Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo w stylu LAGOM na bazie Marantz PM7200

LOBO_M

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy post, forum czytam jakiegoś czasu. Nie lubię zakładać nowych tematów, z czasem uświadomiłem sobie że ciężko jest z innych tematów dowiedzieć się wszystko co nas interesuje.

W rozumiem osoby, które z biegiem czasu zmieniają sprzęt na nowy/lepszy/inny. Ja jednak tego nie będę robić. Ponieważ znam siebie. Audio to nie jest moja jedyna pasja, dlatego znam swoje podejście do takich spraw. Na rowerze MTB jeżdżę od 10 lat na sprzęcie GaryFisher który sam złożyłem i nie zamierzam go zmieniać pomimo, że teraz 26” jest passe. Sprzęt do Kite Surfingu mam ten sam od nowości i nie zmienię go do czasu aż się nie zużyje.

18 lat temu kupiłem pierwszy sprzęt, wtedy niestety był to amplituner Kenwood i dwa głośniki. Niestety, bo mogłem kupić wzmacniacz. Sprzęt służy w garażu.

8 lat temu kupiłem 5.1 na bazie Pioneer VSX-920 + BR + KEF iQ50+ centralny +tylne. O dziwo fronty podłączone są na Bi-amp Bi-wire. Taka jest opcja więc czemu nie skorzystać. Kable to no name. Za dawnych czasów jak na praktyce pomagałem robić instalację elektryczną w wielkiej dyskotece to było sporo odpadów. Do LF używam plecionkę 4mm2 z dość grubych drutów, do HF plecionka z cieniutkich delikatnych drucików koloru srebrnego. Co to dokładnie nie ma pojęcia. Do tego wszystkiego dołożyłem SUB, bo iQ50 basu za dużo nie ma, niestety kupiłem JBL. Ani amplitunera ani KEF nie zamierzam zmieniać bo do kina jak dla mnie jest OK. Zawsze jednak chodziło mi po głowie Stereo, abym mógł od czasu do czasu posłuchać sobie coś „czystszego”, choć KEFy wydaje mi się ładnie grają.  

Planowałem to dopiero za parę lat, jak dzieci podrosną, bo przy 3ce czasu mało, głośno raczej się nie da itd. Odwiedziłem ostatnio sąsiada, wymienił sprzęt. Kupił piękne KEF R900, amplituner ARCAM za naście kPLN. ARCAM jednak poszedł do serwisu i na ten czas pod sprzęt podpiął Marantz PM7200, oczywiście używka z Allegro ~1000zł. Efekt WOW, pełen szok, dla mnie petarda, Sąsiad też pełen uznania, ale z lekkim strachem, że jak Arcam wróci z serwisu to będzie zawiedziony. No i po tym wieczorze stwierdziłem, że może pomalutku poskładam sobie Stereo.

Czas mijał tony internetu przetrzepane, fora czy ten PM7200 to naprawdę takie cudo. No i wygląda na to że w tych pieniądzach jest uznawany za dobry. Po co więc marnować czas na dalsze poszukiwania, szkoda czasu a mam go mało. Szukałem PM7000/7200/8000, czarny, najlepiej od osoby prywatnej, nie firmy. Znalazłem, już prawie kupiłem PM7000 po przeglądzie u forumowego KrzysztofPL (z którym także rozmawiałem i pozdrawiam, bardzo miła Osoba), tego wzmacniacza jednak nie kupiłem, cena 1250 to jednak więcej niż chciałem wydać, rozumiem,że po przeglądzie, ale mnie urzekł sprzęt bez takowego i grał super. Przegląd mogę jeszcze kiedyś zrobić ale to z czasem, pierw poskładam klocki. Finalnie kupiłem PM7200, czarny, po świętach przyjdzie, od osoby prywatnej w dobrej cenie. Mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie.

Wzmacniacz jest i co dalej? Na początku postawię go w salonie i podepnę pod KEFy do czasu jak kupie docelowe głośniki i kable.

Z czym to ma grać, no i tu zlinczujecie mnie po raz pierwszy, ponieważ aktualnie muzykę słucham poprzez bluetooth na VSX920 z iPad Spotify.  Na początek do PM7200 źródłem będzie iPad podłączony 2RCA-jack.  Z czasem coś może wymyślę. Nie będzie rewelacji ale będzie dużo lepiej niż VSX920 i bluetooth, a to już jest coś.

Moje kable muszą zmieścić się w 200zł, myślałem o takich 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiem że to dla wielu śmiech, ale czy 20 lat temu, kiedy PM7200 wchodził do produkcji takie kable nie były super? Ogólnie trochę dla mnie przy krótkie, ale nie mam pomysłu co innego do 200zł.

Co do kabli to i moje do KEF które opisywałem może warto zmienić, no i ostatnio takie coś mi na allegro wpadło w oko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak przy okazji nie wiem czy kiedyś czytając opis kabli na RMS.pl nie było tak że Oni testowali na takich głośnikach jak moje…?

No i głośniki. Nie mam pojęcia jakie, od zawsze marzyły mi się B&W ale to takie marzenia z młodości. Na pewno chcę kupić używane, najlepiej do 1000zł wtedy całość zamknęła by się w 2000tyś. Gdzieś wyczytałem że Tannoy Mercure do PM7200 pasuje, nie ma pojęcia. Wiem, że ważne jest to gdzie sprzęt stoi, ale ja jeszcze nie wiem gdzie on będzie stał, na począte salon, potem może strych, gdzie mam openspace i wieloma skosami.

Lagom - w sam raz, akurat, tyle, ile trzeba. Także rozumiane jako szwedzka sztuka równowagi – życie w zgodzie z naturą, unikanie skrajności, docenianie tego, co się ma, umiarkowanie, rezygnacja z wyścigu szczurów. Lagom ma pomóc osiągnąć zadowolenie, ale prowadząc przy tym zdrowy tryb życia.

Jeśli ktokolwiek dotarł do końca tego postu, chylę czoła. Jeśli jeszcze po tej lekturze, stwierdzi, że pomorze nie mam więcej słów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytałem, co napisałem. Ile błędów, interpunkcja, literówki, "pomorze" to akurat reion gdzie mieszkam, ale to mi w niczym nie pomoŻe;-) Przepraszam za błędy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.