Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw (kolumny + amplituner + wzmacniacz + CD)

Arminq

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Mój temat (sprzed 3 lat) i cały zamysł zakupu sprzętu audio umarł śmiercią tragiczną, bo pieniądze musiałem przeznaczyć na ważniejszy cel. Teraz, gdy w końcu dozbierałem co nieco kasy, postanowiłem się ponownie zwrócić do Was o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu.

Czego potrzebuję:

- mocnych kolumn podłogowych do pokoju ok. 32 m^2,

- wzmacniacza, który je obsłuży oraz pozwoli mi na podpięcie się do kompa oraz TV

- amplitunera do odbioru radia, najlepiej z equalizerem (choć to nie jest konieczne, to byłby to przyjemny dodatek)

- odtwarzacza CD (jeśli będzie w zestawie, bo obecnie mam jakiś stary odtwarzacz DVD, który działa, więc nie wiem czy nie lepiej skupić się na pozostałych kwestiach, a odtwarzacz podpiąć obecny)

Obecnie jedną z najważniejszych dla mnie kwestii jest możliwość podpięcia się pod sprzęt z telewizorem i kompem jednocześnie. Drugą ważną sprawą jest kompatybilność kolorystyczna elementów zestawu (poza kolumnami i DVD). Nie ważne, czy będą czarne, czy srebrne czy innego koloru - byleby pasowały do siebie. Nie zależy mi natomiast na obsłudze pilotem, więc śmiało możecie polecać coś, co nie jest zdalnie sterowane. Nie boję się też sprzętów sprzed 20 czy więcej lat (ale wiadomo, im nowszy tym lepiej). Jeśli coś jest warte uwagi, to po prostu to rozważę. Aha, i jeszcze kwestia wyjścia słuchawkowego - fajnie by było, gdybym nie zgrzytał zębami po podłączeniu do sprzętu stosunkowo dobrych słuchawek typu Beyerdynamic DT880 Pro, AKG Q701 czy Sennheiser HD599.

Chciałbym, żeby sprzęt zapewnił mi sporo mocy, inaczej mówiąc - żebym bał się odkręcić regulator głośności na maksa. Może to i nierealne, nie wiem, chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Wiem tylko tyle, że przez ostatnie dwa lata miałem styczność z różnego rodzaju sprzętem grającym i co ciekawe, stosunkowo tanie rzeczy (zestawy do 1,5k zł) potrafią porządnie zatrząść parkietem (zatrząść nie znaczy w tym przypadku stłumić wszystko natrętnym basem) i dla mnie w zupełności by starczyły.

Jeśli chodzi o budżet - myślę, że górna granica 2000zł pozwoli na stworzenie czegoś, czego nie będzie wstyd postawić w salonie. Jeśli nie wystarczy, to ta granica jest ruchoma, zarówno w górę jak i w dół (choć bez przesady, trzymajmy się w miarę możliwości blisko tych 2k). Ale wiadomo, nie ukrywam, że im taniej tym lepiej. ;)

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Nikt nie mówił, że mają być to nowe sprzęty... Chyba nie doczytałeś całego postu. ;)

Nie boję się też sprzętów sprzed 20 czy więcej lat

Poza tym to nie ma być sprzęt audiofilski, tylko zestaw, na którym da się już słuchać muzyki bez zgrzytania zębami.

Mówisz i masz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

może je napędzić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jako źródło np:

Ukryta Zawartość

może byłby sterowany z pilota amplitunera ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Sam amplituner, bez wzmacniacza? Zagra to tak, jak powinno? Nie będzie brakowało mocy? No i same amplitunery muszę przyznać, że wyglądem odstraszają (a przynajmniej mnie), choć wiadomo, że często brzydale mają wewnątrz lepsze bebechy niż te "piękne" modele.

Zróbmy na początek tak, że wyeliminujemy odtwarzacz CD. Wystarczy mi podłączenie do kompa i TV jako źródło. CD dokupię w późniejszym okresie.

Zaproponowane kolumny wyglądają fajnie, szczególnie te Cantony. Masz jakieś info jak one grają? Czy bas nie zalewa reszty?

Znalazłem na olx jeszcze dwa ciekawie wyglądające model - ma ktoś może pojęcie, jak grają:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Mam stosunkowo niedaleko do obu miejsc, więc jeśli warto w ogóle się nad nimi zastanawiać, to może w wolnej chwili dałbym radę podjechać na jakiś odsłuch.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma w tych propozycjach żadnego "modemu" pomiędzy np. TV a wzmacniaczem.

Im większe pomieszczenie, tym szansa na dominację basu szybko maleje ...

ale szukaj raczej kolumn z dużymi wooferami, jak Canton czy JBL.

Sprzęty choćby tylko z wejściami cyfrowymi kosztują więcej a do TV wystarczy Fiio.

Amplituner mający 100 W powinien wystarczyć, a ma do tego radio.

