Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch rf 82 yamaha rx 797

seba010489

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam amplituner yamaha rx 797, zakupiłem kolumny klipsch rf 82, poprzednio miałem podłączone kolumny magnat quantum 677 z których byłem bardzo zadowolony, basu nie brakowało a średnica i Góra bardzo przyjemna nawet przy sporym podkreceniu, po podłączeniu klipsch myślałem że zatrzesie ziemia ale tak się nie stało, gra ładnie czysto ale nic mocniej od magnat ów, czy amplituner jest za słaby? Dodam że salon ma 40m2. Przy zakupie odsluchalem je w nieco większym salonie, napędzane były  koncowka yamaha m60 a przedwzmacniacza modelu nie pamiętam ale grało to o niebo lepiej. Czy brakuje mocy czy różnica pomieszczeń dużo zrobiła? . Doradzcie. Pozdrawiam 

https://www.audiostereo.pl/topic/142205-klipsch-rf-82-yamaha-rx-797/

W przeciwieństwie do wielu opinii (często ludzi, którzy nigdy ich nie słuchali) - kolumny Klipsch RF-82 wcale niewiadomo jakim basem nie grają. Owszem potrafią przysporzyć migotania komór, ale bez przesady. Kiedyś miałem podpięte mk2 pod Yamahę RX-V1900 i dla mnie było w punkt. Nie jest żadną tajemnicą, że podłączone do przedwzmacniacza i końcówki mocy (na której je słuchałeś) musiało zagrać lepiej niż z RX-797. Spróbuj jak możesz przysunąć je bliżej ścian i ustawić na jakiejś płycie granitowej z wkręconymi kolcami. Poza tym, ściągnij zworki i podłącz je w Bi-ampingu (właśnie tak miałem je podpięte pod RX-V1900 i zdecydowanie dynamiczniej brzmiały niż na zwykłym połączeniu).

Akustyka mogła zrobić swoje, ale też różnica między Twoim ampli a tą końcówką jest spora.
Można spróbować z innym wzmocnieniem (włącznie z opcją dokupienia końcówki na fronty jeśli zależy Ci na utrzymaniu ampli), z tych kolumn na pewno da się wyciągnąć więcej jeśli chodzi o "potęgę brzmienia".

Rx 797 to amplituner stereo  biamping odpada , ma rozłączalne pre-main in , więc możesz pokusić się o mocną końcówkę stereo , M60 ma ok 160 w 8ohm , 797 ok 90w , jak dobrze grało to naciskaj :) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki bardzo za wasze rady, przydadzą się wszystkie, mam jeszcze wzmacniacz technics su v670 spróbuję go podłączyć. Pod yamahe rx797 podłączyłem osobno na cztery kanały i jest duża poprawa ale itak nie to co pod m60

Czy po podłączeniu osobnym na 4wyjscia nie będzie nic działo się z wysokotonowymi głośnikami?dodam że nigdy nie podkrecam do granic zniekształceń, zawsze słuchane z glowa i umiarem 

Tylko zdejmij zworki w kolumnach (bi-wiring).

Co do RF82 - tam siedzą 20-stki, moc czy zejście basu jest lepsze, ale ciężar basu jest przeniesiony niżej, na mniej "kopiący" bas, jest on też bardziej "zaokrąglony". Magnat czy mniejsze RF62 mają odczuwalnie więcej basu od tych Klipsch RF82 przez większe dopalenie wyższego basu, oczywiście kwestia akustyki oraz wielkości pomieszczenia i muzyki ma też wpływ na ostateczny odbiór dźwięku. Ten efekt słabszego basu masz na wszystkich utworach czy na niektórych jest różnica na korzyść RF82 ? Bo inny bas jest np w muzyce elektronicznej a inny na stopie perkusji w rock itd

Magnaty to kolumny 3-drożne. Metalowy gwizdek schodzący dość nisko na paśmie Klipscha nie będzie dawał takiego poczucia potęgi i głośności jak przy kolumnie 3 drożnej. Inna sprawa to, że z tego co zaobserwowałem i słuchałem dwudrożne kolumny z 20cm głośnikami kiepsko oddają średnicę.

Pytanie jak by Magnaty zagrały z ową końcówką mocy. W domu miałem tylko rf62II, rp260 i rp280, ale chyba żeś stryjek zamienił siekierkę na kijek. Trza było zostawić magnaty i władować kasę w porządny wzmacniacz. Według mnie najlepsza opcja na poprawę brzmienia

Magnaty jeszcze posiadam. Klipsch rozlaczylem na 4 kanały i podstawki 4cm położyłem, na niektórych piosenkach jest naprawdę nieźle, pokazują pazur ale mocy chciałyby większej. I magnaty i klipsch to super kolumny ale klipschy uzekly mnie charakterem jeśli można to tak nazwać 

Teraz mogę porównać mając inne kolumny, magnat mimo wszystko w sile i jakości dźwięku patrząc na ich wielkość są naprawdę niezle  ale zostanę przy klipsch , chętnie czytam wasze rady, idzie się dużo nauczyć. Pozdrawiam 

Chciałem dodać że prędzej miałem zestaw technics su v670 korektor sh ge70 a kolumny altus 300 i zeusy 350. Przejście na magnat potem klipsch było dla mnie szokiem, w doznaniu jakości przekazu muzyki, nie obrażają tonsil ale nie zamienilbym spowrotem. 

