Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha NS-300 polepszenie wysokich tonów.

tomaszna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kolumny Yamaha ns-300.

Główną ich zaletą jest naturalna średnica – dla której te kolumny mam od 2010 roku.

Słabą stroną są wysokie tony które dla mnie są za ciche, za łagodne i za mało detaliczne (przy cichym odsłuchu prawie ich nie słychać).

Chciałbym aby wysokie były dokładne, szczegółowe i ostre - przede wszystkim w niskim zakresie głośności.

Aby to mieć chciałbym wymienić głośnik wysokotonowy.

Obecny ma 6 Ohm. Częstotliwość podziału zwrotnicy to 3kHz. Schemat zwrotnicy na obrazku.

Patrzyłem na Alledrogo i Olx i za niewielkie pieniądze (ok 500PLN) można kupić używane głośniki różnych typów.

Duży asortyment jest także na Aliexpress.

Pierwsze co bym spróbował to Fountek NeoCD1.0 (podobna rezystancja i efektywność)

Proszę o jakieś inne propozycje które dadzą żywy przyzwoity dźwięk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do odgrzewanego kotleta -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mam pytania pomocnicze:

czy zmieniłeś kondensatory do kopułek ?

czym te głośniki napędzasz, jakie masz IC do źródła bo to wbrew powszechnym opiniom też ma wpływ.

Zmiana na idealnie liniowe CD1 wcale nie daje gwarancji na sukces; może potrzebujesz jakiegoś

agresora w rodzaju Seasa alu tbcg albo podobnego.

Jeśli oczekujesz umca umca to chyba dobra droga a nowy nie jest nawet specjalnie drogi.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No niestety tamten temat został zamknięty i nie mogłem go przedłużyć.

Swego czasu wymieniłem w zwrotnicy wszystko co się dało i efekty wyszły słabo.

Owszem jak grają głośno to jeszcze można się przyzwyczaić (po dłuższej chwili) ale cicha muzyka przed snem nie przynosi przyjemności w zakresie wysokich.

Przykładowo w płycie ID Jopkowej przy niskich poziomach głośności gubią się wszystkie przeszkadzajki, dzwonki, trójkąty itd.

Dlatego czasami kolumny są zastępowane przez przyzwoity głośnik bluetooth który nie ma problemów z wysokimi.

Głośniki są napędzane wzmacniaczem zrobionym przez Irka (DIYaudio).

Źródłem jest CDP-XE900 lub prosty odtwarzacz strumieniowy AudioCast (czyli Spotify lub Tidal).

IC mam jakieś no name Neutrik-Klotz (chyba GY107).

Układ ten gra przyzwoicie ponieważ kiedyś miałem podłączone Icon 6 i wysokie były super.

Podobnie było z Focal'ami zdaje się 716. Super ładne wysokie ale średnie po były stronie Yamahy.

Najpierw chcę po prostu więcej wysokich a potem będę ew kontynuował poszukiwania.

Tutaj szukam porady na pierwszego kandydata który nie spowoduje katastrofy w obecnym układzie (np wpakuję głośnik za mało efektywny - Yamahy wg parametrów mają 92db), no i nie spowoduje pęknięcia portfela :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.