Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

1 minute ago, xajas said:

Quincy Jones zrealizowal olbrzymi hit „we are the world“ z udzialem 47 muzykow w przeciagu jednej nocy

Nie miałem na mysli czas w jakim utwor został nagrany tylko tempo w kontekscie rytmu. Szybkość odtwarzania nut 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uważasz że to ballada?😉

Ukryta Zawartość

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale to nie mój pomysł. Nie słuchałeś piosenek, o których pisałem, prawda?

Nigdy.

Potrzebuję dwóch subwooferów potworów? 

18 minut temu, bosastopa napisał:

Nigdy

I na tym polega Twoj błąd, że piszesz ale nie wiesz o czym. Bo na niektórych nie było gitary basowej, tylko elektroniczny subbas.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

O na tym polega Twoj błąd, że piszesz ale nie wiesz o czym. Bo na niektórych nie było gitary basowej, tylko elektroniczny subbas.

To był sarkazm.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Deftones - My own summer, bas strojony do Cis = ok. 35hz. 

Więc subwoofer mile widziany, słyszany, ale żeby dwa potwory? 2x24” wystarczy? 😉

7 minut temu, bosastopa napisał:

Więc subwoofer mile widziany, słyszany, ale żeby dwa potwory? 2x24” wystarczy?

Przy moim 1x8" potworem jest już 1x12" 🙂

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przy moim 1x8" potworem jest już 1x12" 🙂

Różnie można to interpretować. Podobnie jest z kolumnami. Niektóre małe niepozorne podłogówki potrafią zagrać lepszym, a przynajmniej jakościowo lepszym basem niż większe. 
Podobnie może być z Twoim subem. Lepszy mniejszy z dobrym basem, niż 12” jakiś gumowaty łubudubu.

Uważasz że to ballada?

Nie, ale utozsamianie szybkosci subwoofera z szybkoscia/tepem/rytmem nagrania jest bezsensu

Mogl bym tu przytoczyc setki linkow do ultrszybkich (takze rockowych kawalkow) , przy ktorych subwoofer zanudzi sie na smierc i nie ma z rytmem nic wspolnego

BTW

Nawet „bardzo szybkie“ kawalki maja tepo rytm/BTM (beats per minute) 120. To sa 2 na sekunde (2Hz) I to jest „szybkie“?
28 minut temu, bosastopa napisał:

Lepszy mniejszy z dobrym basem, niż 12” jakiś gumowaty łubudubu.

Do wypełnienia gitary basowej przy monitorkach jest ok, ale żeby zagrać wymienioną tu elektronikę...

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Do wypełnienia gitary basowej przy monitorkach jest ok, ale żeby zagrać wymienioną tu elektronikę...

Też można w sumie to różnicować. Na przykładzie od Ajothe słyszę ten bas, ale nie ma aż takiej energii. Tu już przydałoby mi jakieś paczuchy, które potrafiłyby grać niżej. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Deftones - My own summer, bas strojony do Cis = ok. 35hz. 

A niżej jest możliwe na basie? Pół tonu niżej? 

Godzinę temu, xajas napisał:

Nie, ale utozsamianie szybkosci subwoofera z szybkoscia/tepem/rytmem nagrania jest bezsensu

Ukryta Zawartość

Mogl bym tu przytoczyc setki linkow do ultrszybkich (takze rockowych kawalkow) , przy ktorych subwoofer zanudzi sie na smierc i nie ma z rytmem nic wspolnego

BTW

Nawet „bardzo szybkie“ kawalki maja tepo rytm/BTM (beats per minute) 120. To sa 2 na sekunde (2Hz) I to jest „szybkie“?

No dobra, ale przy podanych przeze mnie utworach chyba subwoofer coś będzie miał do roboty 😉

Ukryta Zawartość

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

1 hour ago, xajas said:

Ukryta Zawartość

BTW

Chyba inaczej to rozumiemy. Dokładnie chodzi o BPM utworu. Ty to odbierasz jako 2Hz ale tu chodzi o opoznienie z jakim sub odtwarza te uderzenia. Szybki sub (np w obudowie zamkniętej) gra praktycznie równo z kolumnami. Te w obudowie bass-reflex zazwyczaj trochę się "ociągają" i własnie o to chodzi. Napewno wiesz o czym piszę 🙂

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Szybki sub (np w obudowie zamkniętej) gra praktycznie równo z kolumnami. Te w obudowie bass-reflex zazwyczaj trochę się "ociągają" i własnie o to chodzi. Napewno wiesz o czym piszę

Wiem, o czym piszesz, ale intepretacja przyczyny takiego zachowania jest (moim zdaniem) bledna. To jest w dalszym ciagu bez sensu

Problem „ociagania“ nie ma nic wspolnego z typem albo „szybkosci“ a subwoofera.

