Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W te same nieznane górki i dołki akustyki wstawiacie albo radzicie wstawić innym podłogówki, które równo schodzą w okolice 30-40Hz, niektórzy z Was do tych podłogówek jeszcze dodają albo radzą innym dodać suba, ale monitorki z subem to już be? Robicie z siebie to, co chcecie zrobić ze mnie 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, szymon1977 napisał:

W te same nieznane górki i dołki akustyki wstawiacie albo radzicie wstawić innym podłogówki, które równo schodzą w okolice 30-40Hz, niektórzy z Was do tych podłogówek jeszcze dodają albo radzą innym dodać suba, ale monitorki z subem to już be? Robicie z siebie to, co chcecie zrobić ze mnie 🙂

znając przybliżoną powierzchnię pomieszczenia mogę z 99% prawdopodobieństwem określić częstotliwość modów , room gain , pokazać jak będzie wygladać charakterystyka basu w stosunku do pomiaru kolumn nie zawierającego akustyki pomieszczenia

to kwestia takiej samej ilości wiedzy i doświadczenia

dla Ciebie z tego co pamiętam też takie analizy robiłem

12 minut temu, slawek.xm napisał:

znając przybliżoną powierzchnię pomieszczenia mogę z 99% prawdopodobieństwem określić częstotliwość modów , room gain , pokazać jak będzie wygladać charakterystyka basu w stosunku do pomiaru kolumn nie zawierającego akustyki pomieszczenia

Możesz... a jednak będąc świadomym istnienia problemu w innych wątkach polecasz podłogówki, w tym a suba do monitorów negujesz, a w żadnym o fane do obliczeń nie pytałeś - brawo 🙂

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Możesz... a jednak będąc świadomym istnienia problemu polecasz podłogówki, a suba do monitorów negujesz - brawo 🙂

a skąd ci to się wyśniło ?

pełnopasmowe kolumny np SF Lilium to najlepsze rozwiązanie ale drogie

alternatywą tańszą jest system oparty o monitory i suby.... najlepiej dwa i profesjonalne zgranie całości

to co u siebie zrobiłeś czasem określasz szczerze więc nie będę Cię wyręczał 🙂

10 minut temu, slawek.xm napisał:

a skąd ci to się wyśniło ?

Po prostu uważnie czytam Twoje wpisy.

10 minut temu, slawek.xm napisał:

pełnopasmowe kolumny np SF Lilium to najlepsze rozwiązanie ale drogie

alternatywą tańszą jest system oparty o monitory i suby.... najlepiej dwa i profesjonalne zgranie całości

A teraz przestań bujać w obłokach i zejdź na ziemię: dodanie suba monitorków o przedstawionej charakterystyce zły pomysł? Gorszy niż zastąpienie ich podłogowymi? Odpowiedz sobie, bo ja znam odpowiedź.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, szymon1977 napisał:

A teraz przestań bujać w obłokach i zejdź na ziemię: dodanie suba monitorków o przedstawionej charakterystyce zły pomysł? Gorszy niż zastąpienie ich podłogowymi? Odpowiedz sobie, bo ja znam odpowiedź.

tak jeśli tylko to możliwe system oparty o kolumny podłogowe jest bardziej spójny i nie ma z nim kłopotów typu amatorskie najczęściej złe zgranie suba z monitorami

6 minut temu, slawek.xm napisał:

tak jeśli tylko to możliwe system oparty o kolumny podłogowe jest bardziej spójny i nie ma z nim kłopotów typu amatorskie najczęściej złe zgranie suba z monitorami

🙂

No to jest akurat prawda. Wiele osób kupuje jedno i drugie stawia i nie dokonuje wspomnianego zgrania a potem narzeka. Że mało, że dużo, że dudni, że za wolny itp itd. 

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to jest akurat prawda. Wiele osób kupuje jedno i drugie stawia i nie dokonuje wspomnianego zgrania a potem narzeka. Że mało, że dużo, że dudni, że za wolny itp itd. 

Bo nigdzie nie ma jednej, fachowej porady. Kazdy tylko powiela informacje zaczerpniete z internetu. Sa tez tacy, ktorzy polecaja profesjonalistow, ale moze ktos, kto wyskrobal na suba nie ma juz na profesjonalna kalibracje, ktora pewnie do tanich nie nalezy.

Ja nie wiem czy na to jest jedna gotowa porada. Przecież to jest bardzo uzależniony od konkretnych sprzętów kolumn i subwoofera oraz od akustyki pomieszczenia.