Obie propozycje z Twoich linków warto posłuchać tym bardziej,

że masz blisko zarówno do Bydgoszczy, jak i Świebodzic ;-)

jednak w 23 m2 mogą być za cienkie z powodu wooferów, ale co kto lubi....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Obie propozycje z Twoich linków warto posłuchać tym bardziej,

że masz blisko zarówno do Bydgoszczy, jak i Świebodzic ;-)

Jak zwykle wkleiłem nie ten link, który miałem wkleić... Zamiast tych z Bydgoszczy miały być te:

Ukryta Zawartość

Ewentualnie jeszcze takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od tego samego sprzedawcy (przy okazji można sprawdzić jeśli warto)

Nie ma w tych propozycjach żadnego "modemu" pomiędzy np. TV a wzmacniaczem.

Czyli, że nie będzie się dało bez dodatkowego sprzętu podłączyć do kompa?

jednak w 23 m2 mogą być za cienkie z powodu wooferów, ale co kto lubi....

32* ;)

Jakbyś mógł to zerknij proszę na aukcje od tego sprzedawcy z Wałbrzycha. Jeśli będę miał tam jechać oglądać kolumny, to od razu zobaczyłbym do nich sprzęt, może akurat coś ciekawego w jego ofertach znajdziesz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czeski błąd z metrami ;-)

Możesz dalej nie jeździć bo komplet:

CANTON Fonum501DC lub ew. Magnat Projekt 4.1

razem z PHILIPS FA890 czy Marantz SR 4200 nawet ze zdalnym

pozostawiają budżetowy luz na coś pomiędzy wzmacniaczem a kompem czy TV.

Posłuchasz, obejrzysz i zdecydujesz.

Podłączenie do kompa musi być na 100%, innej opcji w ogóle nie przewiduję. TV to drugorzędna sprawa, chociaż nie przeczę, że przydałoby się używać kolumn też przy oglądaniu filmów, bo głośniki wbudowane w TV są wręcz tragiczne...

Masz jakieś propozycje jak połączyć tego Philipsa czy Marantza z kompem/TV? W obu mam wyjścia optyczne, w TV dodatkowo HDMI i RCA, a w kompie mini-jack.

Po analogu z RCA to podłączysz do każdego wzmacniacza oczywiście bez problemów.

Jak umiesz lutować, to sobie zrób kable RCA bezstratne; chyba, że na razie

wystarczą Ci, jakie masz akurat pod ręką. Powodzenia.

• 3 tygodnie później...

Wczoraj byłem na odsłuchach i wybrałem sobie budżetowy zestaw.

Padło na razie na:
- amplituner Yamaha RX-500
- odtwarzacz CD Sony CDP-C265
- kolumny Magnat 144414B ze zmodowanymi gwizdkami

Testowałem jeszcze wspomniane tu kolumny CANTON Fonum 501 DC, ale dźwiękowo prezentowały się dużo gorzej. Owszem, bas był lepiej rozprowadzany, miększy i pełniejszy, ale za to kulały w zakresie średnich i wysokich tonów, na czym mi bardziej zależało. Oczywiście poza Yamahą sprawdzałem też jeszcze kilka amplitunerów, ale żaden nie grał moim zdaniem tak dobrze.

Na początek jestem zadowolony, jednak mam kilka pytań.

1. Podłączyłem wczoraj TV do amplitunera za pomocą kabli RCA (telewizor je posiada) i niestety, nie było w głośnikach dźwięku. Nie wiem czego to wina, ale po podłączeniu TV pod eurozłącze i przejściówce na RCA - głośniki grają, ale ze sporym opóźnieniem względem obrazu. W ustawieniach TV udało mi się wybrać głośniki zewnętrzne podłogowe, ale nic to nie zmienia. Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje i czy jest jakiś sposób, by działał dźwięk bezpośrednio po złączach RCA, bez używania eurozłącza?

2. Okazuje się, że amplituner ma nietypowe złącze antenowe... Wszelkie przejściówki jakie znalazłem w domu i w sklepie (Media Expert/Media Markt) nie pasują do tego ampli - są identycznej wielkości jak wtyk w radiu, więc nie pasują. Co prawda udało mi się zrobić antenę ze zwykłego kabelka włożonego w gniazdo antenowe, ale nie satysfakcjonuje mnie to rozwiązanie, bo jakość odbioru jest raptem 2/6 punktów, a na niektórych stacjach jeszcze gorzej. Skąd wziąć kabel antenowy w stylu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Znalazłem takie tylko na zagranicznych stronach, a nigdzie nie widzę w sklepach w Polsce (oznaczenie przy wyjściu antenowym to "75 Ohm Unbal" i po tym znalazłem ten obrazek powyżej).

