Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki polecacie budżetowy zestaw mini audio?

ohkarol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich gorąco,

Stoję przed dylematem kupna nowego sprzętu audio. Chciałbym naświetlić co mnie interesuje i z jakimi ograniczeniami muszę się uporać.

Moje preferencje muzyczne, to praktycznie wszystko, byle było na poziomie, wpadało w ucho i dopasowało do aktualnego nastroju i potrzeby. Wychowałem się na klasycznym rocku i do tego często wracam, lubię muzykę elektroniczną, lubię także muzykę klasyczną, a w grupie to i posłucham dobrego, klasycznego oraz aktualnego popu oraz współczesnej muzyki z przysłowiowego TOP10. Gdy słucham muzyki relaksacyjnie, oczekuję od sprzętu niezbędnego minimum, lubię stereofonię, głębię, przejrzystość, nie lubię przesadzistości, uwypuklenia, lubię równomierność i neutralność. Drażni minie gdy wyraźnie da się odczuć przytłumione dźwięki, nie pełną barwę. Nie oczekuję jednak hi-endu tylko przyzwoitego hi-fi.

Do tej pory dysponowałem: kultowym wzmacniacz zintegrowany Creek 4330 mk2 (2002 rok) 40W/8Ohm, odtwarzacz Philipsa CD 880 (początek lat 90-tych, podobno najlepsza konstrukcja Philipsa) oraz zwyczajne kolumny podłogowe niemieckiego producenta IQ Lady 120. Taki sprzęt gwarantował mi moje niezbędne minimum. Nie lubię częstych zmian oraz eksperymentów, chcę aby sprzęt grał i cieszył najlepiej długie lata. Niestety nadeszła u mnie konieczność reorganizacji i przemeblowania pokoju 5,5 x 3,5 m ze względu na spodziewane powiększenie się rodziny. Sprzęt, który miałem z podłogowymi kolumnami musiałem odłączyć. Już mi brakuje muzyki, więc postanowiłem przyspieszyć zakup czegoś co zmieściło by się na mojej ograniczonej przestrzeni. Miałby to być jakiś sprzęt w wersji mini z małymi kolumnami podstawkowymi, które musiałbym umieścić na wiszących na ścianie półkach. I tu moja prośba o pomoc. Nie oczekuję sprzętu nowego, aczkolwiek nie wykluczam takiej możliwości, sprzęt może być używany, ale za to jakiś sprawdzony i pewny model.

Ostatnio przechodziłem w centrum handlowym obok salonu hi-fi i postanowiłem do niego zajrzeć. Miałem możliwość przyjrzeć się temu co proponuje współczesna technika. Posłuchałem sobie taki sprzęt mini Marantz (wszystko w jednym) + niestandardowe, dobrej jakości małe głośniki z bass reflex (niestety nie pamiętam nazwy). Sprzęt za ok 4500 zł. Wziąłbym w ciemno, grał świetnie. Ten sam sprzęt w kwocie ok 3500 zł z nieco słabszymi kolumnami grał już gorzej i nie do końca zachwycał (przytłumiona średnica). Chodzi jednak o budżet, wolałbym wydać np. 1000-1500 zł zamiast 4500 zł. Mógłbym zrezygnować z wszystkich dodatkowych funkcji sprzętu: typu internetowe radio, bluetooth, Spotify, itp. pozostając przy możliwości odsłuchiwania wyłącznie CD Audio, względnie dodatkowo MP3. Co możecie zaproponować, czego szukać, co sprawdziło się w Waszym przypadku?

A nie możesz zostawić sobie tego wzmacniacza i odtwarzacza i kupić tylko małe głośniki? IMHO za 1500 zł nie kupisz całego zestawu, który grałby na poziomie tego Creeka (też kiedyś miałem :)

I jeszcze jedno, stawianie monitorów na półce to słaby pomysł - ze względów akustycznych.

Ciężko znaleźć cokolwiek, co mogłoby stanąć na wąskiej półce, ale jak masz nieco więcej miejsca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kłopot z BR; nawet te na froncie lepiej grają odsunięte:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z nowych jakaś Indiana Line

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Creek jest mniejszy od nowych PianoCraftów więc powinien zostać. Zwłaszcza w tym budżecie i biorąc pod uwagę wybitny dźwięk w swojej cenie. Do tego ChromecastAudio. Reszta na monitorki.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.