Skocz do zawartości
IGNORED

Heco victa 700 zmiana na cos do jazzu

Newnec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam owe kolumny lecz do mojego 16m2 pomieszczenia sa zbyt duze ,inna kwestia ze do dynamiki sa dobre lecz jazz i bogata scena to troche zbyt malo wysublimowane. Elektronika to nad 326 i dacmagic 100. Ile tak na prawde powinienem wydac na nowe kolumny by nie usluszec ze ten wzmacniacz tego nie wykorzysta.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/141391-heco-victa-700-zmiana-na-cos-do-jazzu/

Cześć,

Na pewno dobrą opcją będzie Kef Q350, świetne monitory Jean Marie Reynaud Lucia. Jeśli podłogówki, to koniecznie posłuchaj polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III.

Zaprszam na odsłuchy i wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam posiadam owe kolumny lecz do mojego 16m2 pomieszczenia sa zbyt duze ,inna kwestia ze do dynamiki sa dobre lecz jazz i bogata scena to troche zbyt malo wysublimowane. Elektronika to nad 326 i dacmagic 100. Ile tak na prawde powinienem wydac na nowe kolumny by nie usluszec ze ten wzmacniacz tego nie wykorzysta.

Pozdrawiam

Tak jak koledzy pisaly kasa nie zawsze gra.

Pewnie jak wymienisz kolumny na lepsze to z czasem zaświta Ci pomysł na wymianę wzmacniacza :-)

Tak to działa w tym hobby.

Ja miałem okazję słuchać tego wzmacniacza z moimi Monitor Audio gs20 i do jazzu jak najbardziej było O K aczkolwiek xdo tskiego metrażu można by się jakąś dobrą podstawką zainteresować.

Opticon 2 to dobry kierunek, tylko cena :-((

Może coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

albo z inną kopułką:

Ukryta Zawartość

ale gdybym umiał coś wymienić, dokładając ew ze 3 czy 4 stówki to sam brałbym chyba te:

Ukryta Zawartość

ale tylko wtedy, gdyby mi nie odpowiadał charakter góry pasma.

Nie ma aktualnie nic specjalnie ciekawego, jeśli chodzi o małe podłogówki, bo może o to chodzi

koledze, a z kolei przeskok na monitor może być nie do zaakceptowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W audio synergia nie zależy tylko od pieniędzy. Do Twojego wzmacniacza i wymagań posłuchaj Dali Opticon.

To tez nie bez celu nie podalem ceny, mozna powiedziec ze jak do jazzu to spendory,proac albo harbeth a nawet tak budzetowe tannoye xt ale zaraz pojawia sie stwierdzenie ze te kolumny "lubia dobra elektronike" wiec analogicznie ze moj NAD to dno i kilometr mułu...tak wiec zapytalem o podobny poziom klasowy i synergie. Opticony wydaja sie madra opcja, ponoc dali lubi grac "do przodu" a mi takie zaproszenie do uczty muzycznej odpowiada

To tez nie bez celu nie podalem ceny, mozna powiedziec ze jak do jazzu to spendory,proac albo harbeth a nawet tak budzetowe tannoye xt ale zaraz pojawia sie stwierdzenie ze te kolumny "lubia dobra elektronike" wiec analogicznie ze moj NAD to dno i kilometr mułu...tak wiec zapytalem o podobny poziom klasowy i synergie. Opticony wydaja sie madra opcja, ponoc dali lubi grac "do przodu" a mi takie zaproszenie do uczty muzycznej odpowiada������

Twój Nad to niezły wzmak (dla mnie lepszy od c356).

Bez określonego budżetu będzie ciężko ale jak kolega wyżej pisał s16hz to świetna opcja ;-)

Tu ciekawe paczuszki i powinna być synergia z Nadem:

Ukryta Zawartość

Są też Kef r300 itd.

Ukryta Zawartość

Twój Nad to niezły wzmak (dla mnie lepszy od c356).

