Skocz do zawartości
IGNORED

Czy dalej będziecie jeść mięso?


Przemysław_51508
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

 Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia upieczonych przedwczoraj ćwiarteczek kurczaka, które wcześniej dojrzewały w odpowiednio przyrządzonej marynacie.
Ale by Wam ślinka pociekła. 😆

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 2.05.2022 o 20:45, soundchaser napisał:

ślinka pociekła

😀.....

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale kuźwa kurczaczki ćwiartujesz i do tego masakrujesz w jakiejś mamałydze! 

W dniu 2.05.2022 o 20:45, soundchaser napisał:

upieczonych przedwczoraj ćwiarteczek kurczaka, które wcześniej dojrzewały w odpowiednio przyrządzonej marynacie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 9.05.2022 o 21:32, Grzegorz7 napisał:

Ale kuźwa kurczaczki ćwiartujesz i do tego masakrujesz w jakiejś mamałydze! 

Nie ja. Kupuję już poćwiartowane. Nie mam z tym najmniejszego problemu.
Jestem mięsożerny i żadnym dobrym mięsem nie gardzę, ani nie brzydzę się. 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wlejam ku przestrodze miłośnicy dobrego jedzenia. "Sałata lodowa Bila Gatesa" - jak ktoś nie ma mocnych nerwów niech nie wchodzi

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kobieta w zasadzie bredzi. W szczególności jak powiedziała o genetycznej pamięci plastra miodu...

Natomiast ziarna pieprzu pływające wystarczy przegryźć...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj bylem na malej imprezce i widzialem ciekawy ‚grill“ na steki: po prostu gruby metalowy pierscien wokol ogniska

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 16.05.2022 o 22:39, Grzegorz7 napisał:

Kobieta w zasadzie bredzi. W szczególności jak powiedziała o genetycznej pamięci plastra miodu...

Natomiast ziarna pieprzu pływające wystarczy przegryźć...

To jest prawda. Sam zrób taki eksperyment z prawdziwym miodem.

A ziarna pieprzu możesz wszystkie przegryźć z opakowania. Wtedy faktycznie odróżnisz te prawdziwe od fałszywek. Powodzenia. 😉 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

Co jedli polscy chłopi pańszczyźniani? "Najbardziej prymitywne pożywienie"

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tym razem prawdziwe „porno“ na temat przygotowania stekow i podobnych

Wiekszosc sposobow polega na ostrym ale krotkim przysmazeniu stekow przy bardzo wysokiej temperaturze, po ktorym nastepuje dluzsza faza „wygrzewania“ przy niskiej temperaturze, w trakcie ktorej mieso „kruszeje“.

Dzisiaj ponownie wyprobowalem metode Sous Vide, ktora dziala dokladnie na opak. Czyli zaczynamy od dlugiego wygdrzewania w niskiej temperaturze, zakonczonego krotkim ostrym smarzeniem przy wysokiej temperaturze.

Ale po kolei.

To dlugie wygrzewanie odbywa sie w wodzie o odpowiedniej temperaturze. Ja lubie medium rare, czyli temperatura wewnetrzna miesa 53°C. Aby to osiagnac, podgrzewamy wode w garnku do 53°C i wsadzamy do niego steki zapakowane szczelnie w woreczek (np. zgrzewarka).

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja uzylem cienkie woreczki sniadaniowe, nie zgrzane, abym mogl wyprowadzic czujniki termometrow. Ale to tylko pierwszy raz, bo chcialem „rozgryzc“ i kontrolowac caly proces. Nastepnym razem juz nie potrzebuje tych termometrow.

IMG_1292.thumb.jpg.d9804e9f91acc1e27fffff94905aa4d1.jpg


Steki pozostaja w wodzie do osiagniecia wewnetrznej temperatury 53°C.

Czas wygrzewania az do osiagniecia tych 53°C zalezy od wielkosci/grubosci stekow. W moim przypadku przy grubosci ok. 4cm trwalo to ponad 70 minut.

