Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Stereo do 4000zł / modyfikacja

art950

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów

Ponawiam ten temat już trzeci raz ponieważ przez awarie znika z forum.

Zdecydowałem się napisać post ponieważ od dawna myśle nad zmianą swojego budżetowego systemu stereo. Przeczytałem bardzo wiele wątków na tym forum i na konkurencyjnym, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Obecnie mój system składa się ze wzmacniacza Denon 710, Pylon Pearl 25 i jako źródło służy mi dvd z 2007 roku Harman Kardon (przepraszam ale nie wiem jaki model, jeżeli ma to znaczenie to ustale ten fakt).

Gra on w pokoju 17m2 o wymiarach 3,2 na 5,3. Głośniki są umiejscowione na krótszej ścianie w odległości około 2m od siebie, miejsce odsłuchowe około 2,5m od głośników. Głośniki niestety nie mają tyle miejsca ile mieć powinny. Są odsunięte od ściany jakieś 20 cm, pomiędzy nimi jest tv stojący na "rtvałce". Prawa kolumna po zewntęrznej stronie sąsiaduje z szafą, a lewa po zewnętrznej stronie sąsiaduje z balkonem , który jest oddzielony od niej zasłonką z dość cienkiego materiału. Sądzę, że akustyka mojego pokoju jest conajmniej średnia, a tylni basreflex kolumn jeszcze pogarsza sytuacje.

Nie jestem audiofilem, nie mam doświadczenia odsłuchowego ale postaram się opisać czego brakuje mi w obecnym systemie i co mi przeszkadza.

Bas jest rozlazły, wędrujący po całym pokoju i mało kontrolowany. (sporo eksperymentowałem z ustawieniem kolumn, była różnica w dźwięku ale niewystarczająca) Sceny to w stereo ja chyba nigdy nie słyszałem ale podobno, żeby ją osiągnąć oprócz odpowiedniego sprzętu kolumny potrzebują sporo miejsca wokół siebie, w każdym razie tego u mnie nie ma.

Dźwięk jest taki trochę zamulony, ciemny, brakuje mu energii i jasności. Po 30 minutach słuchania jestem już zmęczony dźwiękiem. Kolumny się trochę ożywiają przy zwiększonej głośności ale mam małe dzieci i wrażliwego sąsiada więc słucham stosunkowo cicho i wtedy mam dźwięk płaski, bez głębi, bez sceny, bez kontrolowanego niskoschodzącego, mocnego basu.

Słucham różnej muzyki, lubię eksperymentować. Blues, pop, House, zdarza mi się słuchać muzyki klasycznej, bardzo lubie kobiece wokale, pianino, instrumenty smyczkowe. Wydaje mi się, że powinienem mieć system w miarę uniwersalny.

Lubie mocny, nisko schodzący, kontrolowany bas, który nie dominuje ale jest zdecydowanie obecny. Z jednej strony lubie ciepły i mięki bas z drugiej jasną średnice i aksamitną górę. NIe wiem czy to się nie wyklucza nawzajem, naprawdę trudno mi opisywać moje preferencje więc jak wychodzą głupoty to z góry przepraszam.

Proszę was o porady co najlepiej zrobić, żeby znacznie poprawić jakość doznań muzycznych w swoim domu.

w Pierwszej kolejności myślałem o zmianie samego wzmacniacza bo wiem, że jest dość słaby, kupiłem używany ponieważ nie było mnie stać na inny. Źródło również używane tylko kolumny nowe. Ale po przeczytaniu sporej części forum doszedłem do wniosku, że chyba trzeba wymienić wszystko. Pearl 25 chyba nie pasują do mojego pokoju ze względu na wielkość i basreflex z tyłu. Są jednak bardzo ładne a niestety dla mojej żony to jest najistotniejszy aspekt ;)

Zacząłem bardzo dużo słuchać muzyki ze spotify, jestem dość zajętym człowiekiem i nie mam czasu wybierać płyt do odsłuchu. Kiedyś ściągałem sobie pliki flac i nagrywałem na płyty cd teraz nie mam na to czasu dlatego myśle poważnie o zakupie yamahy wxad-10.

Chciałbym raczej kolumny podłogowe chociaż nie zamykam się całkowicie na monitory pod warunkiem, że naprawdę można oczekiwać od nich dobrego basu i bardzo ważne jest żeby potrafiły ładnie grać stosunkowo cicho. Jestem otwarty na propozycje, mogę sprzedać wszystko i kupić cały zestaw, chyba że według was moje kolumny po zmianie samego wzmacniacza odżyją to też wezmę to pod uwagę. Może być sprzęt używany kilkuletni tylko bardzo ważne jest żeby dobrze wyglądał, kolumny najlepiej biały połysk (wiem, że to brzmi żałośnie ale musi to pasować do salonu ;)

Bardzo proszę o rady, mieszkam w Warszawie więc pewni znajdę miejsce żeby posłuchać wskazanych przez was zestawów jak tylko czas na to pozwoli.

Jeżeli chodzi o wymianę całego sprzętu to po sprzedaży wszystkiego mogę dołożyć do 4000zł może więcej, nie wiem za ile uda mi się to sprzedać.

wzmacniacze na które zwróciłem uwagę to:

- Advance Acoustic X-i50BT (jest szansa że będzię łądnie grał cicho?)

