Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zamotałeś się: przykładowo moje BW606+608 kosztują o 1/3 mniej od BW603, zajmują nieco więcej miejsca a mają o wiele ciekawsze możliwości. Natomiast często spotykane tezy, że sub dudni i buczy, nadaje się tylko do KD, albo stwierdzenia typu "nie potrzebuję WIĘCEJ basu", to zwykła niewiedza.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

To jest kwestia kasy a nie wiedzy. 
Nie dość, że porządne subwoofery kosztują sporo to później sporo się dopłaca do rachunku za prąd. Stąd mało kto ma subwoofery. 

To z tym rachunkiem za prad to jest zart

Tego anty-argumentu, to jeszcze nigdy nie slyszalem

BTW.
Dzieki wiedzy mozna tez „bez kasy“
32 minuty temu, xajas napisał:

To z tym rachunkiem za prad to jest zart

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tego anty-argumentu, to jeszcze nigdy nie slyszalem

Nie ma się co śmiać, bo wszystko można obliczyć. 606+608 były tańsze od 603 o jakieś £700 - po ilu godzinach grania przejdę na minus i stanę się bankrutem? Pomóż, bo zanim to się stanie muszę mentalnie nastawić się do odłączenia suba i pożegnania z linią gitary basowej na Hauntologist 'Hallow".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, raiwan napisał:

W większości bogatych domach przy kolumnach stereo nawet dużych podłogowych stoją zwykle subwoofery. 

To jest kwestia kasy a nie wiedzy. 

Tak, to kwestia kasy. 

Raz, że takie pomieszczenia mają często wielkość przeciętnego mieszkania i ciężko takie pomieszczenie wypełnić basem. 

Dwa to zwykły snobizm często połączony z zasadą większe jest lepsze ... 

19 minut temu, szpakowski napisał:

Tak, to kwestia kasy. 

Raz, że takie pomieszczenia mają często wielkość przeciętnego mieszkania i ciężko takie pomieszczenie wypełnić basem. 

Dwa to zwykły snobizm często połączony z zasadą większe jest lepsze ... 

Wypełnianie basem zacząć należy od odtworzenia pełnego zakresu przez kolumny a tego zdecydowana większość nie potrafi choć moze się wydawać inaczej z powodu nadmiaru wyższych harmonicznych). To połączenie wiedzy teoretycznej z zaletami praktycznymi, o czym wielokrotnie nie tylko tutaj pisano.

Edytowane przez szymon1977

W tym KD można było ustawić głośność dla kolumn frontowych, tylnych, centralnego i suba. Do tego chyba odległość każdej kolumny od miejsca słuchającego, a dla frontowych dodatkowo kolumny (duże, średnie, małe). 
Nie pamiętam tylko czy połączenie amplitunera z kolumnami frontowymi musiało być rozdzielone na sekcję wysokotonową i niskotonową przewodem czterożyłowym. Wzmacniacz, zasilając głośniki różną mocą elektryczną, mógłby dostarczyć mniej dla sekcji niskotonowej i w jakimś stopniu wpłynąć na moc dźwięku z LF. Ograniczyć.  
Takie tam domysły dyletanta. A gdyby nawet coś było na rzeczy to pewnie musiałby taki amplituner posiadać dwie końcówki mocy, żeby różnie zasilać sekcję HF i LF.

Spoiler
Wzmacniacz, zasilając głośniki różną mocą elektryczną, mógłby dostarczyć mniej dla sekcji niskotonowej i w jakimś stopniu wpłynąć na moc dźwięku z LF. Ograniczyć.  

Nie, nie mogl by, bo wtedy zmienil by sie balans tonalny.
22 minuty temu, Maqumba napisał:

Takie tam domysły

Całkiem trafne okiem laika. Bo nawet moje plastikowe microKD ma funkcję kalibracji i to pomimo, że fabryczny zestaw głośników jest wzajemnie dobrany. Jestem przekonany, że w salonie hifi trafiłeś na osłów, którzy to po prostu spieprzyli regulację sub-a.

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Wypełnianie basem zacząć należy od odtworzenia pełnego zakresu przez kolumny a tego zdecydowana większość nie potrafi choć moze się wydawać inaczej z powodu nadmiaru wyższych harmonicznych). To połączenie wiedzy teoretycznej z zaletami praktycznymi, o czym wielokrotnie nie tylko tutaj pisano.

