Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Yamaha N803D ?

tom_bombadil2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Zwieńczeniem ciężkiej pracy nad remontem mieszkania ma być system Audio :)
Zastosowanie - uniwersalne. Do słuchania FLAC (czasem strumieniowaie z netu) oraz do filmów (wraz z projektorem UST).
Jestem niemal zdecydowany na Yamaha N803D, no i pozostaje wybór kolumn.

Jak na razie wybrałem wstępnie:
 • KEF Q350
 • KEF R300 
 • Buchardt S300 MKII 

Nie jestem specem. Słyszałem Buchardt S300 MKII  i Q350. Buchardt był jak dla mnie minimalnie lepszy, ale kosztuje 2x więcej
Przypuszczam że R300 będzie na podobnym poziomie.

Odnośnie długoletniej trwałości - czy między tymi produktami może być jakaś różnica? To drogi sprzęt więc chciałbym by grał długie lata.  Informacja jaką znalazłem odnośnie Buchardt S300 MKII " kondensatory to typ metalizowanej folii. Są znacznie droższe od elektrolitów, ale te brzmią znacznie lepiej i nie wysychają ani nie zmieniają zachowania wraz z wiekiem. "

A może polecacie jakieś inne kolumny z tego przedziału cenowego i gabarytów ?

Jest jakiś sposób by porównać na spokojnie 2 produkty w domu ?

https://www.audiostereo.pl/topic/141982-jakie-kolumny-do-yamaha-n803d/

Mam 803D. W sumie było to moje pierwsze "poważniejszE" stereo. Grałem z kilkoma kolumnami z tym amplitunerem (głównie w gabinecie ok 10m2, krótko w salonie 20m2), może Ci pomoże:

- krótko z B&W 685 S2 - faktycznie gra skrajami pasma, dość mocno pomaga użycie Melodiki, dźwięk dość efektowny, czysty, ale na dłuższą metę może być męczący

- STX Electrino 150 - krótko to miałem i choć z 803D to ciekawe połączenie, to jednak kolumny nie wykorzystają potencjału - wprawdzie - ale tego amplitunera

- Cabasse Antigua 170 - mało znane monitory i bardzo fajne, naprawdę fajny dźwięk i połączenie, ale wrażenia podobne jak z STX

- własnie z KEF R300, co dalej mam i tego zestawienia słuchałem najdłużej z 803D. Te KEFy są trochę za mocne (tj zbyt wysokiej klasy) do tego amplitunera, ale przy obecnych cenach i wyprzedażach tego modelu to chyba najlepsze zestawienie. Dochodzi Ci wprawdzie cena dobrych standów do tych monitorów, ale wrażenia z zestawienia... nic nie jest metaliczne, dźwięk raczej neutralny, kierunkowo ciepły. Piszę to gdy źródłem jest całkowicie DAc w 803D (CD służy jako transport). 803D ma dość dobry DAC na pokładzie, w ogóle to bardo uniwersalny amplituner. z KEF R300 to bardzo dobre zestawienia, zresztą dość przyszłościowe, bo kiedyś może zmienisz elektronikę a kolumny zostaną. Pomyśl też nad okablowaniem - ważna jest podmiana zworek w tych KEFach albo zastosowanie Bi-wiringu (803D to umożliwia). Grałem z Tellurium U Blue i Melodiką. Nie zapomnij też o kalibracji - ważna sprawa.

A co sądzicie o 
 • Guru Junior
 • Vandersteen 1Ci  /   VandersteenVSM-1  (ale to droższe i większe kolumny)

artur 1984 waw

Cytat

Pomyśl też nad okablowaniem - ważna jest podmiana zworek w tych KEFach albo zastosowanie Bi-wiringu (803D to umożliwia). Grałem z Tellurium U Blue i Melodiką.

Który z tych kabli bardziej polecasz? 

Bi-wiring - oznacza że albo robimy zworę na głośniku, albo idą podwójne kable do głośnika? Serio to coś daje przy tej klasie sprzętu?

Cytat

Nie zapomnij też o kalibracji - ważna sprawa.

Masz na myśli kalibrację ypao z YAMAHA R-N803D?

1` Melodika Ci wystarczy, przy 803D nie ma sensu inwestować w Tellurium; ja kupiłem ten kabel, gdy zmieniłem ten amplituner na Yamahę AS11100, wtedy moim zdaniem jest to wręcz konieczne. Ale polecają i inne kable (Chord Solverscreen naprzykład, ale ja nie słuchałem); z drugiej strony teraz ponownie gram na melodice przy AS1100, jednak z Tellurium było dużo lepiej, ale powtarzam, bez sensu płacić za taki kabel przy 803D;

2`` tak, daje, a przynajmniej ja słyszałem, bo ponoć oryginalne zwory są kiepskie w tych kolumnach. Więc albo bi-wiring, albo zworki. sam zakładałem temat na ten temat parę miesięcy temu

3`` tak, chodzi o kalibrację YPAO; nie wyobrażam sobie by tego nie zrobić, po to w końcu kupuje się konkretnie ten amplituner

te Vandersteeny to za wysoka do tego amplitunera. Nowe monitory firmy Mission z serii QX mogą zaskoczyć. Dziś byłem w salonie i słuchałem podłogówek QX 3 i QX 4. Nie sądziłem, że ta firma zrobi jeszcze coś fajnego.

Dziękuję za pomoc!

