Skocz do zawartości
IGNORED

Przymocowanie podłogówki do cokołu granitowego

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. Mam pytanie jak w temacie. Rozważam zakup podłogówek do nowego lokalu, ale ze względu na małe dziecko z pewnymi dysfunkcjami,  chciałbym aby te kolumny były mega stabilne. Wykluczam "cienkusze" o szerokości 13-17 cm bez dodatkowego cokołu lub nóżek z rozstawem szerszym niż obrys głównej skrzynki kolumny. Z drugiej strony nie chcę też szpecić salonu głośnikami o aparycji Tonsili Zeus czy im podobnych, choćby z najbardziej audiofilskich manufaktur. Tak więc chciałbym kolumny w miarę zgrabne. Są przecież konstrukcje z szerzej rozstawionymi nóżkami, jak choćby KEF R500, Dynaudio X44 czy Monitor Audio GX200 (fotki dla przykładu poniżej).

Zastanawiam się jednak, czy nie można byłoby dodatkowo i bezkompromisowo wzmocnić stabilności takich podłogówek, poprzez połączenie ich na stałe z cokołem granitowym zrobionym na zamówienie u kamieniarza (grubość np. 5 cm, nieco głębszy i szerszy niż rozstaw nóżek, taki cokół ważyłby pewnie z 20 kg, jak nie lepiej). Tylko jak to połączyć z podłogówką? Zamiast kolców dać wkręty, aby przykręcić kolumnę do cokołu? Tylko czy da się wywiercić otwory w granicie i założyć kołki rozporowe do tych otworów? Druga opcja - zdemontować oryginalne nóżki w kolumnach i połączyć je bezpośrednio z granitowym cokołem za pomocą blue tac-a, a w cokołach zamontować na spodzie jakieś mega solidne kolce (już bez wiercenia, tylko podklejane)?

Co proponujecie?

KEF R700

MONITOR AUDIO GX200

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

1. Zdemontowac oryginalne nozki

2. Przygotowac kamienny cokol. Kamieniarz od razu wywierci ci dziury w takim odstepie jak w oryginalnych nozkach (nie potrzebujesz zadnych kolkow) albo otwory/Gwinty na kolce

3. Przykrec cokol srobami wsadzonymi od dolu.

Dziury w kamieniu maja wieksza srednice niz sroby i zaglebienie na glowki

na takiej zasadzie zbudowalem moje podstawki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AB5D2EF3-F192-4E3A-B5A8-04A4002A6927.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki!

Czy dawałeś cokolwiek między stand a cokół? Jakieś wytłumienie? Czy też przykręcałeś od razu, bez żadnych warstw pośrednich? Jak to tego podejść w przypadku podłogówki?

Bez zadnych warstw, izolatorow itp. Nie robmy z tego „rocket science“ :-)

BTW.

podobne coly stosuje takze w innych moich glosnikach ((takze w podlogowcachY) i zawsze to funkcjonuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można nawet bez wiercenia- bluetackiem, uhutackiem, lub podobnym lepiszczem. Bardzo dobrze trzyma, a daje się odkleić. Niemniej jednak, na śruby lepiej trzyma.

Kiedyś używałem tego, kupiłem w Rossmannie (nie pamietam, co to byla za firma i nazwa, ale trzymało dobrze).

14 godzin temu, hey napisał:

Ta kolumna przewracała się już od samego patrzenia na nią.

No fakt, dobrze to nie wygląda. Ale Wasza sugestia z tym przewierconym cokołem otwiera mi drogę wyboru praktycznie dowolnych podłogówek.

2 minuty temu, igor-69 napisał:

Możesz użyć też grubej sklejki - efekt podobny a nie będzie tak koszmarnie ciężko.

Właśnie ma być koszmarnie ciężko;)

Poza tym IMHO sklejka do ładnych skrzynek za parę tysięcy średnio pasuje. Granit to już co innego. 

12 minut temu, igor-69 napisał:

Rzecz gustu. Sklejka też swoje waży i łatwiejsza w obróbce niż kamień.

Kamień waży ok. 3-4 razy więcej niż sklejka, a zależy mi właśnie na jak największej wadze. Przy takiej różnicy nie mam żadnych dylematów.

Poza tym sam tego granitu nie będę obrabiał, pogadam ze znajomym kamieniarzem i zrobi mi wszystko jak trzeba.

Abstrahując od tego, że gdzie sklejce do naturalnego kamienia, z całym szacunkiem dla sklejki, bo w pewnych zastosowaniach jest super.

• 4 tygodnie później...

2019-02-09 19.30.20.jpg U mnie takie cos mocowane srubami od spodu do otworow na kolce w kolumnie. Ze wzgledu na skaczacego kota :)

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.