Bez określonego budżetu będzie ciężko ale jak kolega wyżej pisał s16hz to świetna opcja ;-)

Tu ciekawe paczuszki i powinna być synergia z Nadem:

Ukryta Zawartość

Są też Kef r300 itd.

Raczej nie wiecej jak 4000 za nowe ale wiadomo jak takie MA uzywane na wstedze sie trafi taniej to mozna by zainwestować w lepszy pre z DAC np irdac2

Ukryta Zawartość

Raczej nie wiecej jak 4000 za nowe ale wiadomo jak takie MA uzywane na wstedze sie trafi taniej to mozna by zainwestować w lepszy pre z DAC np irdac2

Wiem że nie nowe ale w tej cenie mega i do jazzu rewela:

Ukryta Zawartość

P.S.

Jak jesteś ze Śląska to bierz wzmak pod pachę i zapraszam ich posłuchać ;-)

Ukryta Zawartość

pojawia sie stwierdzenie ze te kolumny "lubia dobra elektronike"

...co w domyśle znaczy "drogą" - to raczej nie jest dla kolumn komplement. Analogowe NAD-y to w swoich cenach świetne wzmacniacze. Słuchałem do takiego (z podobnymi do Ciebie preferencjami muzycznymi) wielu konstukcji i wybrałem Opticony. 5 w rozsądnym sklepie powinieneś dostać za ok. 5 tysięcy.Tannoy'e XT w tym połączeniu są trochę chude i bezduszne. A jeśli Monitor Audio, to właśnie starsze, używane, nowe serie brzmią już gorzej

...co w domyśle znaczy "drogą" - to raczej nie jest dla kolumn komplement. Analogowe NAD-y to w swoich cenach świetne wzmacniacze. Słuchałem do takiego (z podobnymi do Ciebie preferencjami muzycznymi) wielu konstukcji i wybrałem Opticony. 5 w rozsądnym sklepie powinieneś dostać za ok. 5 tysięcy.Tannoy'e XT w tym połączeniu są trochę chude i bezduszne. A jeśli Monitor Audio, to właśnie starsze, używane, nowe serie brzmią już gorzej

Trafne i madre podejscie do tematu, a to doceniam. Realnie Opticony 5 to alternatywa tylko musze porownac z 2 w moim pokoju

Obstawiam 2" , a nie 5" - może trochę po tej lekturze:

Ukryta Zawartość

w dużym pomieszczeniu powinny być lepsze, jednak 16 m to dla nich trochę mało.

Ale co kto lubi i jak może ustawić ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Obstawiam 2" , a nie 5" - może trochę po tej lekturze:

Ukryta Zawartość

w dużym pomieszczeniu powinny być lepsze, jednak 16 m to dla nich trochę mało.

Ale co kto lubi i jak może ustawić ...

Tak, mysle ze jednak 2 i oczywiście porządne standy bo te od dali...strach

Ukryta Zawartość

U mnie monitory stoją na niskiej szafce ok 45 cm ale ciężkiej i stabilnej; jak widzisz

nie mam audiofilskich zahamowań ;-)

Grają lepiej, niż podłogowe Eltaxy czy Monitory Paradigma, dając całkiem dobrą

zarówno przestrzeń, jak kontrolę basu.

Co ciekawe strojone nawet wyżej, niż 2" bo na 48 Hz a Dali na 46,5 ;-)

Ukryta Zawartość

Ale akurat miałem na czym postawić ...

Ukryta Zawartość

zauwazylem na zdjeciach w internecie ze plastik wokol glosnika strasznie sie odbarwia, wiesz cos o tym?

Zaproponuję Ci moje perełki :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Nie spotkałem nigdzie takiej informacji. Ale wklej linki do tych zdjęć, zobaczymy.

ten plastik jakis taki szarawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu dobrze widac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaproponuję Ci moje perełki :-)

Ukryta Zawartość

Perelki super ale na odleglosc to slabo...mimo to dzieki za propozycje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A skąd jesteś? Czasami jeżdżę po Polsce.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

trójmiasto. Te maluchy od proaca sa zbyt wymagajace jak na moj piecyk, wole cos z br.