Może jeszcze kwestia czego zamierzam słuchać (wiele gatunków: Rock, Metal, Hip-Hop i lubię mocny bas) i jakie jest pomieszczenie - salon 25m2.
Wrzucam plan - nie wiem jeszcze jak ogarnąć kwestie odbić - może będę wystawiał bardziej przed szafkę i do przodu?
Nie mam doświadczenia w tej kwestii, ale przypuszczam, że szafa po prawej i filar po lewej mogą powodować odbicia / blokować część fal akustycznych.

Na ten moment odnośnie głośników.

• Pylon Audio Diamond      38Hz - 20 kHz
 • FOCAL ARIA 906 HG        55Hz - 28kHz (+/- 3dB) 
 • KEF R300                         42Hz - 45kHz (-6dB)
 • KEF R3                             38Hz - 50kHz (-6dB)

Rozstrzał cenowy od ponad 3000 do prawie 6000zł za parę wiec spory.
Zakres częstotliwości - jest spora różnica na papierze przynajmniej.
Zaczerpnąłem wiedzy i poniżej 60Hz zaczyna się sub-bass natomiast powyżej 16kHz teoretycznie nic interesującego nie ma a wszystkie modele idą dużo wyżej.
Sprawdzone na szybko więc mnie skorygujcie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że te różnice w częstotliwości nie mają znaczenia i bardziej liczy się to co kolumna robi w paśmie które ma.
Niektóre instrumenty są w stanie schodzić tak nisko ( a nawet jeszcze niżej - ale to raczej rzadkie dźwięki w muzyce). Jeśli już należy patrzeć na to pasmo to chyba tylko od dołu? 
Czy Focal FOCAL ARIA 906 HG nie traci czegoś względem KEFów które schodzą ciut niżej?

Pytania jakie jeszcze mi się nasuwają:

Jaki jest mniej więcej czas życia takich kolumn? Czy to są rzeczy na długie lata (gdy są nie katowane - nie zamierzam nagłaśniać nimi imprez :D) ? To mi podpowie ile racjonalnie mogę wydąć.
Czy wybór monitorów w tym pomieszczeniu (muzyka, filmy) do dobry pomysł? Czy może lepiej podłogówki?
Jeśli podstawkowe - tom które sprawdzą się w bliskiej odległości ściany?
Czy pułap cenowy KEF R3 i KEF R300 to nie za drogie głośniki do Yamaha R-N803D ? W sensie czy warto wydać więcej jeśli wąskim gardłem miałby być wzmacniacz.

Czy jest sens kupić np. 2 zestawy i potem jeden odesłać? Chyba innej drogi nie ma by byś w stanie ocenić i porównać je miarodajnie.

Może warto jeszcze nad wzmacniaczem podumać? Zależy mi na 2 sprawach:
 • by był kompatybilny (impedancja moc) z kolumnami
 • by można było słuchać FLAC (ewentualnie jakaś przystawka?)

W yamaha r-N803D ciekawa wydaje się kalibracja YPAO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
8 godzin temu, tom_bombadil2 napisał:

Czy jest sens kupić np. 2 zestawy i potem jeden odesłać?

Jeżeli masz fundusze, to faktycznie jest to jakiś rozwiązanie.  Można nawet wziąć i 3 albo 4 zestawy. Tylko później trzeba znaleźć czas na wystarczająco długie odsłuchy i porównanie. No i spakowanie i odesłanie tych kolumn, które nie będą Ci pasowały. Trochę to wszystko upierdliwe, ale dla chcącego jest do zrobienia;) No i efekt końcowy może być tego wart!

Jaki jest mniej więcej czas życia takich kolumn? Czy to są rzeczy na długie lata (gdy są nie katowane - nie zamierzam nagłaśniać nimi imprez :D) ? To mi podpowie ile racjonalnie mogę wydąć.

Jeżeli nikt nie będzie na pałę co chwilę odkręcał gałki volume, to w ogóle nie ma czym się martwić. Przy w miarę normalnym, "średnim" domowym użytku, 10 czy 20 lat dla tych kolumn nie będzie stanowiło wielkiej różnicy.

Może warto jeszcze nad wzmacniaczem podumać? Zależy mi na 2 sprawach:
 • by był kompatybilny (impedancja moc) z kolumnami
 • by można było słuchać FLAC (ewentualnie jakaś przystawka?)

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś Yamahy 803D, kwestia jak najbardziej godna rozważenia. Ale wydaje mi się, że w takim przypadku warto byłoby poszukać używek (zwłaszcza wzmacniacz). Przy cenach nowych sprzętów znalezienie wzmacniacza i jakiegoś odtwarzacza plików sumarycznie wyraźnie lepszych od Yamahy 803D może być trudne. Ja też myślałem wcześniej o 803D, ale ostatecznie kupiłem wzmacniacz Rega Brio R (poprzednią wersję, przed Brio 2017). W przyszłym tygodniu na 99% kupię Bluesound Node 2i. Budżet w sumie prawie ten sam, co za 803D. Ewentualnie można pomyśleć o tańszym (od Node 2i) odtwarzaczu Yamahy WXC-50 plus do tego jakiś używany wzmak za ok. 1500-2000 zł. 

Drobny update: plusem Yamahy jest wszystko w jednym pudełku, przy rozwiązaniu odtwarzacz plików plus wzmacniacz dochodzi koszt interkonektu, ewentualnie dodatkowej sieciówki.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.