To efek braku koherencji zystemu czyli poprawnego czasowego zgrania miedzy subwooferem a monitorami.

Na chlopski rozum umowmy sie obrazowo ze monitory to „tok“ a subwoofer to „bum“.

I dopuki nie zgrasz ich poprawnie czasowo (np. subwoofer jest opozniony) to ZAWSZE bedziesz slyszal „tok-bum“. Ale my chcemy slyszec „tok“ i „bum“ rownoczesnie!
Jak to osiagnac?
Albo wyprobowac poprawne ustawienie plynnej fazy na subwooferze (jesli taka regulacje ma i jest wystarczajaca), albo uzyc procesora DSP, ktora umozliwia opoznienie dowolnego lanalu (takze monitorow), tak by „tok“ i „bum“ dotarlo do nas rownoczesnie.

Malo tego.
Sa nawet specjalne tricki i techniki stosowane w Car Audio albo nawet w bardzo kompleksowych procesorach DSP, gdzie swiadomie opoznia sie monitory o jeden caly cykl, tak ze slyszysz najpierw subwoofer, czyli „bum-tok“ sprawiajace wrazenie „szybkiego“ basu

Wiecej na ten temat znajdziesz np. w youtube w wywiadach z Peterem Lyngdorfem, ktory opisuje to zjawisko.

Long speech short.

Efekt ten jest niezalezny od typu subwoofera czy typu muzyki.

Jesli system jest zle zgrany, to takie „tok-bum“ wystapi zarowno w szybkich kawalkach rokowych, jak i w wolnych balladach.

Wyobraz sobie, ze wylaczysz monitory i sluchasz tylko subwoofera. Czy wtedy jestes w stanie rozpoznac „ociaganie“ sie subwoofera przy szybkich kawalkach i brak „ociagania“ przy wolnych

Kto chce sie bardziej w to zaglebic i dodatkowo uwzglednic wplyw roznych typow obudow na zachowanie takie calego systemu moze tez poczytac o tzw. „group delay“, czyli o poprawnym zachowaniu fazowym dla roznych czestotliwosci i jakie odchylki w jakim zakresie sa dopuszczalne/do zaakceptowania.

PS1

Taki „przyspieszony“ subwoofer, czyli „bom-tok“ stosuje w aucie

Ta problematyke mozna rozszerzyc o nastepny przetwornik.
Np. sub to bum, niskotonowy to tok a wysokotonowy to cyk

Przy totalnie zle zgranym zestawie masz bum-tok-cyk, albo bum-cyk-tok, albo…. i nie jest to wina „ociagajacych“ sie przetwornikow. To wina goscia, ktory projektowal zwrotnice i zgrywal caly system

7 godzin temu, xajas napisał:

Quincy Jones wykonal olbrzymi hit „we are the world“ z udzialem 47 muzykow w przeciagu jednej nocy

😁 To Ci się udało 🤪

Godzinę temu, xajas napisał:

To efek braku koherencji zystemu czyli poprawnego czasowego zgrania miedzy subwooferem a monitorami.

Takie koherencje mają duże znaczenie przy projektowaniu kolumn. Jedno z wielu problemów do rozwiązania. Czy m.in. to decyduje o cenie? 

Takie koherencje mają duże znaczenie przy projektowaniu kolumn. Jedno z wielu problemów do rozwiązania. Czy m.in. to decyduje o cenie? 

To zalezy.

Przy zestawach glosnikowych to jest duzy problem i wyzwanie (kompleksowe zwrotnice)

Przy zestawach aktywnych (cyfrowych) jest to prostsze. Problemem jest raczej wyznaczenie wlasciwych opoznien. Ale realizowanie tych opoznien (DSP) jest proste i niezalezne od ich wartosci

Oglądałem dzisiaj filmiki (muzykę) z YT na tablecie i pomyślałem, że posłucham z telewizora, łącząc się przez AirPlay. Będzie też lepiej widać. Przełączyłem też na wejście optyczne w DAC na dźwięk z TV. Nie ściszyłem dźwięku na telewizorze, ani na wzmacniaczu. Nie było to celowe. Nie istotne było skąd będę słyszał dźwięk.

