Skocz do zawartości
IGNORED

zewnętrzna karta muzyczna w torze stereo, ma sens?

Robert 7800

Rekomendowane odpowiedzi

Wiitam szanownych milosnikow muzyki.

Od jakiegos czasu rozmyslam o zewnetrznej karcie muzycznej. Czy ma to sens?

Slucham muzyki z komputera , glownie pliki FLAC. Posiadam wzmacniacz z przetwornikiem DAC . Czy warto po drodze jeszcze wpinac karte muzyczna?

Ktos cos widzial slyszal, wie....?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tylko pod warunkiem, że DAC który wepniesz będzie wyższej klasy niż ten we wzmacniaczu z DAC. Przygotuj się też, że raczej zagra to inaczej, a nie "lepiej". Raczej bez sensu.

Nie napisałeś jakie masz aktualne połączenie z komputera do wzmacniacza.

Co chciałbyś uzyskać wpinając w tor tą kartę?

komputer- wzmacniacz po usb

telewizor- wzmacniacz po optyku

co chciałbym uzyskać, hmm

zastanawiam się czy za pare złoty można w jakiś sposób podnieść jakość dzwięku, ale tak myślę teraz jeśli mam DAC w zmacniaczu to kartą pewnie dużo nie zdziałam. Może by był sens gdyby nie było DAC

Tylko pod warunkiem, że DAC który wepniesz będzie wyższej klasy niż ten we wzmacniaczu z DAC. Przygotuj się też, że raczej zagra to inaczej, a nie "lepiej". Raczej bez sensu.

karta dzwiękowa to nie DAC , a DAC mam 32bit

ciekawy jestem tej karty

sa rozna opinie na ten temat :)

Po co dodatkowy element w torze? Na dodatek w Creativach nigdy nie było wiadomo czy czegoś dodatkowo nie robią te karty. To po co komplikować sobie życie, skoro można prosto z komputera do wzmacniacza (z DACiem) i takie połączenie Robert 7800 już ma.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Dodatkowa karta z wyjsciem cyfrowym jest bez sensu.

Jesli juz to dobry zewnetrzny USB DAC, ale wtedy naprawde musial by byc lepszy, niz ten w wzmacniaczu

Inna ciekawa ( i darmowa !!! ) opcja w twoim wypadku (odtwarzanie muzyki przez PCta, to zastosowanie programow DSP/DRC lecacych w tle i korygujacych akustyke pomieszczenia i ustawienie/brzmienie glosnikow. Jesli uzywasz PCta z Windows to zobacz/poszukaj program ktory nazywa sie EqualizerAPO

Ukryta Zawartość

Najlepiej kup prosty mikrofon pomiarowywy USB (umik-1) zrob pomiary pomieszczenia/akustyki przy uzyciu znakomitego darmowego programu REW, wygeneruj korekcyjne filtry za pomoca REW i importuj te filtry do programu EqualiserAPO

To najlepsza inwestycja, jaka mozesz zrobic. 100 razy lepsza niz wszystkie kabelki, kolce, filtry inne gadzety razem wziete :-)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.