Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 140 rurki Bass Reflex czy może obudowa zamknięta?

Michal040206

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w tytule. Ostatnio pokusiłem się o zatkanie otworów w moich Altuskach. Powiem że jest inna bajka. Bass jest miękki schodzi niżej, poprostu miodzio. Zastanawiam się tylko czy głośnik się nie wychyla za bardzo. Może przy rurkach efekt byłby inny? Co o tym sądzicie? z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

... Co o tym sądzicie? ...

Ja sadze, ze bas nie schodzi nizej (BR czyli otwory pdbijaja bas w dolnym zakresie - na tym polega zasada dzialania BR).

A ze membrana sie moze bardziej wychyla, to moglo by sie zgadzac, gdyz brakuje jej wsparcia rezonansu BR, ktory kompensuje/redukuje duze wychylenia membrany.

"Rurki" zatykal bym tylko wtedy, gdy przypadkowo czestotliwosc rezonansu/dostrojenia BR pokrywa sie modami twojego pomieszczenia. W ten sposob mogl byc troche dopasowac charakterystyke glosnika do akustyki pomieszczenia (zredukowac pobudzanie modow).

Ale to jest nie wazne co my o tym sadzimy, wazne jest ze to dla ciebie jest miodzio

... Co o tym sądzicie? ...

Ja sadze, ze bas nie schodzi nizej (BR czyli otwory pdbijaja bas w dolnym zakresie - na tym polega zasada dzialania BR).

A ze membrana sie moze bardziej wychyla, to moglo by sie zgadzac, gdyz brakuje jej wsparcia rezonansu BR, ktory kompensuje/redukuje duze wychylenia membrany.

"Rurki" zatykal bym tylko wtedy, gdy przypadkowo czestotliwosc rezonansu/dostrojenia BR pokrywa sie modami twojego pomieszczenia. W ten sposob mogl byc troche dopasowac charakterystyke glosnika do akustyki pomieszczenia (zredukowac pobudzanie modow).

Ale to jest nie wazne co my o tym sadzimy, wazne jest ze to dla ciebie jest miodzio

Chodziło mi bardziej o to czy nic się nie stanie, czy nic się nie uszkodzi. Ale skoro tak mówisz to ok

Zastanawiam się tylko czy głośnik się nie wychyla za bardzo.

Duże wychylenie w OZ to normalne. Pytanie tylko czy nie za duże dla danego głośnika?

Może przy rurkach efekt byłby inny

Tak, w BR wychylenie w rezonansie jest znacznie mniejsze niż w OZ. Każde rozwiązanie z tych dwóch ma swoje wady i zalet. W konstrukcjach fabrycznych zdecydowanie bardziej popularny jest BR.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

w altusach 140 jest głośnik gdn30\60\1 o wysokim qts,powinien grać w obudowie zamkniętej i to sporo większej niż altusowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten Ots aż tak wysoki nie jest:

Ukryta Zawartość

gdyby dostroić jak trzeba kolumnę to zarówno zasięg jak i rytm byłyby do przyjęcia,

ale trzeba dość długi tunel o średnicy z 10 cm i trochę to wytłumić.

Robiłem tak z mniejszymi Altusami na GDN 25/40/3 i było naprawdę dobrze.

Tuba GDWT to zupełnie inny i dla wielu bardzo kontrowersyjny temat.

A te "rurki" i tak pełnią raczej rolę ozdobną ...;-)

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pod względem basu tak, ale reszta to nadal dramat ;)

No tak, kazdy "orze jak moze". 30 lat temu tez takie mialem, i bylem bardzo szczesliwy i dumny :-)

30 lat temu tez takie mialem, i bylem bardzo szczesliwy i dumny :-)

Mi za dzieciaka marzyły się Altusy 300, bo były duuuże :)

Na szczęście rodziców nie było na nie stać i dzięki temu nie spaczyłem sobie słuchu :)

w altusach 140 jest głośnik gdn30\60\1 o wysokim qts,powinien grać w obudowie zamkniętej i to sporo większej niż altusowa

Można by się pokusić o zmianę koncepcji na obudowę z otworem stratnym, lecz to temat długi i żmudny- brak wsparcia kalkulatorem, trzeba działać metodą prób i błędów.

Pod względem basu tak, ale reszta to nadal dramat ;)

Oj, to prawda- A140 to z pewnością najgorsza konstrukcja z serii ówczesnych Altusów.

do autora wątku-wywal oryginalne wytłumienie i poeksperymentuj z wełną mineralną albo ovatą ,tu musisz dobrać na słuch,generalnie dobre wytłumienie sprawi ,że głośnik zagra trochę niższym basem,ponieważ takie wytłumienie głośnik"widzi" jako powiększenie obudowy,oczywiście zatkaj te pseudobasrefleksy.

Jeszcze w temacie głośnika-to jest niestety najgorsza 12-ka tonsila,kiedyś próbowałem go aplikować w różnych pojemnościach,wytłumieniach,bs,varioventach,po testach obudowa testowa przypominała eksponat sztuki nowoczesnej:),niestety nie udało mi się wykrzesać dobrego basu z tego głośnika i parkę sprzedałem,uważam że najlepiej grał w około 75-80-u litrach obudowy zamkiniętej,jedyne co jest fajne w tym głośniku to "kopyto"ale zejścia się nie uświadczy,zabytkowy visaton ws25e w podobnym litrażu zagrał dużo niżej z dobrym impulsem ,a cena prawie taka sama....

Gdyby chcieć zestroić mniej więcej do głośnika, to potrzeba

4 rurki 5 cm średnicy wewnętrznej ale nie 18 mm ( grubość ścianki ) ale po 25 cm długości ;-)

Albo zamienniki o podobnym przekroju czyli min 75 cm2.

Ciekawe, czy ktoś z kolegów coś wg tej idei próbował przerabiać ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Oj, to prawda- A140 to z pewnością najgorsza konstrukcja z serii ówczesnych Altusów.

Ale w dyskotekach z tamtego czasu się dosyć dobrze sprawdzała ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Witam, tak jak w tytule. Ostatnio pokusiłem się o zatkanie otworów w moich Altuskach. Powiem że jest inna bajka. Bass jest miękki schodzi niżej, poprostu miodzio. Zastanawiam się tylko czy głośnik się nie wychyla za bardzo. Może przy rurkach efekt byłby inny? Co o tym sądzicie? z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Kiedyś dawno temu grałem na altusach 140 pewnie jak prawie każdy .

U mnie było to tak

wymiana wysokotonowych z wersji eksportowych ( nie pamiętam jak się nazywały)

Rurki do otworu stratnego 5-7 cm to co zrobiłeś.

Wymiana głośników niskotonowych z altona (te 80 watowe na 2 magnesach )

Całość jak dla mnie wtedy grała lepiej niż oryginał. Niestety czy warto inwestować w te kolumny tyle pieniędzy ?

Tylko Ty jesteś w stanie odpowiedzieć sobie na to pytanie.

Kiedyś dawno temu grałem na altusach 140 pewnie jak prawie każdy .

U mnie było to tak

wymiana wysokotonowych z wersji eksportowych ( nie pamiętam jak się nazywały)

Rurki do otworu stratnego 5-7 cm to co zrobiłeś.

Wymiana głośników niskotonowych z altona (te 80 watowe na 2 magnesach )

Całość jak dla mnie wtedy grała lepiej niż oryginał. Niestety czy warto inwestować w te kolumny tyle pieniędzy ?

Tylko Ty jesteś w stanie odpowiedzieć sobie na to pytanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.