Dokładnie tak samo jest z kolumnami Podłogowymi. Co z tego, że są idealnie zgrane, wszystko jest cudownie obliczone skoro też trzeba być ostrożnym i zrobić w pomieszczeniu akustykę, idealnie ustawić, dobrać odpowiedni wzmacniacz, który je prawidłowo ogarnie. 

Ja miałem podłogowe kolumny i walczyłem z nimi dwa lata aż skończyło się na sprzedaży i zostaniu z monitorami co miały mi robić za dźwięk przestrzenny w kinie. Podłogowe u mnie nie brzmiały. Grały bardzo ładnie, ale albo dudnily jak dałem bas na poziomie, albo miały dziwny kłujący wokal, którego nie dało się wytrzymać, albo męczyły, lub nawet wysokie znikały gdzieś w tle zagłuszane reszta pasma. Musiałem do nich zakupić końcówkę mocy, żeby można było regulować ilość basu (bo to 2,5 drożne z osobnymi terminalami na woofer) i wtedy było znacznie lepiej, ale albo za mało basu albo za dużo, albo dudbilo, albo wkurzały wyższe partie basu... W poprzednich kolumnach było brak wysokich i szczegółów bo nie miały już regulacji basu, albo było bardzo dobrze, ale brakowało najniższego pasma... 

W monitorach kiedy podpiąłem woower działało to tylko tak, że było więcej najnizszych, których dodatkowo mogłem regulować poziom. Choć nie do końca mi pasowało jeszcze bo tani woofer. 

Podłogowe super sprawa kiedy ktoś ma zrobioną akustykę bo inaczej może być tak samo jak ze źle ustawionym subwooferem. 

Subwoofer jest na pewno lepszym rozwiązaniem w moim przypadku bo mam regulację odcięcia i poziomu głośności ustawianą w opcjach amplitunera, który ma dodatkowo auto kalibrację i tak dalej 

Edytowane przez raiwan
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zwłaszcza jak od suba oczekują podbicia tego co grają podłogowe, a nie uzupełnienia czegoś, czego monitory nie grają... a teraz wróć do przedstawionego tu wykresu KEF 🙂

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Bo nigdzie nie ma jednej, fachowej porady

Porady są, tylko ludzie wolą utwierdzenia w błędnych przekonaniach od przyznania się do błędu.

28 minut temu, raiwan napisał:

Ja miałem podłogowe kolumny i walczyłem z nimi dwa lata

Ja podobnie, a walczyłem lat 7: podłogowe dudniły i buczały, a monitorom brakowało basu i tak w koło Macieju. Po dołożeniu do monitorów suba stał się cud... czy aby na pewno cud? Ktoś tu wspominał o umiejętności przewidzenia akustyki, ale tej umiejętności nie użył. A jak jest u mnie? Mody spotykają się poniżej pasma kolumn a suba gra poniżej modów. Czy jest dobrze? Nie wiem, ale z pewnością jest najfajniejszy bas, jaki kiedykolwiek grał u mnie w domu.

Oczywiście mógłbym to zmierzyć... tylko po co, skoro bez adaptacji akustycznej i EQ nic więcej z tym nie zrobię?

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

Sławku, zakładam, że problem w tym przypadku (tego watku) leży zupełnie w innym miejscu. Masz zupełnie inny punkt odniesienia niż większość userów tu piszących. Co za tym idzie macie zupełnie inne rozumienie określenia "dobry bas". Brak zrozumienia wynika (poza irracjonalnym zacięciem Szymona) z faktu, że większość tu piszących nigdy nie doświadczyła naprawdę dobrego basu. 

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Sławku, zakładam, że problem w tym przypadku (tego watku) leży zupełnie w innym miejscu. Masz zupełnie inny punkt odniesienia niż większość userów tu piszących. Co za tym idzie macie zupełnie inne rozumienie określenia "dobry bas". Brak zrozumienia wynika (poza irracjonalnym zacięciem Szymona) z faktu, że większość tu piszących nigdy nie doświadczyła naprawdę dobrego basu. 

I z przyczyn leżących poza tematyką Forum większość nigdy u siebie nie doświadczy. Irracjonalne to jest idealistyczne podejście Slawka.

8 minut temu, szpakowski napisał:

macie zupełnie inne rozumienie określenia "dobry bas

Ja nigdy nie piszę, że u mnie jest "dobrze", ale, że "lepiej niż było" owszem. A Ty zmierzyłeś akustykę przed i po wstawieniu podłogowych, czy znów dowartościowałeś się czymś, o czym ktoś mądry napisał, sam nie zrobiłeś, za to szymon1977 zrobił?