3. Mam kartę dźwiękową Audiotrak Prodigy Cube BE. Zamierzam podpiąć ją do kompa kablem Toslink, a następnie pociągnąć od niej kable RCA do amplitunera. Czy takie rozwiązanie zapewni mi przesył muzyki z kompa na głośniki? Pytam z racji tego, że prowadzenie kabli i podłączeń zajmie mi sporo czasu (muszę się dostać za meble) i trochę się namęczę, więc wolę mieć 100% pewności, że to w ogóle zadziała.

Z góry dzięki za wszelką pomoc. ;)

Ukryta Zawartość

Może na początek coś takiego:

Ukryta Zawartość

a kabel z pętlą do zawieszania możesz polutować z byle czego

Mogę się mylić, ale gniazda RCA w wielu TV to są wejścia komponentowe, a nie wyjścia audio.

Opóźnienia są w wielu modelach TV regulowane, a czasem po wyciszeniu własnych głośników TV

niemal niezauważalne.

Jeśli karta ma wyjścia RCA, to możesz chyba dowolnym krótkim kablem połączyć PC'ta stawiając

wzmacniacz obok i sprawdzić słuchawkami czy inaczej, ale nie powinno być problemów.

Jak zadziała wtedy robisz gimnastykę przyrządową ;-) z meblami i dłuższymi kablami.

Polecam raczej dla większych odległości kable solid 0,5 spoza branży bo długie kable mają

skłonności do psucia góry pasma.

Ukryta Zawartość

Co do anteny - właśnie taki wtyk jest w tym amplitunerze, jak we wtyku do gniazda, do którego link wstawiłeś. Więc raczej męski jest tu potrzebny i nie jest to standardowy wtyk, bo jak wspominałem - żadna standardowa przejściówka nie chce wejść (mają identyczną średnicę jak wyjście antenowe a ampli).

Przy złączach audio napisane jest tylko "(L) AUDIO (R)", więc niestety nie wiem czy to wyjścia czy wejścia.

Jakoś z godzinę po napisaniu postu wpadłem właśnie na to samo - sprawdzić za pomocą słuchawek czy działa. Okazało się, że działa, więc zabrałem się za podłączanie, ale coś mnie tknęło i mówię - sprawdzę długość kabli jakie posiadam. I dobrze, że sprawdziłem, bo teraz mam inny problem - kable RCA mam o co najmniej 2m za krótkie. :D Jak to mawiają: "jak nie urok to sraczka". Ale to już najmniejszy problem.

Problem anteny na razie rozwiązałem chałupniczo. Zrobiłem własną modyfikację do druta i starej anteny do Wi-Fi. ;)

Jeśli chodzi o TV - dokupiłem za niecałe 40zł najtańszy konwerter DAC. Zasilanie z jednego z 3 gniazd USB z TV + kabel Toslink + RCA z konwertera do amplitunera. Gra idealnie. Żadnych zniekształceń, żadnych opóźnień dźwięku względem obrazu (czy też odwrotnie).

Problem mam nadal z połączeniem kompa z amplitunerem. Zastosowałem Prodigy Cube BE + połączenie go z kompem kablem USB + długi (bo aż 5m) kabel RCA (HAMA, bo tylko taki mieli w najbliższym Media-Markcie) przez podłogę do amplitunera. Niestety, zniekształcenia są tak ogromne, że nie da się tego słuchać. Próbowałem na innym (droższym) kablu RCA i było znacznie lepiej. Podejrzewam zatem, że problem leży w kablach RCA, bo niby są ekranowane, ale to nie jest żadna wyższa półka (kosztowały ok. 40zł za 5m, nie mają nawet oplotu). Te inne (droższe) kable, które próbowałem, pożyczyłem od znajomego, chyba jakieś Prolinki to były i działały spoko. Macie jakieś sprawdzone kable RCA 5m, które będą na 100% grać tak, jak powinny, bez zniekształceń? Jak widać @audioburak miałeś kolejny raz rację, że przy takich odległościach kable muszą być porządne. :)

Na początek DIY niestety i obawiam się, że trudno będzie o porównywalny kabel

mając tak długi odcinek. Na początek możesz zrobić tylko z YTDY2x0,5 - czyli kabla

montażowego -telefonicznego z dowolnymi wtykami. Jak będzie grało, to go zostawisz, ale :

żeby ochronić go przed zakłóceniami kupisz taki ekran:

Ukryta Zawartość

wykonany kabel wpuścisz w ten ekran i przylutujesz go do masy wtyku,

ale tylko tego od strony wzmacniacza. O wynikach możesz informować ;-)

Ukryta Zawartość

Nie no, ja jestem w stanie zalutować dwa kabelki ze sobą, ale bez przesady z robieniem własnych kabli. Raz, że się nie znam, dwa, że nie podejmuję się czegoś, co mogę zepsuć, a trzy, że nie mam czasu (i w sumie chęci) na robienie tego samodzielnie.

Dlatego prosiłbym o jakieś gotowe kable. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.