Skocz do zawartości
IGNORED

kable firmy XLO - wiecie coś wiecej o nich ?

Rekomendowane odpowiedzi

bo zwrocie nieszczesnego resona, dostalem w zamian kabelek xlo, 75 zł za metr, wybór byl niezbyt duży wiec nie kaprysiłem, wyglada toto jak kimber, gra w sumie niczego sobie, przede wszystkim góra jest doskonale sklejona ze średnicą i generalnie muza stanowi jakąś całość, nie słyszę tu żadnych podkolorowań, przynajmniej na moim skromnym sprzecie, który jednak wyraźnie pokazał ofensywna i lepiącą sie do kopułek górę na posrebrzanych tasiemkach oelbacha, moje zapytanie do Was dotyczy Waszych ewntualnych doświadczeń z tymi kablami i tą firmą, zamyślam kupić interkonekt tej firemki bo granie glośnikowych xlo po prostu mi "pasi", oczekuje wiec tego samego "niewpieprzania sie " z wlasnym "kablowym ja" w dziedzinie osiagniec interkonektowych firmy xlo, jeśli ktoś z forumowiczów mial badz ma do czynienia z produktami xlo -- proszę o kilka słów od serca...

XLO był obecny na naszym rynku w połowie lat 90-tych. Potem coś się urwało. Firma należy ponoć do potentatóww tej branży. Ale - jak wiadomo - każdy producent uważa się albo za potentata albo za bezkompromisowego proroka... Jeśli nowy dystrybutor zna się na rzeczy to wkrótce powinno pojawić się więcej wiadomości, testów itp.

XLO jest jedną z najbardziej poważanych wśród zaawansowanych audiofili firm kablarskich.Sa to kable robione z głową i grają naprawdę dobrze,a że są drogie...

Niewiele wiem, ale często spotykałem się w różnych tekstach z tą firmą, oceny bardzo różne. Natomiast do tej listy dodałbym Cardasa też niezbyt znanego w Polsce, a szanowanego w Stanach.

Pzdr.

Gość yezu do arka

(Konto usunięte)

ano tak - nalezy sie Wam info odnosnie dymiacego wzmaka hk, otoz w serwisie zadnej usterki nie stwierdzili, wzmaka nawet nie rozkrecali, w paierach gwarancyjnych nic nie wpisali, dali tylko luzna kartke z pozycja _usterki -brak, wzmak gra i wszystko w nim dziala, zadnych objawow czegos nienormalnego, czary ? sam nie wiem, przychodzi mi do glowy tylko jedno wytlumaczenie - musialem podpiac interkonekt zamias pod cd na wzmaku pod lezace tuz obok cdr in, co potem po podkreceniu galy dalo cichutki dzwiek (zwykle przebicie) , aczkolwiek cos w stylu dymka widzialem i wystraszony tym wylaczylem wzmaka, wzmak sie grzeje i moze w jako nowym cos tam po podgrzaniu dalo taki objaw, no bo jak to wytlumaczyc, jak by sie cos spalilo to chyba da sie to stwiedzic w trakcie uzywania sprzetu, serwis wykluczyl awarie przez kable, wzmak ma ponoc kupe zabezpieczen, przed zwarciem, przed stalym na wyjsciu, przed przegrzaniem, przesterowaniem itd czyli trudno mu krzywde zrobic, pzrynajmniej teraz gra i nie dymi , rsona nie podpinalem bo ten xlo mi pasi, uzywam natomiast obecnie interkonektu resona i pewnie go sprzedam i zakupie xlo, reson jak na moje ucho nieco dociaza dzwiek , wolalbym cos "lżejszego", chociaz uczciwie przyznaje ze dynamike ten badziewny kabelek ma dobra i o detalach nie zapomina, moze jestem podswiadomie juz uprzedzony do resonow, a moze ten paskudny wyglad mnie do niego zniecheca, w ogole to zachorowalem na wzmaka baltlaba i znajc siebie i swoje glupie wyskoki sprzedam duet hk 670 i hd 750 ( nie powinno byc problemu bo klocki nowe i na gwarancji z "nautliusa" ) i szarpne sie na to cudo znad morza, kosztuje terz 3200 zl i biorac pod uwage co o nim pisza rozni ludzie zagrac zle nie jest w stanie, naprawde jak na moje preferencje, kiedy czytam ze "wzmak jest przezroczysty" to "to je to" czego ja od wzmaka wymagam, tak ze apetyt mam spory ..

Wprawdzie miałem tego Resona jedynie przez weekend to muszę stwierdzić, że miałem podobne odczucia-niemniej jednak CO w tym kabelku jest-dynamika, pulsujšcy rytm, b. dobra kontrola basu, przejrzystoć i kultura przekazu ( pewnie też z powodu wycofanych wysokich)-szczególnie podczas głonego odsłuchu. przy mniejszych poziomach głosnoci dwięk w moim systemie był nieco zamulony-brakowało blasku na górze. Jednak gdy potkreciłem gałkę wzmocnienia-to wtedy dwięk bardzo mi się podobał-był pełen witalnoci, wigoru i dynamiki.

Gość yezu (ale nie naprawdę)

(Konto usunięte)

no jest polska strona www.xlo.com.pl, bedaca zdaje sie kopia tej amerykańskiej www.xloelectric.com, ceny podano tylko tych najtańszych serii :P (chyba nie chca ludzi ploszyc), jedno zdanie mi w pamieci utkwilo--- "Kable XLO naprawdę są najlepsze na świecie.", kurde - wszyscy wiemy ze sa najlepsze na swiecie, nie gorzej najlepsze niz ichnie kable, ale ze "NAPRAWDE" -- to juz brzmi jak wyznanie milosne i przekonuje nas naprawde... ( a przynajmniej conajmniej )

ps

sorka za te kalambury ale ostatnio recenzowalem recenzje pewnego audiokalmburzysty...

To tak jak z tym dyplomatą, który tłumaczył, że jak mówię przysięgam, to tak naprawdę łżę jak pies, ale jak mówię na honor, to przysięgam, że moje słowa są prawdziwe.

Może wyślemy wszyscy do XLO maile z pytaniem które kable są najlepsze na niby?