Aby nikt nie narzekal, ze jem tylko mieso, zwracam uwage ze jem takze warzywa i owoce cytrusowe (patrz u gory po prawej)

IMG_1312.thumb.jpg.ca53e9e39b2634eed09b532da6abfe81.jpg

Sztuka w tym calym procesie jest utrzymanie stalej temperatury wody, czyli tych 53°C. Na szczecie moj piec umozliwia zaprogramowanie tej temperatury, ale kto nie ma takiej mozliwosci, moze tez wsadzic ten garnek do piekarnika i nastawic te ok. 55°C, albo kupic odpowiednia Sous Vide grzalke.

Tak to wyglada po wyjeciu z woreczkow po okolo 90 minutach.

IMG_1303.thumb.jpg.88f64d3a2e99d08083b2647f96b89bb0.jpg

A teraz czas na ostre smazenie. Albo na patelni, albo na grilu, albo w specjalnym Beeferze

Kazda strona okolo 1,5 minuty

IMG_1305.thumb.jpg.2d4dfd5af816e0c3d8756591eec20cd6.jpg


IMG_1306.thumb.jpg.4fc005ccaa550d9779688790c90ec7a0.jpg

Po obsmazeniu, steki laduja na kilka minut w rozpuszczonym maselku z czosnkiem i rozmarynem

IMG_1307.thumb.jpg.c23495f748558a0ae5fcd0ec5fb1c36a.jpg

IMG_1309.thumb.jpg.4a69d7c658c7b42199aebc8a12de880e.jpg

Smacznego

IMG_1311.thumb.jpg.ffc63fb16cd2ab1112348f792d5651e4.jpg


PS.
Sam typ miesa byl „suboptymalny“ (tanszy dla eksperymentowania), ale teraz juz wiem jak to dziala, wiec nastepnym razem mozna wystartowac z lepszym gatunkiem i bez tych termometrow

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może do podgrzewania wykorzystać slowcooker? Ale jaka jest temp to nie wiem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam, ze nie mozesz nastawic tak precyzyjnie takiej niskiej temperatury.

Alternatywa jest taki Sous Vide Stick. Zaleta jest tez to, ze nie potrzebujesz dodatkowego garnka (pasuje do kazdego zwyklego garnka)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_1320.png

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, xajas napisał:

Podejrzewam, ze nie mozesz nastawic tak precyzyjnie takiej niskiej temperatury.

Precyzyjnie na pewno nie. Mój ma 3 ustawienia, ale jakie temp to nie wiem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 5.06.2022 o 17:30, szymon1977 napisał:

Co jedli polscy chłopi pańszczyźniani? "Najbardziej prymitywne pożywienie"

Der Onet to antypolska szczujnia pierwszego sortu. Ale tu sami sobie przeczą. Że niby wieśniacy nie mieli na chleb ale na wódkę to już kasa była! 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
20 godzin temu, xajas napisał:

Tym razem prawdziwe „porno“ na temat przygotowania stekow i podobnych

A, muszę przyznać szanowny @xajas, że spożywałem u znajomych...

Smakowało biesiadnikom... 🙂

 

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Der Onet to antypolska szczujnia

Jedli zdrowo; zieleninę, orzechy, owoce, korzenie, rybę,...

Dla onet`u byłoby dobrze jakby kupowali w Lidlu...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na pal jak Azję ... trochę słomy na górę i.... mniam 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Ten Pan sam zjadł te 6 kurczaków?

ma pokaźne stadko do wykarmienia , a przy tym ciekawe oryginalne pomysly na przygotowanie potraw

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez slawek.xm

ten świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Ten Pan sam zjadł te 6 kurczaków?

A zobacz ile sobie przepiórek na talerz nakłada córka tego pana :

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 10.06.2022 o 09:19, il Dottore napisał:

chleb ale na wódkę to już kasa była! 🙂

Była "na zeszyt" u Mojżesza.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.