O czym Ty znowu rozmawiasz. Ty chyba dobrych kolumn w życiu nie słyszałeś. W miarę przyzwoita kolumna podłogowa dobrze radzi sobie z basem, jaki znajduje się na większości zapisanego materiału na płytach. Zdecydowana większość subwoofera więc nie potrzebuje. 
Chciałabym mieć przyzwoity i dobrze współpracujący z kolumnami subwoofer, bo jednak nie zawsze to co poniżej możliwości moich kolumn jest dla mnie bez znaczenia. Czasami słyszę jakieś mruczenie i wtedy brakuje mi niższego basu, ale nie opowiadaj bajek, że wypełnienie basem to konieczność odtwarzania pełnego zakresu. 

Czytałem gdzieś (wiem, że sporo o tym było tu pisane), że ktoś po takiej cyfrowej kalibracji akustycznej był bardzo zadowolony i nazwał to najtańszym sposobem na dużą poprawę brzmienia. 

Ukryta Zawartość

Czy to wystarczy na początek przygody z DSP?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maqumba
20 minut temu, szymon1977 napisał:

Jestem przekonany, że w salonie hifi trafiłeś na osłów, którzy to po prostu spieprzyli regulację sub-a.

Teraz rozumiem i chyba przyznam Ci rację. Faktycznie panowie z salonu, a głównie ten jeden co podpinał mi te suby, bardziej przypominał takiego pracownika do targania sprzętu z jednego miejsca w drugie. Facet niewiele miał do powiedzenia, kiedy z nim rozmawiałem. Nawet nie wspominał o możliwości konfiguracji subwoofera. Jakby potrafił tylko głośnością sterować. Ten co próbował coś konfigurować pilotem, nie mógł poświecić mi zbyt wiele czasu. Siedział przy komputerze i rozmawiał z innymi klientami. 

Osłami bym ich nie nazwał. Byli raczej mało pomocni. Jakby nie zależało im, czy coś kupię, więc się nie przyłożyli. 

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Czytasz to co komentujesz? Mowa była o systemach hiendowych gdzie kasa nie ma większego znaczenia. Tam się wstawia do dużych pomieszczeń duże pełnozakresowe kolumny podłogowe a nie monitory. Bardzo często duże kolumny podłogowe plus subwoofery. 

Czytaj, myśl, pisz. W takiej kolejności działaj.

43 minuty temu, Maqumba napisał:

Teraz rozumiem i chyba przyznam Ci rację. Faktycznie panowie z salonu, a głównie ten jeden co podpinał mi te suby, bardziej przypominał takiego pracownika do targania sprzętu z jednego miejsca w drugie. Facet niewiele miał do powiedzenia, kiedy z nim rozmawiałem. Nawet nie wspominał o możliwości konfiguracji subwoofera. Jakby potrafił tylko głośnością sterować. Ten co próbował coś konfigurować pilotem, nie mógł poświecić mi zbyt wiele czasu. Siedział przy komputerze i rozmawiał z innymi klientami. 

Osłami bym ich nie nazwał. Byli raczej mało pomocni. Jakby nie zależało im, czy coś kupię, więc się nie przyłożyli. 

W dzisiejszych czasach tak już jest, że żeby coś dobrze kupić trzeba być specjalistą w dziedzinie i się wyedukować jak przetestować towar, by nie być rozczarowanym. To się tyczy wszystkiego, nawet sklepów muzycznych. Jak się trafi na kogoś pomocnego z dużą wiedzą i życzliwością to niesamowite szczęście i dar niebios. 

Godzinę temu, Maqumba napisał:

Osłami bym ich nie nazwał.

Osioł - nieosioł... gdyby był świadom tematu, to nie zaprezentował by Ci suba bez wcześniejszej synchronizacji. Dlaczego tak zrobił wnikać nie będę, pozytywnej opinii tak czy siak nie zaliczy, bo to jego błąd a nie suba czy pomieszczenia.