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja nigdy nie piszę, że u mnie jest "dobrze", ale, że "lepiej niż było" owszem. 

Szymon, już to wcześniej pisałem ... wierzę, że takie rozwiązanie jakie zastosowałeś u siebie się sprawdziło i nastąpiła znaczna poprawa. Spisałeś się na medal. Z użyciem dostępnych środków wypracowałeś rozwiązanie które w twoich warunkach akustycznych zdało egzamin. Jesteś debeściak. Buduj sobie te swoje bida systemy, nikt ci nie broni. Dla mnie jest to dziwne, że sytuacji w której większość dąży do rozwoju swojego systemu ty wymyślasz jak go zdegradować (wątek o kd). Wszystko ok, tylko nie uszczęśliwiaj wszystkich na siłę swoimi mądrościami. 

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

I z przyczyn leżących poza tematyką Forum większość nigdy u siebie nie doświadczy. Irracjonalne to jest idealistyczne podejście Slawka.

Przyczyny jak najbardziej stanowią tematykę forum. Nie musisz tego doświadczyć u siebie, wystarczy, że doświadczysz u kogoś, ważny jest fakt doświaczenia. Nie jest to również idealistyczne. "To co dla ciebie jest sufitem, dla innych jest podłogą" ... 😉

Osobiście wolał bym nie mieć wcale niskiego basu niż mieć bas pochodzący z suba pędzonego wbudowanym wzmacniaczem d-klasowym. 

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Zwłaszcza jak od suba oczekują podbicia tego co grają podłogowe, a nie uzupełnienia czegoś, czego monitory nie grają...

Moj sub delikatnie wchodzi na pasmo ktore kolumny przenosza, ale ze wzgledu na mody pomieszczeniam mam tam -5dB dolek.

To lepiej miec dolek przy 50Hz czy lepiej troche podbic ta czestotliwosc subem? Mi bardziej odpowiada wersja druga.

13 minut temu, BlueDot napisał:

Moj sub delikatnie wchodzi na pasmo ktore kolumny przenosza, ale ze wzgledu na mody pomieszczeniam mam tam -5dB dolek.

No i super.

-----

21 minut temu, szpakowski napisał:

Szymon, już to wcześniej pisałem ... wierzę, że takie rozwiązanie jakie zastosowałeś u siebie się sprawdziło i nastąpiła znaczna poprawa. Spisałeś się na medal. Z użyciem dostępnych środków wypracowałeś rozwiązanie które w twoich warunkach akustycznych zdało egzamin.

Przed Tobą zrozumienie pewnej rzeczy: słuchanie odbrych systemów (słuchałam) i czytanie mądrych porad (czytałem), których z przyczyn zewnętrznych nigdy mieć nie będę i nigdy nie zrealizują niewiele tu wnosi.

24 minuty temu, szpakowski napisał:

Dla mnie jest to dziwne, że sytuacji w której większość dąży do rozwoju swojego systemu ty wymyślasz jak go zdegradować (wątek o kd).

Rzeczy niezrozumiałe wydają się być dziwne.

25 minut temu, szpakowski napisał:

Osobiście wolał bym nie mieć wcale niskiego basu niż mieć bas pochodzący z suba pędzonego wbudowanym wzmacniaczem d-klasowym. 

Przypomina to nieci radość z samobiczowania, ale co kto lubi.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Przed Tobą zrozumienie pewnej rzeczy: słuchanie odbrych systemów (słuchałam) i czytanie mądrych porad (czytałem), których z przyczyn zewnętrznych nigdy mieć nie będę i nigdy nie zrealizują niewiele tu wnosi.

Przed tobą zrozumienie, że Świat i forum również nie kręci się wokół ciebie. 

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Rzeczy niezrozumiałe wydają się być dziwne.

Racja. Dziwne, jak można dążyć do rozwoju systemu? 🤔

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Przypomina to nieci radość z samobiczowania, ale co kto lubi.

Byt określa świadomość. Wolę nie mieć niskiego basu niż mieć w jakości dla.mnie nie do zaakceptowania ...

Bez odbioru.

13 minut temu, BlueDot napisał:

Super? Przeciez pisales ze nie powinno sie tak robic.

Ja nie widze w tym nic zlego.

