Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz pm7000, czas na wymianę

qubix

Rekomendowane odpowiedzi

No elo. Ten wzmacniacz mam już chyba z 18 lat. Czas pójść dalej. Wypadłem totalnie z obiegu co dzisiaj jest w sklepach. Czy możecie polecić coś co powinienem przeczytać w necie na temat tego co aktualnie jest na rynku? Używany też może być. Budżet baaardzo rozsądny.

Brzmienie: ma być. Nie oszukujmy się, że wzmacniacze budżetowe mają jakieś wady/zalety. Albo budżetowy wzmacniacz jest OK, albo jest zwalony i ma wady brzmieniowe. 

Ficzery: takie jak  R-N602 Yamaha byłyby super. Phono, wejście cyfrowe, kilka analogowych no i (opcjonalnie) spotify connect. Potencjometr na scalaku (ale bez AD-DC) jest dla mnie zaletą (bo się nie zużyje). Fajnie jakby był mniejszy (węższy niż te standardowe 40kilka cm). 2x40W to chyba max czego potrzebuję. Aluminiowy front i gały też są ważne, bo liczę, że posłuży kolejne 10 lat i nie podrapie się.

Głośniki: mam samoróby na współosiowych SBacoustics 4 cale i Troelsowe Seas 3way classic mark 1. 

Źródła: 90% spotify, 7% CD (po cyfrze najlepiej), 3% phono.

https://www.audiostereo.pl/topic/142350-marantz-pm7000-czas-na-wymian%C4%99/
38 minut temu, qubix napisał:

Budżet baaardzo rozsądny.

To jest bardzo względne pojęcie, dla jednego rozsądkiem będzie wydanie 2 000 zł za wzmacniacz, a dla drugiego 20 000 zł. 

Godzinę temu, Maraudio napisał:

To jest bardzo względne pojęcie, dla jednego rozsądkiem będzie wydanie 2 000 zł za wzmacniacz, a dla drugiego 20 000 zł. 

ok, masz rację. 1800-2000 pln to taki trochę już próg bólu. 

Dodatkowo: czy jakiekolwiek Chińczyki mają dzisiaj sens? Czy klasę D brać pod uwagę, czy należy sobie odpuścić?

2 godziny temu, qubix napisał:

Ficzery: takie jak  R-N602 Yamaha byłyby super.

Używkę można trafić czasem za 1500,zazwyczaj jeszcze z gwarancją.W tej cenie dźwięk i funkcjonalność jest bez zarzutu.

Połowę mniejszy od tej Yamahy R-N602 jest chociażby 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , którego spokojnie nowego kupisz do 2 klz. Ostatnio nawet gdzieś używkę na allegro widziałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cyrus One HD, albo jeszcze

NuPrume Ida-8 

mają wszystko o czym pisałeś, Ida -8 gra trochę ocieplonym dzwiękiem, Cyrus to surowe studyjne brzmienie

oba mają bluetooth cyrus z kadekiem 24 bit w wersji HD jest 32bit dac, wyjścia analogowe i przedwzmacniacz gramofonowy.

zapraszam do lektury

Jako były posiadacz tego marantza radzę Ci zainwestować parę stówek w przegląd i cieszyć się dobrym graniem.  Wątpię czy w zakładanym budżecie kupisz coś nowego lepiej grającego.

2 minuty temu, MrSalieri napisał:

Jako były posiadacz tego marantza radzę Ci zainwestować parę stówek w przegląd i cieszyć się dobrym graniem.  Wątpię czy w zakładanym budżecie kupisz coś nowego lepiej grającego.

Kolega Salieri dobrze mówi. Wiekiem się nie przejmuj, jeśli chodzi o amplifikację to mój preamp ma 32 lata, końcówka 34 :-)) I nie zamieniłbym ich na żadne nowe sklepowe badziewie. 18 lat ? Uwierz, to naprawdę nie jest sprzęt emerytalny.

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

37 minut temu, SynSama napisał:

Kolega Salieri dobrze mówi. Wiekiem się nie przejmuj, jeśli chodzi o amplifikację to mój preamp ma 32 lata, końcówka 34 :-)) I nie zamieniłbym ich na żadne nowe sklepowe badziewie. 18 lat ? Uwierz, to naprawdę nie jest sprzęt emerytalny.

Na czym słuchasz ? Jakieś ciekawe klasyki z epoki ?

Maraudio - ciekawe sprzęty. A wiesz czy mają fronty z aluminium? Czy plastik?

Salieri może masz rację. W sumie w tym moim trzeba potencjometr tylko wymienić i przelutowac wejście CD. pasującego niebieskiego alpsa z właściwą krzywą i nóżkami nawet mam tylko mi się nie chce znowu rozbierać tego czołgu. Jak ktoś w wawie mi zrobi porządnie i mogę podrzucić osobiście po 22 to chętnie zlecę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.