- Magnat ma 600

- NAD C326 BEE

- WZMACNIACZ ADVANCE ACOUSTIC X-i75

- Atoll in 100 SE

- Cambridge Audio CXA60

kolumny:

- Indiana Line Tesi 560

- Dynaudio Emit M20

zdjęcia pokoju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Otrzymałem sugestie, że powinien zacząć od poprawiania akustyki. Szukam dywanu do pokoju, fotel na czas odsłuchu jest ustawiany na środku.

Otrzymałem sugestie od użytkownika q21 żeby wypróbować audiolab 6000a, ale nie mam w pobliżu możliwość odsłuchania go i cena jest spora, myślałem o okolicach 2000zł może być używany.

jestem otwarty na wszystkie sugestie.

będę wdzięczny za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Advance Acoustic X-i50BT (jest szansa że będzię łądnie grał cicho?)

- Magnat ma 600

- NAD C326 BEE

- WZMACNIACZ ADVANCE ACOUSTIC X-i75

- Atoll in 100 SE

- Cambridge Audio CXA60

NAD C326 BEE konkret efektywne brzmienei dobry bas wyrażny środek lekko podbita góra, Atoll IN100SE też super wzmak, sporo basu środek mocny lekko wysunięty do przodu góra przyjemna, delikatna, CXA 60 powiedizał bym że to bardzien neutralne granie - niekiedy potrafi lekko rozjaśnić brzmienie. X-i75 podobne granie do Atolla lekko ocieplone z dobrą średnicą. MAgnat MA 600 pomimo lampy to jednak jasne granie.

Sprawdź połączenia NAD C356 BEE i Dynaudio M20(326 spoko ale z racji mocy 356 lepszy będzie dla M20), następnym ciekawym połączeniem będzie Cyrus One z Monitor Audio Bronze 2 - świetne granie basowe z bezpośrednią średnicą, wysoką selektywność nadaje Cyrus tym kolumną, góra wyrażna ale nie mecząca.

Zapraszam an odsłuch sprzętó lub do domowego wypożyczenia :)

Pozdrawiam.

NAD C326 BEE konkret efektywne brzmienei dobry bas wyrażny środek lekko podbita góra, Atoll IN100SE też super wzmak, sporo basu środek mocny lekko wysunięty do przodu góra przyjemna, delikatna, CXA 60 powiedizał bym że to bardzien neutralne granie - niekiedy potrafi lekko rozjaśnić brzmienie. X-i75 podobne granie do Atolla lekko ocieplone z dobrą średnicą. MAgnat MA 600 pomimo lampy to jednak jasne granie.

Sprawdź połączenia NAD C356 BEE i Dynaudio M20(326 spoko ale z racji mocy 356 lepszy będzie dla M20), następnym ciekawym połączeniem będzie Cyrus One z Monitor Audio Bronze 2 - świetne granie basowe z bezpośrednią średnicą, wysoką selektywność nadaje Cyrus tym kolumną, góra wyrażna ale nie mecząca.

Zapraszam na odsłuch sprzętó lub do domowego wypożyczenia :)

Pozdrawiam.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, wezmę pod uwagę zaproponowane zestawy - ciężko mi będzie jednak was odwiedzić chyba że przy okazji..

pozdrawiam

Do Indiana Line tylko Pioneer, trudno o lepszy wybór. A do Dynaudio hmm, z tych co podaleś najszybciej CXA60. Ja bym zrobił odwrotnie, wziąłbym dynamiczne i szczegółowe kolumny grające Vką i ciepły wzmacniacz. Sam też słucham bluesa i jazzu i uważam takie połączenie za ciekawsze, bo lepiej różnicujące granie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Do Indiana Line tylko Pioneer, trudno o lepszy wybór. A do Dynaudio hmm, z tych co podaleś najszybciej CXA60. Ja bym zrobił odwrotnie, wziąłbym dynamiczne i szczegółowe kolumny grające Vką i ciepły wzmacniacz. Sam też słucham bluesa i jazzu i uważam takie połączenie za ciekawsze, bo lepiej różnicujące granie.

Dziękuję za sugestie :) We wtorek jestem umówiony na odsłuch. W pierwszej kolejności posłucham lepszych wzmacniaczy z moimi Pylonami. Mam nadziej, że będa mieli Nada 356bee i może coś z przeze mnie wymienionych. Jak będzie możliwość to sprawdzę również Indiana Line z jakimś Pionierem.

Po odsłuchu postaram się podzielić wrażeniami - może to kogoś zainteresuje.

jeszcze raz bardzo dziękuj za wszystkie sugestie.

Dziękuję za sugestie :) We wtorek jestem umówiony na odsłuch. W pierwszej kolejności posłucham lepszych wzmacniaczy z moimi Pylonami. Mam nadziej, że będa mieli Nada 356bee i może coś z przeze mnie wymienionych. Jak będzie możliwość to sprawdzę również Indiana Line z jakimś Pionierem.

Po odsłuchu postaram się podzielić wrażeniami - może to kogoś zainteresuje.

jeszcze raz bardzo dziękuj za wszystkie sugestie.

Jeżeli chodzi o Dynaudio to trochę się boje, że będzie brakowało mi basu ale jak nie spróbuje to się nie dowiem..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.