Pisałem ogólnie i co innego, a nie robiłem analizy Twojego przypadku.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja nie wiem czy na to jest jedna gotowa porada. Przecież to jest bardzo uzależniony od konkretnych sprzętów kolumn i subwoofera oraz od akustyki pomieszczenia.

Sub z monitorami powinien mieć takie samo podejście konstrukcyjne jak kolumny 3-way

czyli zgranie suba z monitorami to taka sama praca jak konstrukcja kolumny

a skoro z markowymi gotowymi konstrukcjami stworzonymi przez fachowców jest tyle problemów ...np tak jak opisuje raiwan to o ile więcej będzie gdy nie ma się wiedzy w temacie...

porady Szymona w stylu "pokręcisz trzema gałkami i będzie pan zadowolony " można sobie w buty wsadzić

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Dziwne, jak można dążyć do rozwoju systemu? 🤔

Dziwi Cię, że można na różne sposoby? Zacytuję klasyka:

Przed tobą zrozumienie, że Świat i forum również nie kręci się wokół ciebie. 

Wolę

A dyskusja nie o tym, co Ty wolisz.

-----

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

porady Szymona w stylu "pokręcisz trzema gałkami i będzie pan zadowolony " można sobie w buty wsadzić

Moje porady czasem funkcjonują - Twoich często z przyczyn zewnętrznych nie da się zrealizować, nie przeskoczysz tego tekstami z podwórka.

Sub z monitorami powinien mieć takie samo podejście konstrukcyjne jak kolumny 3-way

Tak.

Tak.

a skoro z markowymi gotowymi konstrukcjami stworzonymi przez fachowców jest tyle problemów ...np tak jak opisuje raiwan to o ile więcej będzie gdy nie ma się wiedzy w temacie...

Tu troszkę odejmie - tam troszkę doda, przesunie w inne miejsce... ważne, żeby użytkownikowi się podobało, a wbrew Twojemu teoretyzowaniu podoba się wielu. A żonglowanie podłogówkami powtarzać będzie te se wady akustyki.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dziwi Cię, że można na różne sposoby? Zacytuję klasyka:

Rozsądny człowiek dąży do rozwoju a nie do regresu. 

14 minut temu, szymon1977 napisał:

A dyskusja nie o tym, co Ty wolisz.

Masz rację, tylko ja rozwijam swój system a nie tak jak ty degraduję ... 

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Rozsądny człowiek dąży do rozwoju a nie do regresu. 

Masz rację, tylko ja rozwijam swój system a nie tak jak ty degraduję ... 

Nie degraduję, zwłaszcza biorąc pod uwagę temat tego wątku, ale Ciebie to przerasta.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie degraduję, ale Ciebie to przerasta.

... tak, zgadza się. Twój tok myślenia mnie przerasta ...

2 minuty temu, szpakowski napisał:

... tak, zgadza się. Twój tok myślenia mnie przerasta ...

Jakimkolwiek tok myślenia, Ty funkcjonujesz w świeci baśni, legend i mitów.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Jakimkolwiek tok myślenia, Ty funkcjonujesz w świeci baśni, legend i mitów.

Taki wpis z twojej strony to prawdziwy komplement.

A ja kiedyś słyszałem piękny bas, na prawdę super, tylko z takim "prawdziwym" jak w realu miał mało wspólnego. Jeżeli perkusja jest szybka, mocna i schodzi tak samo nisko jak w Realu to znaczy, że z basem jest super. No i kontrabas to samo oczywiście. 

Jaki może być lepszy bas? Jak chce jakiś cudowany to se jakiegoś remixa lub bassboost włączam 🙂

Edytowane przez raiwan
6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zwłaszcza jak od suba oczekują podbicia tego co grają podłogowe, a nie uzupełnienia czegoś, czego monitory nie grają... a teraz wróć do przedstawionego tu wykresu KEF 🙂

Wiele osób tego oczekuje. 

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Porady są, tylko ludzie wolą utwierdzenia w błędnych przekonaniach od przyznania się do błędu.

Nie.

Porady są a mimo to sam zakładasz nowe tematy z pytaniami.

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

Zgadzam się. Konstruktorzy kolumn nie wszyscy ale mają tą wiedzę wielu użytkowników nie.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wiele osób tego oczekuje. 

Kult płaskiej charakterystyki, więc choć lubi górkę na basie to kupuje bez, gałki i EQ są be bo ma być na płasko, więc próbuje podbić bas subem, choć sub do pod podbijania basu nie służy... miłej zabawy w hifi pozostaje życzyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi