Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana A500 na C350 lub KA-990v

gruchol

Rekomendowane odpowiedzi

Mam rzadko spotykane trójdrożne głośniki Kenwood  LS-770 A , które grają  z Cambridge A500 i Cd Kenwood DP-7040.
Myślę o zmianie wzmacniacza, który byłby nieco mocniejszy i cieplejszy. Pomyślałem o NAD C350 lub do kompletu Kenwood KA-990v
Może ktoś słyszał i jest wstanie coś podpowiedzieć czy to dobry pomysł.

Dane głośników:

• Bauart: 3-Wege/3 Lautsprecher/Bassreflex
  • Chassis:
    • Tiefton: 22cm Konus mit doppelter Schwingspule
    • Mittelton: 7,5cm Titankalotte
    • Hochton: 2,5cm Titankalotte
  • Belastbarkeit (Nenn-/Musikb.): 80 / 140 W max
  • Wirkungsgrad: 88dB/W/m
  • Frequenzgang: 33 - 40'000 Hz
  • Übergangsbereiche: 800 / 3'500 Hz
  • Impedanz: 4 Ohm
https://www.audiostereo.pl/topic/142145-wymiana-a500-na-c350-lub-ka-990v/

Jeśli to są te kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może być ciężko; o barwie decyduje tytanowa kopułka a sam materiał w tanich rozwiązaniach

daje efekt ostrości spowodowany rezonansami membrany.

Trzeba szukać wzmacniacza zupełnie innego od NAD'a - może Atoll, który ma pasmo telefoniczne

i będzie łagodził naturalne cechy kopułki. Niektóre Sony na MOS też były za gładkie na górze.

Sam bym raczej wymienił kopułkę, oczywiście pod warunkiem, że reszta pasma czyli bas czy średnica

są naprawdę bez zarzutu.

Ale to już nie byłoby vintage :-(((

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak to są te kolumny. Nie mam doświadczenia i się źle wysłowiłem  ;) Góra jest  ok, zwłaszcza po tym jak wymieniłem kondensatory w średnicy i górze. Bardziej chodzi mi o bas, że by był taki bardziej "miękki" nie koniecznie więcej tyko gra tak "twardo", a jak puszcze głośniej rock to tak jakby się coś rozjeżdżało dlatego myśl o czymś mocniejszym.

Ja bym sprawdził strojenie kolumny, bo może była projektowana do innego woofera,

a przyszły np. zamienniki i stąd może być ten efekt.

Czyli - litraż, oba wymiary tunelu BR i niestety pomiar wyjętego woofera; albo i obu wooferów.

Wzmacniacz może tego nie efektu opanować; może częściowo, ale nie bardzo w to wierzę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.