1 godzinę temu, Maqumba napisał:

W miarę przyzwoita kolumna podłogowa dobrze radzi sobie z basem, jaki znajduje się na większości zapisanego materiału na płytach. Zdecydowana większość subwoofera więc nie potrzebuje. 

Pasmo od 30Hz wygląda atrakcyjne, ale -6dB względem górki 60-100Hz przy świadomości, że 30-60Hz to cała oktawa już nie bardzo. Niezależnie od subiektywnej opinii obstawiam, że przy 99% kolumn na rynku, zajęcie dla sub-a się znajdzie. Trzeba czy nie trzeba to już subiektywna ocena użytkownika.

28 minut temu, Sznup napisał:

Mowa była o systemach hiendowych gdzie kasa nie ma większego znaczenia. Tam się wstawia do dużych pomieszczeń duże pełnozakresowe kolumny podłogowe a nie monitory. Bardzo często duże kolumny podłogowe plus subwoofery. 

A nawet jak be ,subwooferów, to często bywają to wielodrożne kolumny w bi-ampingu, co ideowo niczym się nie różni od postawienia moich bw606 na 608 zamiast podstawek.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

W dzisiejszych czasach tak już jest, że żeby coś dobrze kupić trzeba być specjalistą w dziedzinie i się wyedukować jak przetestować towar, by nie być rozczarowanym. To się tyczy wszystkiego, nawet sklepów muzycznych. Jak się trafi na kogoś pomocnego z dużą wiedzą i życzliwością to niesamowite szczęście i dar niebios. 

Żeby było śmieszniej, fachury z certyfikatami nie są w stanie udzielić porady. Miałem sytuację, gdzie z powodu aktualizacji systemu macOS, nie mogłem wykonać pewnej istotnej czynności wymaganej do tej aktualizacji. Dumne Apple Premium Partner, czy Reseller u których kupowałem komputer, nie potrafili pomóc. Wszyscy stwierdzili, że muszę wykonać instalację internetową, bo nie da się wykonać tej aktualizacji z bootowalnego pendrive, jak robiłem to wcześniej. 
Bez wsparcia sobie z tym poradziłem. Bez certyfikatu Apple 🙂

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

A nawet jak be ,subwooferów, to często bywają to wielodrożne kolumny w bi-ampingu, co ideowo niczym się nie różni od postawienia moich bw606 na 608 zamiast podstawek.

🤦🏻‍♂️

Tak masz rację 🤯

2 minuty temu, Sznup napisał:

🤦🏻‍♂️

🤯

Czyli za trudne.

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Pasmo od 30Hz wygląda atrakcyjne, ale -6dB względem górki 60-100Hz przy świadomości, że 30-60Hz to cała oktawa już nie bardzo. Niezależnie od subiektywnej opinii obstawiam, że przy 99% kolumn na rynku, zajęcie dla sub-a się znajdzie. Trzeba czy nie trzeba to już subiektywna ocena użytkownika.

Tylko często jest tak, że nie jest istotne jak to wygląda na papierku. Atrakcyjnie, czy nie. To nie jakieś parametry krążeniowo-oddechowe, morfologia, saturacja, poziom cukru czy inne, od których zależy zdrowie, a nawet i życie. 
Ja kupiłem kolumny, bez zwracania uwagi na cyferki, ale na zasadzie wzajemnego zaufania sprzedawca-klient i ewentualnego zwrotu, jeśli był bym niezadowolony. Jestem zadowolony. 
Wybór poprzedzony był pozytywnymi opiniami na ich temat, a nie cyferkami. Bas jest niski, nie huczy, nie buczy, jest szybki i dość głęboki.

Dlatego powtórzę. Ja, jak i większość moich znajomych nie potrzebuje subwoofera. 
Nie mam pojęcia, dlaczego tak uparcie twierdzisz, że bez subwoofera nie ma wypełnienia basem.

5 minut temu, Sznup napisał:
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

🤦🏻‍♂️

Tak masz rację 🤯

Nie, bo subwoofer wprowadza AKTYWNOŚĆ. Zwrotnica jest PRZED a nie ZA końcówką mocy.

Najpierw podział pasma - potem wzmacniacz. A nie najpierw wzmacniacz, a potem podział pasma w zwrotnicy kolumny.

* * *

Dlatego subwoofer jest takim progresem, jeśli wszystko zrobi się z głową.

2 godziny temu, Maqumba napisał:

Tylko często jest tak, że nie jest istotne jak to wygląda na papierku.

Zawsze to co na papierki ma przełożenie na to co z głośników, jeśli komuś jedno z drugim się rozłazi, to nie wie jak jego gust przekłada się na mierzalne parametry fali dźwiękowej.

2 godziny temu, Maqumba napisał:

Ja, jak i większość moich znajomych nie potrzebuje subwoofera. 
Nie mam pojęcia, dlaczego tak uparcie twierdzisz, że bez subwoofera nie ma wypełnienia basem.

Ale dyskusja nie o tym co komu potrzeba, tylko czy kolumny są w stanie. A żeby były w stanie w naturalny sposób odtworzyć chociażby najniższy dźwięk gitary basowej (około 40Hz), to pasmo +/-3dB powinno zaczynać się gdzieś w okolicach 25Hz.

4 godziny temu, Maqumba napisał:

Ukryta Zawartość

Czy to wystarczy na początek przygody z DSP?

To Ty mi zwinąłeś pprzed nosa Umik-a z angielskiego ebay-a? A Ty!

Nie kombinuj z tabletem - zainstaluj REW na PC,.jest tu kolega, który na pewno Ci pomoże.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

To Ty mi zwinąłeś pprzed nosa Umik-a z angielskiego ebay-a? A Ty!

Nie kombinuj z tabletem - zainstaluj REW na PC,.jest tu kolega, który na pewno Ci pomoże.

Edytowane 2 godziny temu przez szymon1977

Kto pierwszy, ten lepszy 🙂

Oczywiście, że nie z tabletem. Tylko takie zdjęcie wstawiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Maqumba napisał:

Kto pierwszy, ten lepszy 🙂

Serio to Ty?

Tu zamówię. 

Ukryta Zawartość

Albo tu. Bez różnicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi się nie spieszy, czekam ma okazję... chyba się nie doczekam bo to rozchwytywany towar.

W dniu 27.01.2024 o 17:26, don111 napisał:

No to wychodzi że oryginały też powinny być antenami. Nie ma żadnego ekranu pod izolacją. Rozebrałem i zrobiłem zdjęcia oryginalnego kabla speakon od starego Rela (stalowy/alu) oraz z najnowszego Tx (miedziany).

Kiepsko to wygląda:( Gdy zaekranowałem mój 10m przewód instalacyjny to, przy wypiętym z suba kablu, nie było już słychać "radia" z moich kolumn głównych, co miało miejsce wcześniej. Na tej podstawie myślę, że ekran w kablu do suba bardzo się przydaje.

Piosenki do testowania synchronizacji suba z kolumnami - macie jakieś? Nie chodzi tu o maksymalne zejście, a o przejście pomiędzy subem a kolumnami, żeby było słychać czy jest płynne, bez dziury albo dołu, bez buczenia i dudnienia.

W dniu 29.01.2024 o 11:12, Maqumba napisał:

Co za salon?

W dniu 30.01.2024 o 18:44, szymon1977 napisał:

Piosenki do testowania synchronizacji suba z kolumnami - macie jakieś? Nie chodzi tu o maksymalne zejście, a o przejście pomiędzy subem a kolumnami, żeby było słychać czy jest płynne, bez dziury albo dołu, bez buczenia i dudnienia.

Chemical brothers under the influence

Trentemooler still on fire

Muzyka organowa

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Chemical brothers under the influence

Trentemooler still on fire

Muzyka organowa

Mi raczej chodzi o płynne przejście w okolicach 50-80Hz, bo zejście dół jake jest takie pozostanie, to już nie jest kwestia gałek. Oczywiście posłucham.

Mi raczej chodzi o płynne przejście w okolicach 50-80Hz, bo zejście dół jake jest takie pozostanie, to już nie jest kwestia gałek. Oczywiście posłucham.

Massive Attack dość dobrze pokazuje czy sub nie jest przesadnie podkręcony.

Też często sobie sprawdzam na płycie Marka Lettieri

No to płynne to wygeneruje sobie testowy dźwięk idący po Hz po kolei. 

• Pokaż nowe odpowiedzi