Jeśli możesz, zostaw na razie obydwie pary kolumn, najlepiej do czasu aż przetestujesz je z mocniejszym, wydajniejszym piecem (albo i kilkoma), można czasem dojść do róznych ciekawych wniosków i jeszcze nie wiadomo, które z nich ostatecznie zagrają lepiej, jakie aspekty i w jakim stopniu w obydwu konstrukcjach się poprawią.
Obydwie pary pokażą znacznie więcej z lepszym wzmacniaczem.

A może byście zaproponowali jakiś wzmacniacz, amplituner czy też końcówkę z przedwzmacniaczem. Za jakiś czas będę miał około 2tys budżet lub więcej jesli zdecyduje się na  sprzedaz altusy i zeusy 

Ciężko powiedzieć co się wpasuje w Twój gust i pomieszczenie, może na początek pożycz coś nowego z przedziału cenowego do 4-5 tysięcy i napisz czy to Ci odpowiada (albo co Ci w tym odpowiada a co nie) i będzie wiadome w którą stronę iść i co polecać.

Do Klipsch to chyba zaczynałbym od czegoś ciepłego, z dobrym wypełnieniem jak np. wzmacniacze Xindak?
Do Magnatów już raczej trochę inny wzmak, raczej szukałbym czegoś ciut bardziej neutralnego bo one same w sobie chyba z większym wypełnieniem grają.

2 tys. to w razie czego będzie ostateczny budżet?
Ilu letni maksymalnie chciałbyś kupić wzmacniacz?

Wiek sprzętu nie gra roli, myślałem 2tys + ale może być i więcej poprostu poczekam i dozbieram, chciałbym zakupić coś co zostanie ze  mną na lata i pokaże pełna moc i jakość tych kolumn. Znajomy ma identyczne kolumny i ma zaklepane do nich technicsa po którego jedzie w czwartek. Model su v900, czy dobrze wybrał, będę miał okazję u niego posłuchać i porównać 

Spróbuj czegoś pokroju starych Harmanów (PM665, PM665Vxi lub troszkę młodszych HK690), to bardzo dobre wzmaki, w rozsądnych pieniądzach, bardzo wydajne, grają z dużym wykopem a neutralnie, dość szczegółowo.
(uwaga na współczesne typu HK 970. 980 bo te to koszmar, zaś HK990 jest znowu bdb).
Ja PM665 z powodzeniem napędzałem różne kolumny, bardzo dobrze się wpasował w różne konfiguracje.

Na allegro co jakiś czas pojawia się HK990 - to już młodszy piec, dość funkcjonalny i gra bdb, można próbować czymś takim się zainteresować, w okolicach 3000 da się kupić.

Technicsa tego nie znam, ogólnie Technicsy mają bardzo słabą opinię tu na forum (i faktycznie masa modeli z lat 90tych grała beznadziejnie na tle konkurencji w swoich aktualnie pieniądzach, ale SU V900 może nie być wcale taki zły, nie wiem, nie słyszałem, zależy jakie to kwoty?)

Kolejnym krokiem byłby Krell kav-300i (ostatnio ceny poleciały w górę ale nie tak dawno można go było kupić w kwota 3tys+)
To kawał świetnego pieca, z pozoru niewielki, ale bardzo mocny, wydajny, zdolny ruszyć wiele trudnych kolumn.
Jego jednak zestawiałbym z Magnatami, absolutnie z Klipschami bo zrobi się jazgot.

Ja kilka dni temu odpaliłem ampli KD Denon AVR4308
Niby ampli ale zapas mocy bardzo duży, gra zdecydowanie lepiej niż większość amplitunerów z takimi osiągami na papierze i sonicznie naprawdę bdb w stosunku do cen, za które można go dziś kupić. Położy nie jeden używany wzmak stereo, którego ceny poszybowały bo pojawiły się w sieci różne legendy o jego wspaniałości.
Może to jest jakiś pomysł?
Sprzedać to co masz + Twój obecny ampli a kupić coś +/- 10letniego z wysokiej serii (któryś starszy, najwyższy model Denona, Yamahy, one ponoć grają jeszcze lepiej).

Ciężko powiedzieć co może Ci się spodobać i na jakie aspekty zwrócić w dźwięku uwagę a jakie będą dla Ciebie nieistotne (pomijając dynamikę i zapas mocy bo wszystkie wymienione przeze mnie urządzenia będą miały jej sporo)
Jeśli chciałbyś pozostać przy ampli KD

Wiek sprzętu nie gra roli, myślałem 2tys + ale może być i więcej poprostu poczekam i dozbieram, chciałbym zakupić coś co zostanie ze  mną na lata i pokaże pełna moc i jakość tych kolumn. Znajomy ma identyczne kolumny i ma zaklepane do nich technicsa po którego jedzie w czwartek. Model su v900, czy dobrze wybrał, będę miał okazję u niego posłuchać i porównać 

Teraz już mniej więcej wiem czego szukać choć wybor i tak nie będzie prosty, najbardziej wpadł mi w oko harman kardon 990 ale troszkę muszę na niego dozbierac 

Dobrze byłoby go posłuchać, choc z tym może być ciężko bo tylko używki wchodzą w grę, a raczej nikt, kto wystawi na sprzedaż, nie pożyczy Ci na odległość.
To jednak dość bezpieczny wybór, gdybyś nawet kupił i nawet gdyby Ci nie podszedł to łatwo go odsprzedać a gra bardzo uczciwie w swojej cenie no i jest dość młody.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.