Pewnie idzie o BR, bo w Twoim ogłoszeniu jakoś słabo to widać; trzeba szukać tej

informacji w sieci. Nie każdemu się chce.

A brak BR w takich maluchach to już tylko na biurko ...dobrze że jest.

Znam to z własnego doświadczenia; chcę czasem pomóc, ale sama nazwa gratów nic nie mówi,

bywają różne wersje, a poza tym niewiele wiadomo, bo nie ma zdjęcia lub linku ...

Albo 11 zdjęć frontów, dwa z boku i żadnego z tyłu - BR, biwiring, zaciski ....

ten plastik jakis taki szarawy

Na pierwszych ddwóch zdjęciach jest w porządku, trzecie rzeczywiście dziwne ale tylko w jednej kolumnie, może np. ktoś dotykał brudnymi dłońmi... Chyba niemożliwe żeby to się samo stało. Opticon to nowa seria, w sprzedaży około dwóch lat. A gwarancja jest na pięć.

Pewnie idzie o BR, bo w Twoim ogłoszeniu jakoś słabo to widać; trzeba szukać tej

informacji w sieci. Nie każdemu się chce.

A brak BR w takich maluchach to już tylko na biurko ...dobrze że jest.

Teraz załapałem :-)

Oczywiście BR jest oraz podwójne gniazda plus zwory.

Pozdro.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Na pierwszych ddwóch zdjęciach jest w porządku, trzecie rzeczywiście dziwne ale tylko w jednej kolumnie, może np. ktoś dotykał brudnymi dłońmi... Chyba niemożliwe żeby to się samo stało. Opticon to nowa seria, w sprzedaży około dwóch lat. A gwarancja jest na pięć.

to chyba rzeczywiście nie jest powod do obaw, znajomi twierdza ze oberony 3 sporo tansze a graja zblizenie jakosciowo wiec bede musial sprawdzic trop.

A może coś z Harbeth lub Rogers Ewentualnie brytyjskiej szkoły brzmienia , do Jazz wybitne info na priv

harbeth jak najbardziej ale to nie ta liga do mojego NADa...

Trochę trudno upolować, ale do tego NAD'a szukałbym KEF XQ20

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Jesteś z trójmiasta

trójmiasto. Te maluchy od proaca sa zbyt wymagajace jak na moj piecyk, wole cos z br.

Również jestem z trójmiasta i podobny temat kiedyś przerabiałem z moim znajomym. Wyboru tu nie mieliśmy, bo to audio pustynia. Padło jednak na Proac Studio 148 i myślę, że powinieneś wybrać się do Top Hi Fi posłuchać tych mniejszych Studio 118. Są droższe niż zakładany budżet, ale chodzi mi o samo porównanie np. z bowersami czy Vienna Acoustic. Dla mnie ten dźwięk jest idealny do jazzu. Sam kiedyś prawie kupiłem Proac D28, jednak nieco bardziej mi pasowały Bowersy. Do dzisiaj bardzo lubię przesiadywać u znajomego i słuchać jego Proac 148 podłączonych do wzmacniacza lampowego MingDa, a słuchamy praktycznie tylko jazz.

Dali to może być też ciekawa opcja, ale jak dla mnie są zbyt wyrazista na górze i np. trąbka potrafi trochę za bardzo momentami błyszczeć - lubię raczej spokojne granie, bez popisów i fajerwerków.

Natomiast Kef nigdy nie polubiłem, a miałem szczęście (nieszczęście), że podłączano mi je, jak szukałem dla siebie lepszego wzmacniacza. Coś tam było w nich jakby wycofane, sam nie wiem jak to określić, jakby całe pasmo było lekko stłumione - naprawdę lekko, ale zawsze mi to przeszkadzało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.