Dźwięk jak na TV bardzo przyzwoity. Niezły bas.

Dlaczego o tym napisałem? Nie pamiętając tzn. nie przywiązując uwagi z czego leci dźwięk, przypomniało mi się to, co jest tu omawiane. Nie było jakiegoś wielkiego kłopotu ze spójnością. Jakby dźwięk z TV był głośnikiem centralnym i zgranym z frontami.
Zauważyłem, że kiedy ściszyłem TV poprawił się bas? Czy mogło mieć to związek z interferencją i wygaszeniem fali/fal o niższych częstotliwościach? 
Czy to jeden z wielu problemów, które trzeba wyeliminować właśnie przy systemach subwooferem? 

I nie miałeś opóźnienia? To się często zdarza. Chodź nie korzystam osobiście z airplay.

No telewizor raczej ci nie wchodził w korelację z falami basowymi. Raczej jego głośniejsze wyższe tony zasłaniały że tak to ujmę dolne pasmo. Ściskając stały się bardziej odczuwalne i słyszalne. 

A jak działa synchronizacja dźwięku z obrazem w moim amplitunerze, skoro dźwięk jest przesłany tylko kanałem zwrotnym Arc?

Czasami jest tak, że dźwięk jest chwilkę opóźniony lub przyspieszony, dźwięk znika na pół sekundy, czasami dwa razy i po chwili jest idealnie dźwięk z obrazem... 

Stąd raczej brak opóźnień 

Edytowane przez raiwan

No nie działa. Skoro tak się dzieje. 

Tv wypuszcza sygnał audio po HDMI. I zapewne to zależy od jego budowy jak szybko jest tam dostarczany. 

Ale przyspieszanie, zwalnianie czy rwanie oznacza że nie działa to dobrze. 

Czytałeś uważnie? Bo na mój gust to z opisu wychodzi, że system dokonuje autokalibracji.

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

I nie miałeś opóźnienia? To się często zdarza. Chodź nie korzystam osobiście z airplay.

No telewizor raczej ci nie wchodził w korelację z falami basowymi. Raczej jego głośniejsze wyższe tony zasłaniały że tak to ujmę dolne pasmo. Ściskając stały się bardziej odczuwalne i słyszalne. 

Wykonałem jeszcze kilka eksperymentów. Ściszałem, podgłaśniałem (jak to się pisze w czasie przeszłym 🤨), wyłączałem dźwięk, włączałem na TV i wzmacniaczu. 
Za przykład wybrałem już wspomnianego Marka.

Telewizor to Sony Bravia z Acoustic Surface Audio+. Nie jest chyba nowością ta technologia i kto słyszał, wie że bas jest tu dość niski. Inne TV zapewne posiadają jeszcze inne i ciekawsze rozwiązania dla dźwięku z TV.

Tak więc słuchając tych kawałków na różne sposoby było prawie dobrze. Tzn. żadnych opóźnień jak wcześniej. Werbel, stopa, gitary idealnie w takt. Przynajmniej na słuch. W tym przypadku bas się wzbudzał, ale nie jakoś bardzo dokuczliwie. Oczywiście było czyściej, kiedy jedno z urządzeń było wyciszone.
Nie chciałbym takiego basu mieć z samych kolumn, ale jest znośnie. Słyszałem systemy, które gorzej buczały same w sobie. Tylko kolumny.
Ten eksperyment dał mi do zrozumienia, że jeśli sub do stereo, to musi być spasowany najlepiej jak to możliwe. 
Niektórzy piszą, że z podłogówkami sub dobrze im się zgrywa. Może nie przeszkadza im takie wzbudzanie, podbarwienie, czy inaczej, albo istnieje możliwość tak dobrego zgrania suba z podłogówkami, że bas jest bardzo dobry.

11 minut temu, bosastopa napisał:

Niektórzy piszą, że z podłogówkami sub dobrze im się zgrywa. Może nie przeszkadza im takie wzbudzanie, podbarwienie, czy inaczej, albo istnieje możliwość tak dobrego zgrania suba z podłogówkami, że bas jest bardzo dobry.

Podłogówki są różne, są takie co mają zejście 30hz, a są takie co się kończą na 50hz. 

Moje się kończą na 45hz i używam suba z powodzeniem. 

• Pokaż nowe odpowiedzi