderatorzy

Kiedyś znajomy oddając graty na elektro złom zauważył 4 transporty AKAI ( nosiły ślady napraw lub modyfikacji). A ponieważ trochę a audio siedzi zabrał je. Ja złożyłem z nich dwa działające jeden jest u mnie drugi u niego i póki co nic go nie przegoniło a gościły u mnie transporty i po kilka tysięcy.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)

W pracy do słuchania radia wykorzystuję malutki i słabiutki wzmacniacz Sanyo JA220

Malutki i słabiutki, ale kultowy. Rzekłbym - legenda.

Można sporo o nim poczytać w wątku o grundigach.

Niestety inne modele Sanyo już tak fajnie nie grają, a szkoda :)

kilka tysiecy za cd to już zachacza o hajend, a to również oznacza, ze ten cały hajend jest mocno przeplacony

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

mam również B&O Beomastera 1100 w komplecie z kolumnami B&O do słuchania w garażu - był przeznaczony na śmietnik , bo przez zaśniedziałe styki włącznika prądu przestał się włączać -serce się kraje jak pomyślę ile fajnych sprzętów poszło na przemiał z powodu takich błahostek .....

ten Sanyo JA760 to ogólnie kicha, ale moduł końcówki mocy, to perełka - w innych wzmacniaczach ( oprócz JA220 i chyba jeszcze chyba 2 modelach ) pakowali hybrydy STK , więc JA760 to raczej szczytowe osiągnięcie wśród "integr" Sanyo , bo końcówki mocy to inna liga - mam Sanyo P55 Plus

ten Sanyo JA760 to ogólnie kicha, ale moduł końcówki mocy, to perełka - w innych wzmacniaczach ( oprócz JA220 i chyba jeszcze chyba 2 modelach ) pakowali hybrydy STK , więc JA760 to raczej szczytowe osiągnięcie wśród "integr" Sanyo , bo końcówki mocy to inna liga - mam Sanyo P55 Plus

Ciekawostka: pierwsza generacja kostek STK miała schemat identyczny z JA220.

Bazą był schemat wzmacniacza RCA z lat siedemdziesiątych.

Powielony układ znajdziemy dziś we wzmacniaczach Naim.

Gość

(Konto usunięte)

kilka tysiecy za cd to już zachacza o hajend

Oj tam, ledwie się ociera o średnie jak nie te niższe hifi.

Hajend zaczyna się od kilku zer na końcu, powiedzmy, że 5 conajmniej.

Niestety jak to z hajendem jest, nie płaci się tylko za same granie, a bardziej o prestiż (czyt. snobizm).

Kto bogatemu zabroni :)

Oj tam, ledwie się ociera o średnie jak nie te niższe hifi.

Hajend zaczyna się od kilku zer na końcu, powiedzmy, że 5 conajmniej.

Niestety jak to z hajendem jest, nie płaci się tylko za same granie, a bardziej o prestiż (czyt. snobizm).

Kto bogatemu zabroni :)

Jasne , to tak jak z Mercedesem

Mój piękny gramofon kosztował mnie trochę ponad 300zł. To koszt finalny, z wliczonymi wszystkimi częściami zakupionymi w czasie restaurowania, środkami polerskimi, lakierem, itp.

Do zobaczenia w diy/ projekty ukończone/ Dual 491 z dorobioną obudową.

Czyli to przez Was tak bardzo podrożały te złomy na alledrogo :):):). A tak na poważnie, to ostatnio kupiłem za 100PLN prawie całkiem sprawną (uszkodzony przekaźnik załączania głośników) Yamahe A-500 w idealnym stanie wizualnym z przeznaczeniem garażowo/ogrodowym.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Ja gramofonu na Allegro nie kupiłem. Nie wiem, czy ta symboliczna stówa, którą też dalem za niego mogła się do czegokolwiek przyczynić.

Reszta kasy to części, robota stolarza (wycięcie ramy ze sklejki gr. 50mm), lakier i koszty przesyłek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.